Αίγυπτος: 25 νεκροί από έκρηξη που σημειώθηκε δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην περιοχή Αμπασέια του Καΐρου

«Μαύρη Κυριακή» 11 Δεκεμβρίου, που μάλιστα έτυχε σήμερα να συμπίπτει με την Ημέρα της Γέννησης του Προφήτη Μωάμεθ και αποτελεί ημέρα εθνικής αργίας για πολλά αραβικά κράτη, αποτελεί η σημερινή ημέρα πένθους για την Αίγυπτο, με την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην περιοχή Αμπασέια, πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καΐρου, και το κυριότερο, σε μία εκκλησία που συνορεύει με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αίγυπτο.

Έτσι, η είδηση για την αιγυπτιακή κοινωνία που κανονικά θα εόρταζε τη μεγάλη μουσουλμανική εορτή, παγώνει την ατμόσφαιρα και δημιουργεί συναισθήματα μεγάλης οδύνης, από τα 25 άτομα που ήδη έχασαν τη ζωή τους και τα υπόλοιπα 31 άτομα που έχουν τραυματιστεί, με τις αρχές να μην αποκλείουν ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί, από την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο αθώων πολιτών.

Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο γυναικωνίτη μίας μικρής εκκλησίας των Αγίων Πέτρου και Παύλου ("Ελ Μποτροσέια") που σχεδόν εφάπτεται με την έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, που είναι η Εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου και η οποία έμεινε ανέπαφη από την έκρηξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις των αρχών ασφαλείας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ, στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα βόμβας βάρους 12 κιλών τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ). Η "Αλ Αχράμ" επισημαίνει ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έκρηξη βόμβας στο Κάιρο μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, καθώς την Παρασκευή μία βόμβα σκότωσε έξι αστυνομικούς στην περιοχή της Γκίζας, τραυματίζοντας παράλληλα τρεις ακόμη, ενώ την ίδια ημέρα μία άλλη έκρηξη στο δρόμο για το Καφρ Ελ Σέιχ προκάλεσε το θάνατο ενός πολίτη, τραυματίζοντας τρεις αστυνομικούς.

Η ίδια εφημερίδα καταλήγει ότι η σημερινή έκρηξη αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη επίθεση με βόμβα που δέχεται η Κοπτική Εκκλησία, από την Πρωτοχρονιά του 2011, τότε που είχαν σκοτωθεί 23 άνθρωποι σε έκρηξη που είχε σημειωθεί στην Εκκλησία των Δύο Αγίων στην Αλεξάνδρεια.

Το Ελ Άζχαρ, η ανώτατη μουσουλμανική αρχή στην Αίγυπτο, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή, πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο

Κατηγορηματικά καταδίκασε το Ελ ΄Αζχαρ, το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια δίπλα από τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου και έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στην περιοχή Αμπασέια του Καΐρου.

Σε μία δήλωση του παλαιότερου στον κόσμο θρησκευτικού μουσουλμανικού κέντρου της Αιγύπτου, υπογραμμίζεται ότι «οι επιθέσεις στους χώρους λατρείας και η δολοφονία αθώων πολιτών αποτελούν εγκληματικές ενέργειες που παραβιάζουν τις μουσουλμανικές αρχές». Στο ίδιο ανακοινωθέν, εκφράζονται τα θερμά συλλυπητήρια προς τον Προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας, τον Πάπα και Πατριάρχη Ταουάντρος (Θεόδωρο) Β', καθώς επίσης και στις οικογένειες των θυμάτων, με την ευχή να μπορέσουν να γιατρευτούν γρήγορα όσοι έχουν τραυματιστεί. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]