«Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανέναν». Ο αιχμηρός αποχαιρετισμός του Τζάνι Πιτέλα στον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν θα λείψει στην Ευρώπη, έκρινε σήμερα ο Τζάνι Πιτέλα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός που οδήγησε την χώρα του στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για το Brexit, εγκατέλειψε τον θώκο του, παραδίδοντας την εξουσία στην Τερίσα Μέι.

«Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό» επισήμανε ο Πιτέλα σε μια δήλωσή του.
«Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανένα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την «υπομονή» που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

Και ο Τζάνι Πιτέλα κάλεσε σήμερα τη Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα 2 ετών ώστε το Λονδίνο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ.

«Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε εξάλλου τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, συνόψισε σε λίγες λέξεις το δύσκολο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας:
«#Brexit», έγραψε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φτιάξεις λεμονάδα. Τα καλύτερα στη νέα #Πρωθυπουργό της #Βρετανίας @Τερίσα Μέι». Α.Σ [ΑΠΕ-ΜΠΕ]