Εμμανουέλ Μακρόν: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τη Ρωσία σε αρκετά θέματα

Εμμανουέλ Μακρόν: Μπορούμε να προχωρήσουμε με τη Ρωσία σε αρκετά θέματα Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι βέβαιος ότι "μπορούμε να προχωρήσουμε με τη Ρωσία σε έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων όπως η κρίση στη Λιβύη"... Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του στο τέλος της σχεδόν δίωρης συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συγκεκριμένα μάλιστα στο θέμα της Λιβύης, η πηγή ανέφερε ότι Γαλλία και η Ρωσία μοιράζονται ένα "κοινό συμφέρον που είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και η επανένωση των θεσμών της".

Το Παρίσι τάσσεται υπέρ ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνεργασίας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δήλωση του Γάλλου προέδρου. "Η κρίση την οποία περνάμε και οι άλλες περιφερειακές κρίσεις δείχνουν τη σημασία του ευρωπαϊκού χώρου με την ευρεία έννοια αυτής της λέξης, από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ", είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι "αυτός είναι ένας πραγματικός χώρος συνεργασίας και ειρήνης. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του χώρου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιον μας".

To Ελιζέ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, ότι οι δύο πρόεδροι επρόκειτο να συζητήσουν για θέματα ασφαλείας, ανάμεσά τους για την Ουκρανία, Λιβύη και Ιράν. "Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη ατζέντα των κρίσεων, για την Ουκρανία ειδικότερα", ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Μακρόν έχει καλέσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια πολιτική περιφρόνησης προς τη Μόσχα των τελευταίων ετών έχει ήδη αποτύχει.0000000HV