Κ. Καλογιάννης «Ποιες Κυριακές δεν έχουμε αντίρρηση για ανοικτά καταστήματα»

Αντίθετοι να ανοίγουν τα καταστήματά τους 32 Κυριακές το χρόνο, δηλώνουν οι περισσότεροι έμποροι της Θεσσαλονίκης, όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Κοσμάς Καλογιάννης, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ? Πρακτορείο 104,9 FM?. Ο κ. Καλογιάννης επισήμανε, ωστόσο, ότι κάποιες Κυριακές είναι σημαντικές για την αγορά και τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων.

« Εμμένουμε στις θέσεις τις οποίες πάντα είχαμε. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεν μας λείπει χρόνος, μας λείπει χρήμα. Αν ο κόσμος δεν έχει χρήματα και τα μεσάνυχτα να μείνουμε ανοικτά, δεν θα πατήσει στα καταστήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογιάννης υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «μόνοι μας οι έμποροι, θα ζητήσουμε να αυξήσουμε τις Κυριακές αν δούμε να έχει παραπάνω δουλειά».

« Ποιες Κυριακές δεν έχουμε αντίρρηση για ανοικτά καταστήματα»

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης διευκρίνισε ποιες είναι οι Κυριακές τις οποίες οι έμποροι θέλουν ανοικτά τα καταστήματαά τους.

« Οι 32 Κυριακές το χρόνο είναι στην ουσία όλες οι Κυριακές. Οι 20 που μένουν είναι οι χειμωνιάτικες, που μέσα σε αυτές υπάρχουν και κάποιες που είμαστε ανοικτά. Όπως η πρώτη Κυριακή της εκπτωτική περιόδου το Νοέμβριο, οι καλύτερες μας Κυριακές που είναι πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, η πρώτη εκπτωτική τον Ιανουάριο. Σε αυτές τις Κυριακές δεν έχουμε αντίρρηση», υπογράμμισε ο κ. Καλογιάννης. «Συμφωνούμε ότι κάποιες είναι κρίσιμες Κυριακές όπως αυτή παρόλο που είμαστε μέσα στη ζέστη. Είναι μέσα στις εκπτώσεις, είναι ένα κίνητρο για τους καταναλωτές. Όποιος θέλει ανοίγει».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ τόνισε ότι η κοινή υποιργική απόφαση επιτρέπει την προεραιτική λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς που επιθυμούν να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά.

«Κατα αρχήν χαρακτηρίζουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αμιγώς τουριστική περιοχή. Δεν είναι όμως το κέντρο αμιγώς τουριστική περιοχή. Στις παραλιακές περιοχές, στα θέρετρα της Χαλκιδικής για παράδειγμα μπορεί να μένουν ανοικτά μέχρι και τις 02:00 πμ., γιατί έχουν κόσμο και μπορούν να πουλήσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα εμείς, έχοντας ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές », σημείωσε ο κ. Καλογιάννης. « Ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι και η αντίδρασή μας. Για αυτό λέμε ότι αυτές οι δέκα Κυριακές που έχουμε ανοιχτά φτάνουν. Μας αρκούν».

«Δεν θα αντέξουν οι μικρές επιχειρήσεις»

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου οι μικρές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο λειτουργικό κόστος για τόσες πολλές Κυριακές και είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν.

«Θα κλείσουν οι μικρές επιχειρήσεις και θα κρατηθούν οι μεγάλες, διότι η μόνη επιχείρηση που μπορεί να στηριχθεί είναι η πολυεθνική. Για αυτό είμαστε αντίθετοι για όλες τις Κυριακές» είπε ο κ. Καλογιάννης.

«Εκπτώσεις: υποτονική η κίνηση τις πρώτες μέρες»

Όπως σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων παρατηρήθηκε υποτονική κίνηση. «Δεν ξεκινήσαμε καλά. Περιμέναμε την πρώτη εβδομάδα, που είναι η δυνατή εβδομάδα των εκπτώσεων, μεγαλύτερη ανταπόκριση των καταναλωτών».[ΑΠΕ-ΜΠΕ]