Επιτακτική η ανάγκη αλλαγών στο ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής

  • Published in Άρθρα
Featured Επιτακτική η ανάγκη αλλαγών στο ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής Photos: Halkidiki Voice / Metron Design Studio

- Του Γιώργου Κουτζούχα

Τα δεδομένα άλλαξαν, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινωνίες να μην μπορούν να συντηρήσουν το υπάρχον μοντέλο ποδοσφαίρου στη Χαλκιδική. Ένα μοντέλο που σε ελάχιστες περιπτώσεις λειτουργούσε υπέρ της ανάπτυξης και της καλλιέργειας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Σήμερα φτάσαμε σε ένα σημείο, που το μεγαλύτερο ποσοστό των ποδοσφαιριστών είναι είτε αλλοδαποί είτε μισθοφόροι από τη Θεσσαλονίκη είτε στη καλύτερη περίπτωση Χαλκιδικιώτες 30άχρονοι μισθοφόροι.

0000000eGUIDE1

Έτσι λοιπόν οι αλλαγές είναι αναγκαίες, όχι μόνο γιατί δεν εξυπηρετούνται οι βασικοί σκοποί του ερασιτεχνισμού αλλά και γιατί η οικονομική κρίση καθιστά αδύνατη τη συντήρηση του υπάρχοντος μοντέλου.
Την ανάγκη αυτή εξυπηρετεί ο διαφορετικός τρόπος διοργάνωσης των πρωταθλημάτων, ώστε αφενός να δίνεται η δυνατότητα στους συλλόγους που μπορούν να κάνουν πρωταθλητισμό και να ανέβουν σε εθνικές κατηγορίες να το επιδιώκουν και στις υπόλοιπες να συμμετέχουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα χωρίς μεγάλους προϋπολογισμούς, με ποδοσφαιριστές από τις κατά περίπτωση τοπικές κοινωνίες.

Για την υλοποίηση αυτού του διαφορετικού τρόπου διοργάνωσης των πρωταθλημάτων στη Χαλκιδική, προτείνω τα εξής:

1. Η διοργάνωση να γίνεται σε δύο κατηγορίες, Α' και Β'.

2. Η Α' κατηγορία να αποτελείται από 40 ομάδες, όσες περίπου παίρνουν μέρος στις κατηγορίες Α' και Β' σήμερα και οι αγώνες να διεξάγονται σε δύο φάσεις.

- Στην Πρώτη Φάση (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος): Οι 40 ομάδες χωρίζονται σε 4 ομίλους (με κριτήριο γεωγραφικό) των 10 ομάδων ο καθένας. Με αγώνες εντός-εκτός οι ομάδες θα κατατάσσονται βαθμολογικά.

- Στην Δεύτερη Φάση
- Φάση A1 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος): Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι δύο καλύτερες τρίτες ομάδες των τεσσάρων ομίλων, θα απαρτίζουν έναν όμιλο 10 ομάδων που από τα μεταξύ τους παιχνίδια εντός-εκτός, θα ανακηρύσσεται ο πρωταθλητής του νομού.

- Φάση A2 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος): Οι υπόλοιπες ομάδες των 4 ομίλων της πρώτης φάσης, συνολικά 30 ομάδες, χωρίζονται σε τρείς ομίλους των δέκα ομάδων με γεωγραφικό κριτήριο, οι οποίες με εντός-εκτός αγώνες κατατάσσονται και υποβιβάζεται η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου. Σε αυτή τη φάση, οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα (χωρίς άγχος και ιδιαίτερους προβληματισμούς) να χρησιμοποιήσουν νέα παιδιά-αθλητές, αφού από τις δέκα ομάδες θα υποβιβάζεται μόνο μία.

000001185a

3. Η Β' κατηγορία να αποτελείται από 20 ομάδες, όσες παίρνουν μέρος στην σημερινή Γ' κατηγορία. Το πρωτάθλημά τους θα διοργανώνεται σε 2 ομίλους των δέκα ομάδων, Βορά και Νότου. Οι πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος τρίτος να προβιβάζονται στην επόμενη κατηγορία.

Η πρότασή μου δεν διεκδικεί το αλάθητο, απλά επισημαίνοντας μια ανάγκη, δίνει μία κατεύθυνση.
Ελπίζω να κάνει την απαρχή, ώστε η Ε.Π.Σ.Χ. να οργανώσει ένα πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ θεσμών και προσώπων, για να βρεθεί ο τρόπος καλύτερης οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων του Νομού.

- Ο Γιώργος Κουτζούχας είναι καθηγητής Σωματικής Αγωγής - Προπονητής ομάδων ποδοσφαίρου0000000HV

Last modified onΣάββατο, 22 Απρίλιος 2017 21:34