Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ΗΠΑ και την Γερμανία

Featured Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ΗΠΑ και την Γερμανία

- Ανακοίνωση του Αριστερού Ρεύματος της Λαϊκής ενότητας

- Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ ένα μεγάλο «δώρο» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στις ΗΠΑ και την Γερμανία
- Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν εξυπηρετεί την βελτίωση και την ανάπτυξη καλών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ούτε την ειρήνη, την φιλία και την συνεργασία στην περιοχή μας

Το Αριστερό Ρεύμα της ΛΑ.Ε. εκφράζει την ριζική του αντίθεση με την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τις εκκρεμούσες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

1. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί ένα μεγάλο δώρο των δύο υποτελών κυβερνήσεων Τσίπρα και Ζαέφ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και ειδικότερα ένα μεγάλο δώρο προς τις ΗΠΑ και την Γερμανία.
Άλλωστε αυτά τα ιμπεριαλιστικά κέντρα πίεζαν αφόρητα για μια άρον – άρον και όπως – όπως συμφωνία, με επιδίωξη να ανοίξουν πάραυτα οι διαδικασίες της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και των διαπραγματεύσεων για την μελλοντική είσοδο της στην ΕΕ.

2. Η Συμφωνία αυτή ως τέτοια δεν πρόκειται να συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ ούτε βεβαίως στην ειρήνη, την συνεργασία και την σταθερότητα στα Βαλκάνια. Όσο το ΝΑΤΟ έχει βοηθήσει στην συνεργασία, την εμπιστοσύνη και την φιλία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και στην αποκλιμάκωση των απειλών της τελευταίας σε βάρος της χώρας μας, άλλο τόσο η Ατλαντική Συμμαχία θα συμβάλλει στην εμπέδωση ενός κλίματος φιλίας και συνεργασίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.
Το ΝΑΤΟ δεν αντιπροσωπεύει μια ομπρέλα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του αλλά ένα πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο που συχνά ευνοεί τους ανταγωνισμούς και ενισχύει το κυνήγι των εξοπλισμών ανάμεσα στις χώρες μέλη του σε όφελος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών, ενώ αντιπροσωπεύει μια μηχανή που παράγει πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα απέναντι σε χώρες που επιχειρούν να επιλέξουν ένα διαφορετικό από την νεοφιλελεύθερη δυτική «ορθοδοξία» δρόμο.

3. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, λόγω και των ειδικότερων συνθηκών σε αυτήν την χώρα, κινδυνεύει να μετατρέψει την ΠΓΔΜ σε ένα πολιτικοστρατιωτικό οικόπεδο των ΗΠΑ, να ολοκληρώσει, σχεδόν, τον σχεδιασμό, κυρίως της Γερμανίας, για τον πολυτεμαχισμό της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και τη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του και να προωθήσει την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της περιοχής, ενισχύοντας, έτσι, τις προσπάθειες για τον περαιτέρω έλεγχο του ΝΑΤΟ και του ευρωατλαντισμού σε όλη την Βαλκανική ζώνη.
Προφανέστατη στρατηγική στόχευση της ιμπεριαλιστικής Δύσης, με την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, είναι η οικονομική καταλήστευση της περιοχής, η απομόνωση και περικύκλωση της Ρωσίας – γι’ αυτό η επόμενη στοχοποιημένη χώρα είναι η Σερβία – και η χρησιμοποίηση της Βαλκανικής ζώνης ως ασπίδας και μεγάλης βάσης για ιμπεριαλιστικές τυχοδιωκτικές και πολεμικές επεμβάσεις στην Αν. Ευρώπη, στην Κεντρ. Ασία και στην Μ. Ανατολή και ειδικότερα για την στήριξη των σιωνιστών του Ισραήλ, με πρώτη χώρα δορυφοροποίησης απέναντί τους την Ελλάδα.

4. Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι, όμως και μια Συμφωνία που περιέχει άκρως προβληματικές θέσεις για επίμαχα ζητήματα, που περικλείουν κινδύνους για τις καλές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Η Συμφωνία αυτή με κανένα τρόπο δεν προσφέρει ασφαλείς εγγυήσεις για την καταπολέμηση των αλυτρωτικών βλέψεων και της αλυτρωτικής προπαγάνδας που εκπορεύονται από το επίσημο κράτος και τους κυρίαρχους κύκλους της γειτονικής χώρας.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που υποτίθεται ότι θα πραγματοποιηθούν, κατά τη Συμφωνία, στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας για να καταπολεμήσουν τις αλυτρωτικές τάσεις είναι εντελώς αόριστες και ασαφείς, παρότι η κυβέρνηση στο σχετικό κυβερνητικό non paper, αναφερόταν ρητά και συγκεκριμένα όχι μόνο στις διατάξεις που συμφωνήθηκαν ότι θα αλλάξουν, αλλά και στο περιεχόμενο αυτών των αλλαγών.

5. Η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι επίσης βαθύτατα προβληματική και αρνητική, ιδιαίτερα στην ονοματοδοσία της γλώσσας και της ιθαγένειας των πολιτών της γείτονος. Η ονομασία της γλώσσας της γείτονος ως «μακεδονικής» και της ονομασίας των πολιτών της ως Μακεδόνων, έρχεται σε διάσταση και αντίφαση ακόμα και με τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, ως «Βόρειας Μακεδονίας», η οποία προβλέπεται με την Συμφωνία, πράγμα που προκαλεί επιπλοκές και συγχύσεις.
Η προβληματικότητα αυτών των ρυθμίσεων στην γλώσσα και στην ιθαγένεια των πολιτών της γείτονος μπορεί να γίνει αφορμή ανεπιθύμητων εξελίξεων στο μέλλον, πολύ περισσότερο που δεν αποτελούν απλώς ένα αυτοπροσδιορισμό των γειτόνων αλλά τυγχάνουν και της επίσημης αναγνώρισης και συγκατάθεσης της Ελλάδας μέσα από διεθνή Συμφωνία.

6. Το Αριστερό Ρεύμα της ΛΑ.Ε, εκφράζοντας την ριζική αντίθεση του στην «ευρωατλαντική» Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τονίζει ότι η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και οι χώρες των Βαλκανίων είχαν και διαθέτουν άλλες επιλογές για τις μεταξύ τους σχέσεις και το μέλλον τους, απ’ αυτές που τους επιφυλάσσουν το ΝΑΤΟ, οι κατεστημένες κυβερνήσεις τους και οι ακροδεξιές εθνικιστικές δυνάμεις στο εσωτερικό τους.

Το δικό μας ΟΧΙ στην Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή, επιλεκτική, αποπροσανατολιστική και για ευκαιριακές κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες, διαφωνία της ΝΔ. Η ΝΔ όχι μόνο παρακάμπτει, σε σχέση με την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, τα κεντρικά ζητήματα του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και στηρίζειένθερμα τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις των τελευταίων στις δύο χώρες και στην περιοχή.

Το δικό μας ΟΧΙ λέγεται, επίσης, από την σκοπιά της ειρήνης και της φιλίας των δύο λαών και δεν έχει καμιά σχέση με το όχι στην Συμφωνία των ακροδεξιών, εθνικιστικών και νεοφασιστικών δυνάμεων που καλλιεργούν την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες και ένα εχθρικό κλίμα ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός, όπως έχει δείξει πολλές φορές η ελληνική εμπειρία, μπορεί να επικαλούνται την εθνική ανεξαρτησία και να ομνύουν στα «ελληνικά ιδεώδη» αλλά σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας τάσσονταν με τις επιλογές της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της και κατέφευγαν σε τυχοδιωκτισμούς που πλήρωνε βαρύτατα ο ελληνικός λαός.

7. Το Αριστερό Ρεύμα τονίζει ότι οι λαοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αντικειμενικά δεν έχουνπραγματικές αντιθέσεις συμφερόντων και ότι αντιθέτως το πιο ζωτικό κοινό τους συμφέρον είναι να αναπτυχθούν μεταξύ τους και μεταξύ των δύο χωρών, θερμές σχέσεις ειρήνης και φιλίας. Το συμφέρον των δύο λαών και χωρών βρίσκεται στην στενότερη και πιο βαθιά συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, με την επίλυση των όποιων διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες, και των μεταξύ τους εκκρεμοτήτων με διάλογο και αμοιβαία συναίνεση, μακριά από κηδεμονίες τρίτων, καχυποψίες, προκαταλήψεις αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις θερμοκέφαλων.

8. Το Αριστερό Ρεύμα υπογραμμίζει ότι μια στενότερη Βαλκανική συνεργασία και συνανάπτυξη επιβάλλει την απαλλαγή των Βαλκανικών χωρών από τη Νατοϊκή περίσφιξη αλλά και τις σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Το Αριστερό Ρεύμα τάσσεται υπέρ ελεύθερων, ανεξάρτητων, κυρίαρχων και βαθιά δημοκρατικών κρατών στην Βαλκανική και υπέρ της πιο στενής μεταξύ τους συνεργασίας στην βάση ενός δεσμευτικού Βαλκανικού Συμφώνου, το οποίο θα αποτινάσσει κάθε μορφής πολιτικοστρατιωτική εξάρτηση τους. Αυτό το Βαλκανικό Σύμφωνο θα θεσμοθετεί κανόνες ισότιμων προωθημένων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και θα εγγυάται τα σημερινά σύνορα των Βαλκανικών χωρών, αποκλείοντας και αποκηρύσσοντας κάθε επεκτατική επιδίωξη, αλυτρωτικές βλέψεις και την καλλιέργεια προκαταλήψεων και μη φιλικής προπαγάνδας της μιας χώρας κατά της άλλης.

9. Το όραμα του Ρήγα Φεραίου, σε σύγχρονη μορφή, για Βαλκάνια, των οποίων οι χώρες θα συνδέονται με φιλία, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη, είναι όσο ποτέ επίκαιρο και θα μπορούσε να καταστήσει τον Βαλκανικό χώρο, μακριά από ιμπεριαλιστικές προσδέσεις, σε μια ανθούσα και αναπτυσσόμενη ζώνη ευημερίας και δικαιοσύνης, αντί μιας «πυριτιδαποθήκης» και μιας ζώνης διενέξεων και συγκρούσεων, από τις οποίες επωφελείται η Δυτική νεοαποικιοκρατία.0000000HV

Last modified onΤρίτη, 26 Ιούνιος 2018 20:33