Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας στο Ατατούρκ

- Στον απόηχο της πολυαίμακτης επίθεσης

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας Κωνσταντινούπολης.
Από τους 41 οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.
Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης και αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».
«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όρο πιο κάτω.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.
Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο. Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Αναπάντητα ωστόσο παραμένουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη χτεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Παρότι η τρομοκρατική ενέργεια αποδίδεται στην οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», πράγμα που έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ωστόσο προς το παρόν γίνεται λόγος μόνο για ενδείξεις. Ως προς τον αριθμό των δραστών, η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για τρία άτομα. Σύμφωνα εξ άλλου με δημοσιογραφικές πληροφορίες την επίθεση πραγματοποίησαν τρία άτομα. Ο πρώτος πυροβόλησε εναντίον του πλήθους έξω από το κτίριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Ο δράστης τραυματίστηκε και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του.

Στο μεταξύ οι άλλοι δύο δράστες κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, όπου και αυτοί πυροβόλησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν την έκρηξη του υλικού που είχαν πάνω τους. Η εκδοχή αυτή που δημοσιεύεται σήμερα σε κάποιες εφημερίδες και αναπαράγεται από τα κανάλια και τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, επιβεβαιώνουν τη δήλωση που είχε κάνει χτες τη νύχτα ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης περί τριών δραστών. Το κύριο ερώτημα που διατυπώνεται σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Κι αυτό τη στιγμή που από χτες το πρωί ήταν δεδομένη η αμερικανική προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.

Από χτες το βράδυ παρατηρούνται στην Τουρκία προβλήματα στην πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα όπως facebook, twitter και youtube. Η κρατική Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνίας που είναι αρμόδια για θέματα Διαδικτύου σε σημερινή της ανακοίνωση υπενθύμισε την απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών που επιβλήθηκε χτες το βράδυ. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ακολουθηθεί νόμιμη διαδικασία εναντίον όσων αναρτούν στο Διαδίκτυο εικόνες από τις χτεσινές επιθέσεις, πράγμα που «εξυπηρετεί τους σκοπούς της τρομοκρατίας». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


0000000HV

0000000MDS

Last modified onΤετάρτη, 29 Ιούνιος 2016 22:10