Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της ενέργειας θα παρουσιάσει ο Γιώργος Σταθάκης στη Νέα Υόρκη

Σειρά σημαντικών διεθνών επαφών, που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε μια περίοδο που ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό και παρατηρείται έντονη διεθνής κινητικότητα, ο κ. Σταθάκης ταξίδεψε το προηγούμενο 10ημερο στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες και την Ιερουσαλήμ, ενώ από σήμερα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Στόχος των διεθνών αυτών επαφών είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής και παράλληλα να προσελκυστούν επενδύσεις σε περιβαλλοντικές και ενεργειακές υποδομές.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο ενεργειακών διαδρόμων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταθάκης. «Ο ένας διατρέχει την ΝΑ Μεσόγειο και ο δεύτερος διατρέχει την ΝΑ Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο αυτών των δύο και άρα υπάρχουν οι συνθήκες να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, που θα συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης των οδών ενεργειακού εφοδιασμού της. Στην κατεύθυνση αυτή δουλεύουμε».

Οι αγωγοί

Οι επαφές των προηγούμενων ημερών κατέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγού αερίου που θα διατρέχει την Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας μια άμεση δίοδο εξαγωγών των αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη (EastMed).

Ήδη, αξιοποιώντας το κοινοτικό χρηματοδοτικό εργαλείο Connecting Europe Facility (CEF), πραγματοποιήθηκαν μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το‬ συγκεκριμένο έργο είναι τεχνικά εφικτό και εμπορικά βιώσιμο. Ελλάδα, Ιταλία, Ισραήλ και Κύπρος συμφώνησαν να δημιουργήσουν ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδο του σχεδίου και να εντοπίσουν μέσα κοινής υποστήριξής του.

Το προσεχές διάστημα θα επιδιωχθεί να γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, με τη συμμετοχή του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου, προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Ο αγωγός EastMed έρχεται να προστεθεί στον ΤΑΡ, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς και στις συζητήσεις για την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινά από τη Βορειοανατολική άκρη της Ελλάδας και θα διατρέχεικάθετα τα Βαλκάνια.

Το ελληνικό τμήμα του έργου αφορά την κατασκευή του αγωγού IGB, που προβλέπεται να συνδέσει το‭ Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με το αντίστοιχο Βουλγαρικό, έχοντας σαν αφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής. Σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο έρχεται εδώ να παίξει η κατασκευή υπεράκτιου πλωτού σταθμού υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης‭ Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ολοκληρώθηκε έργο αναβάθμισης αντίστοιχου σταθμού στην περιοχή της Ρεβυθούσας. Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος Πέραν των έργων υποδομής στην κατεύθυνση ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες δημιουργεί και η διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

«Καθώς πλησιάζουμε στο 2020 ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της αγοράς, με τη ΔΕΗ να διατηρεί τον κομβικό της ρόλο και ταυτόχρονα να δημιουργούνται περιθώρια δραστηριοποίησης νέων παικτών» επισημαίνει ο‭ κ. Σταθάκης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι η μετάβαση πρέπει να συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτιμούν ότι δημιουργείται σημαντικός χώρος για την ανάπτυξη φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων. Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες «Προκύπτουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, με έμφαση στις καινοτόμες ιδέες και τις τεχνολογίες που εξοικονομούν ενέργεια και δίνουν έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές» υποστηρίζει o κ. Σταθάκης.‭

«Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή για τον κλάδο, αντίστοιχη εκείνης που βίωσε τη δεκαετία του '90 ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Είναι η‭ ώρα να κάνουμε το άλμα, με δίκτυα νέας γενιάς που θα‭σηματοδοτούν τη μετάβαση στην 4η ψηφιακή επανάσταση».

Ο λόγος για νέα προϊόντα και υπηρεσίες που αναπτύσσονται διεθνώς, στη βάση «ευέλικτων» και «έξυπνων» δικτύων. Παράλληλα οι απαιτήσεις από την κοινωνία έχουν αυξηθεί και η ποιότητα εξυπηρέτησης αλλά και συμμετοχής των καταναλωτών στην αγορά αναβαθμίζονται διαρκώς.

Το σκηνικό θυμίζει όντως την εποχή των ραγδαίων εξελίξεων στον τηλεπικοινωνιακό τομέα, προ περίπου 20 ετών. Εκμεταλλευόμενος τις νέες τεχνολογίες και μετά από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών κατάφερε να ‬διεισδύσει ‬και να‭ αλλάξει ριζικά‭τον σύγχρονο τρόπο ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας.

Τώρα οι συνθήκες δείχνουν ώριμες ώστε η ηλεκτρική ενέργεια να περάσει στην εποχή‭ των δικτύων και στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτύξει σοβαρά και μεθοδικά τις προοπτικές επενδύσεων στον τομέα.

Οι επαφές στη Νέα Υόρκη

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον κλάδο της ενέργειας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει ο υπουργός κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, μαζί με πλήθος άλλων κυβερνητικών στελεχών. Τη Δευτέρα θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο μεσημεριανό γεύμα του "Capital Link Invest in Greece Forum", που διοργανώνεται σε συνεργασία με μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες (Citi, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Credit Suisse,Deutsche Bank, Goldman‭ Sachs, UBS).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα συμμετέχει στο‭ δείπνο‭προς τιμήν του‬ Wilbur L. Ross, που πρόσφατα Επιλέχθηκε από τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο για τη θέση του υπουργού Εμπορίου. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης θα έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών funds και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Την Τρίτη θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών στη Wall Street, στο πλαίσιο της «Ημέρας Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]