Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες ότι η συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα

Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες ότι η συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα EPA/IGOR KOVALENKO

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο σκοπός του. . . Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν κάλπες. . . η δημοκρατία παίρνει την δύναμη της από τον λαό. Είναι αυτό που αποκαλούμαι εθνική βούληση».

Την Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο Ερντογάν απέρριψε τα ευρήματα του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας τα «πολιτικά υποκινούμενα», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ «πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους».

Οι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή με ποσοστό 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες. Παρά την μικρή διαφορά της επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι μια νίκη είναι μια νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις με 1-0 ή με 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίζεις το παιχνίδι», δήλωσε κάνοντας έναν αθλητικό παραλληλισμό.

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα τις καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YSK) θα εξετάσει σήμερα τις καταγγελίες και τις προσφυγές για ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον επικεφαλής του Συμβουλίου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), ξεκίνησε χθες μια μάχη για την ακύρωση του δημοψηφίσματος που προβλέπει τη σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος της Τουρκίας και διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι παρατυπίες από την πλευρά των εκλογικών αρχών ενδέχεται να αλλοίωσαν το αποτέλεσμα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]