Τα έργα του Μετρό καταλύτης εξελίξεων στη Θεσσαλονίκη του ΟΑΣΘ

Τα έργα του Μετρό καταλύτης εξελίξεων στη Θεσσαλονίκη του ΟΑΣΘ ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

του Γιάννη Μυλόπουλου*

Η πρόοδος του έργου

Το Μετρό της Θεσσαλονίκης, ένα έργο σταματημένο για περισσότερα από τρία χρόνια, γεγονός που χαρακτηρίζει την πολιτική υλοποίησης σύγχρονων υποδομών στην πόλη για δεκαετίες, σήμερα υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς και ολοκληρώνεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία στην περιοχή.

Η πρόοδος του έργου από την επανεκκίνησή του, τον Μάρτιο του 2016, μέχρι και σήμερα, έχει ως ακολούθως:

· Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 100% της διάνοιξης των σηράγγων στη βασική γραμμή, τη στιγμή που όταν επανεκκίνησε το έργο ήταν ολοκληρωμένο μόλις το 70%, (30% πρόοδος),

· έχει ολοκληρωθεί το 92% των αρχαιολογικών εργασιών (πρόοδος 20%),

· έχει ολοκληρωθεί το 70% των έργων Πολιτικού Μηχανικού, (πρόοδος 14% από πέρσι).

· Από τους 13 σταθμούς της βασικής γραμμής, τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ολοκληρωθεί πλήρως στους 8, ενώ σε 3 σταθμούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μάλιστα, σε 5 σταθμούς έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της τοιχοποιίας, βαίνοντας προς την ολοκλήρωσή τους.

Τον Φεβρουάριο του 2016 το εκτελεσθέν ποσοστό της βασικής γραμμής του έργου ήταν 41%. Τον Μάιο του 2017 το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 52%. Δηλαδή η πρόοδος που καταγράφηκε στο φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν 11% μέσα σε μια χρονιά, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρυθμός προόδου από τον Μάρτιο του 2016 κι εντεύθεν ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο ετήσιο ρυθμό προόδου της προηγούμενης δεκαετίας.

Η συμβολή του έργου στην Ανάπτυξη

Επιπλέον, από τις 28 Μαρτίου 2016, οπότε και επανεκκίνησε το έργο, το ποσό που προστέθηκε στον κύκλο εργασιών των δυο γραμμών του έργου και μέσω αυτού στην τοπική οικονομία ήταν 300 εκατομμύρια ευρώ, το 40% δηλαδή των συνολικών δαπανών που έγιναν για το έργο από την έναρξή του μέχρι σήμερα και το οποίο είναι 755 εκατομμύρια ευρώ.

Συνοψίζοντας, συνολικά, περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας και περισσότερες από 300 τοπικές επιχειρήσεις, συνθέτουν σήμερα τον κύκλο εργασιών του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στον τομέα των μεγάλων έργων προστίθενται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων τα 0,4 πηγαίνουν στα ταμεία του κράτους.

Αν κάνουμε την αναγωγή, τότε, το τελικό όφελος για την οικονομία από την επανεκκίνηση του Μετρό υπολογίζεται σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 540 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 120 εκατομμύρια ευρώ πήγαν απ? ευθείας στα κρατικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και πάλι με το ΙΟΒΕ, για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ αξίας που παράγεται δημιουργούνται 13 θέσεις εργασίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο των κατασκευών και 39 θέσεις εργασίας σε 86 διαφορετικά επαγγέλματα σε ολόκληρη την οικονομία. Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι η υλοποίηση ενός τέτοιας κλίμακας έργου υποδομής λειτουργεί αναζωογονητικά για την οικονομία της Θεσσαλονίκης όχι μόνο κατά τη λειτουργία του έργου αλλά και κατά τη φάση της κατασκευής του και συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο από την ύφεση.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης συνοπτικά:

· συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και στην ενίσχυση των κρατικών ταμείων σε μια δύσκολη εποχή οικονομικής κρίσης,

· προσφέρει νέες θέσεις εργασίας,

· δίνει αντικείμενο σε δεκάδες τοπικές επιχειρήσεις,

· δημιουργεί δυναμικές υπεραξίες στην κτηματαγορά στις περιοχές πέριξ των σταθμών με τις αναπλάσεις,

· και αναβαθμίζει τη λειτουργία της πόλης της Θεσσαλονίκης, κατατάσσοντάς την στις σύγχρονες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Κυρίως, όμως το Μετρό Θεσσαλονίκης με την ολοκλήρωσή του προκαλεί κοσμογονία στο συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης, στην κατεύθυνση του συνδυασμού των μέσων μαζικής μεταφοράς και της προσφοράς σύγχρονων υπηρεσιών στην καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτή, η καθολική αλλαγή αντανακλάται μέρα με τη μέρα στην αλλαγή αντίληψης και στρατηγικής στην πόλη, αφού οι Θεσσαλονικείς διαπιστώνουν την πρόοδο του έργου, τους ρυθμούς εκτέλεσής του και εμπεδώνουν τις προοπτικές από την ολοκλήρωση του έργου από το 2020 και εξής.

Η Θεσσαλονίκη του ΟΑΣΘ

Στον αντίποδα, τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χρόνιες παθογένειες ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, εγκατεστημένου από δεκαετίες με βασιλικό διάταγμα, το οποίο κρατά όμηρο την πόλη σε ένα και μοναδικό, σπάταλο και επιπλέον και κακής ποιότητας υπηρεσιών, Μέσο Μεταφοράς.

Στον 21ο αιώνα, η καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών εξαρτάται ευθέως από πολιτικές μετόχων μιας κατά τα άλλα ζημιογόνας συγκοινωνιακής επιχείρησης, που κοστίζει τριες φορές περισσότερο από τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας και που επιδοτείται αδρά από το ελληνικό δημόσιο για να μοιράζει? μερίσματα ως εάν να ήταν κερδοφόρος, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους και την πόλη χωρίς λεωφορεία.

Μετρό: Υποδομές Τεχνολογία και Καινοτομία

Προβληματιζόμαστε όλοι για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί αν η πόλη δεν επενδύσει σε υποδομές, τεχνολογία και καινοτομία. Το Μετρό εμπεριέχει και υλοποιεί και τις τρεις αυτές προϋποθέσεις.

Ο στόχος της καινοτομίας δεν μπορεί να ευοδωθεί, αν δεν αξιοποιηθούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αν απουσιάζουν δηλαδή από τα έργα και τις δράσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας: το πλούσιο ιστορικό παρελθόν και ο πολιτισμός.

Και οι 2 αυτές παράμετροι έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στην κατασκευή των σταθμών «Βενιζέλου» και «Αγία Σοφία».

Στο σταθμό «Βενιζέλου» ένα ζήτημα που δίχασε τη Θεσσαλονίκη έχει πια λυθεί αποτελεσματικά μέσα από την γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως είναι γνωστό, κατά την εκσκαφή του σταθμού, αποκαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης ένα μοναδικό μνημειακό σύνολο, ο Decumanus Maximus, η βασική οδική αρτηρία της ρωμαϊκής πόλης μαζί τα παρακείμενα καταστήματα.

Με πρόταση της Αττικό Μετρό ΑΕ και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το δήμο Θεσσαλονίκης, το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα θα διατηρηθεί κατά χώρα και θα συνυπάρξει αρμονικά, ως επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, με τον σταθμό του Μετρό, αναδεικνύοντας ένα σημαντικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, στο σταθμό «Αγία Σοφία» έχουμε άλλη μια παρόμοια περίπτωση όπου η κατασκευή του σταθμού θα προχωρήσει με διατήρηση και ανάδειξη επίσης σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν εκεί. Εκεί οι δύο βυζαντινές ημικυκλικές πλατείες που βρέθηκαν στη βόρεια και νότια είσοδο του υπό κατασκευή σταθμού «Αγίας Σοφία» του Μετρό Θεσσαλονίκης θα διατηρηθούν και θα αναδειχτούν.

Τα αναμενόμενα οφέλη από την καινοτομία της σύζευξης τεχνολογίας και πολιτισμού είναι μεγάλα, καθώς θα αναδειχθεί διεθνώς η πόλη με σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, την αγορά, το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Σε τέτοιον μάλιστα βαθμό, ώστε η όποια σύγκριση του κόστους της επιπλέον επένδυσης με τα οφέλη που θα επιφέρει στην οικονομία, να γέρνει σαφώς υπέρ του οφέλους για την πόλη και το δημόσιο συμφέρον.

Το Μετρό καταλύτης των εξελίξεων

Στόχος, λοιπόν, δεν είναι άλλος από το να συνδυαστούν όλες οι ιστορικές φάσεις της πόλης στη λειτουργία ενός σύγχρονου έργου υποδομής, το οποίο θα εξυπηρετεί σταδιακά το σύνολο των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη μελετώνται από την Αττικό Μετρό οι επεκτάσεις του έργου προς Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία με 5 σταθμούς, προς Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Εύοσμο και Κορδελιό, με 4 σταθμούς καθώς φυσικά και η σύνδεση του Αεροδρομίου με την επέκταση της Γραμμής της Καλαμαριάς.

Ήδη για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες διαδοχικές συσκέψεις στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη με τους δημάρχους των Δήμων τους οποίους επηρεάζουν οι επεκτάσεις. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με σκοπό να εξασφαλιστεί ο βέλτιστος σχεδιασμός ? για τις τρεις επεκτάσεις του έργου ώστε να είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των μελετών.

Το Μετρό Θεσσαλονίκης συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική και την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, είναι ο καταλύτης των εξελίξεων και μπορεί να χαρακτηριστεί ως το όχημα που θα οδηγήσει στην νέα εποχή.

*Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι καθηγητής και Προέδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

♦ Το παρόν κείμενο δημοσιεύεται αυτούσιο και απηχεί τις απόψεις του συγγραφέα ♦