Ομόφωνα αθώοι οι 21

Featured Ομόφωνα αθώοι οι 21

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης oi 21 κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής που κατηγορούνταν για επεισόδια -συνδεόμενα με την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή- που έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2012 στο Δημαρχείο Αριστοτέλη, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Είναι θλιβερό μία τοπική κοινωνία να διχάζεται και να οδηγείται στα δικαστήρια για να βρει το δίκαιό της. Είναι ευχής έργο οι τοπικοί άρχοντες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή», ανέφερε η πρόεδρος του δικαστηρίου λίγο πριν εκφωνήσει την ετυμηγορία, στο άκουσμα της οποίας το κατάμεστο ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων από όλα τα αδικήματα, τονίζοντας ότι «δεν προέκυψε τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του τότε δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα. Επρόκειτο για μία από τις πρώτες αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί τότε στην Ιερισσό, συνδεδεμένες με την επένδυση χρυσού στην περιοχή.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετώπισαν βαρύτατα κακουργήματα ειδικότερα οι 18 εξ αυτών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο εδώλιο για κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και για έκρηξη. Το κατηγορητήριο τους καταλόγιζε και μία σειρά από πλημμελήματα, όπως εμπρησμό, διακεκριμένες φθορές, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίσταση κ.ά., τα οποία όμως παραγράφηκαν λόγω εκπρόθεσμης επίδοσης των κλήσεων στους κατηγορούμενους. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί αυτών των πράξεων.

Στις απολογίες τους οι ίδιοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή ή εμπλοκή στα επεισόδια, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για εις βάρος τους σκευωρία και προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων τους κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του τότε δημάρχου Χρ. Πάχτα, που δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν στα πρόσωπα των κατηγορουμένων τους φυσικούς ή ηθικούς αυτουργούς των επεισοδίων, ενώ από καμία κατάθεση δεν προέκυψε η εκτόξευση βομβών μολότοφ, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο.

Εξεταζόμενος, ο Χρ. Πάχτας επισήμανε ότι της μηνυτήριας αναφοράς προηγήθηκε συνάντηση με δημοτικούς του συμβούλους, λίγο καιρό μετά τα επεισόδια, όπου ο καθένας περιέγραψε «τι είδε ή ό,τι μας μετέφεραν συγγενείς και φίλοι, που όμως δεν θέλησαν να κατονομαστούν διότι φοβούνται για τη ζωή τους».
Αυτή η αναφορά του πρώην δημάρχου σε συνδυασμό με το ότι ουδείς εκ των μαρτύρων (του ιδίου συμπεριλαμβανομένου) είναι σε θέση να αναγνωρίσει τους δράστες προκάλεσε την αντίδραση της προέδρου της έδρας, η οποία σχολίασε: «Η μισή κοινωνία μπλέχτηκε σε δαιδαλώδη διαδικασία μηνύσεων και ποινικών διώξεων και τώρα λέτε ότι δεν αναγνωρίζετε κανέναν επειδή κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους;».

Στο μεταξύ, για τις 10 Μαΐου 2018 αναβλήθηκε η δίκη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, όπου κατηγορούνται 26 άτομα για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», η οποία αφορά μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2013 -πάλι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού- και κατέληξε σε επεισόδια με αστυνομικές δυνάμεις.



0000000HV

Last modified onΠαρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 16:26