Με τη διαμνημόνευση του Αστέρα της Αξίας και Τιμής τιμήθηκαν οι συμμετέχοντες -πληρώματα αέρος- στην επιχείρηση ΝΙΚΗ της 21ης Ιουλίου 1974

Με τη διαμνημόνευση του Αστέρα της Αξίας και Τιμής τιμήθηκαν οι συμμετέχοντες -πληρώματα αέρος- στην επιχείρηση ΝΙΚΗ της 21ης Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της σχολής Ικάρων "υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς" στην αεροπορική βάση της Δεκέλειας, στο Τατόι, παρουσία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου.

Με τη σημερινή τελετή κλείνει ένας κύκλος 42 ετών για την ηθική αποκατάσταση των ανθρώπων που υπηρέτησαν πίστα την πατρίδα εκτελώντας μια ανορθόδοξη επιχείρηση μία πολύ δύσκολή πολεμική αποστολή, επισήμανε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης.

"Οι ήρωες της πολεμικής Αεροπορίας ξεπέρασαν τα όρια των αεροσκαφών τους στη διάρκεια της επιχείρησης ΝΙΚΗ την 21η Ιουλίου 1974 και βρέθηκαν για διάφορους λόγους εν μέσω καταιγιστικών πυρών εχθρικών και φίλιων" παρατήρησε και συμπλήρωσε "κατά τη διάρκεια της αποστολής κατερρίφθη το Νοράτλας ΝΙΚΗ 4 και άλλα 3 υπέστησαν ζημιές".

Πλήρωμα του ΝΙΚΗ 4 ήταν οι αντισμήναρχος Βασίλειος Παναγόπουλος, αντισμήναρχος Στέργιος Συμεωνίδης ανθυποσμηναγός Γεώργιος Δάβαρης και αρχισμηνίας Ηλίας 'Ανθιμος.

"Η απάντηση μας σε όλους αυτούς που σήμερα τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και την ιστορία μας, είναι οι ήρωες μας, τα ηρωικά κατορθώματα, όπως η επιχείρηση ΝΙΚΗ", επισήμανε ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο χαιρετισμό του καθιστώντας σαφές ότι τα πληρώματα των Νοράτλας που συμμετείχαν -αεροπόροι και καταδρομείς -στην αποστολή υπηρασπίστηκαν τον ελληνισμό.

Παράλληλα ζήτησε συγνώμη για το γεγονός ότι η Πολιτειά 42 χρόνια ξέχασε τους σημερινούς τιμηθέντες και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν στην Κύπρο. "Η ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τι είναι ικανοί να κάνουν οι Έλληνες αεροπόροι.

Εσείς είστε η Ελλάδα που μας ενώνει. Κρατήσατε ψηλά τη σημαία της τιμής και της θυσίας, χωρίς να υπολογίσετε ακόμη και την ίδια σας τη ζωή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υποπτέραρχος Ανδρέας Στραβοπόδης επισήμανε ότι η λήθη του χρόνου δεν διέγραψε τα γεγονότα δίνοντας τη δυνατότητα στους επερχόμενους να παραδειγματίζονται και να προετοιμάζονται για νέες θυσίες.

"Ύστερα από 42 χρόνια έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση με την αναγνώριση των τότε εμπλεκομένων, σχολίασε. Η 354 μοίρα τακτικών μεταφορών -με τα αεροσκάφη Νοράτλας- μπήκε στην καρδιά των γεγονότων. Σημαιοφόρος στην προσπάθεια να βοηθήσει τον ελληνισμό", σημείωσε.

Δεκαπέντε αεροσκάφη απογειώθηκαν, 13 έφθασαν και 2 επέστρεψαν λόγω σοβαρότατης βλάβης. Το ΝΙΚΗ 4 κατερρίφθη, το ΝΙΚΗ 6 κατάφερε να προσγειωθεί λαβωμένο, το ΝΙΚΗ 3 υπέστη σοβαρότατη βλάβη και το ΝΙΚΗ 12 χτυπήθηκε στη δεξαμενή λαδιού και ακινητοποιήθηκε.

Η απόσταση των 1.100 ναυτικών μιλίων καλύφθηκε σε 7 ώρες πτήσης με ταχύτητα 150 ναυτικών μιλίων. "Τα τακτικά λάθη της αποστολής, των υπευθύνων, όπως είπε, ήταν η ανυπαρξία συνεννόησης, αλληλοενημέρωσης και προνοητικότητας. Αν υπάρχουν άλλα λάθη αυτά πρέπει να ερευνηθούν από την Πολιτεία" παρατήρησε.

Εξάλλου, ο υποπτέραρχος ανακοίνωσε πως ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας έκανε δεκτό το αίτημα των σημερινών τιμηθέντων να επισκεφθούν την Κύπρο για να προσκυνήσουν τα άγια χώματα και να αποτιμούν φόρο τιμής στους πεσόντες. "Εμείς ήμασταν οι τελευταίοι που χρησιμοποιήσαμε το αεροδρόμιο της Λευκωσίας" κατέληξε.

Τις τιμητικές διακρίσεις στους 41 παρισταμένους εκ των 52 συμμετεχόντων στην επιχείρηση απένειμαν ο υπουργός Εθνικής 'Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]