Στη Μόσχα ο Αυστριακός καγκελάριος: Πίεση για ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ θα προσπαθήσει να πιέσει για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, αλλά δεν περιμένει «ένα θαύμα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες να τερματίσουμε την ανθρωπιστική κόλαση στην Ουκρανία και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστεί ο καγκελάριος με πολύ ξεκάθαρα μηνύματα σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση και με πολιτικές συμβουλές», επεσήμανε ο Σάλενμπεργκ προτού συναντηθεί με τους ομολόγους του της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Το μήνυμα που θα στείλει ο Νέχαμερ στον Πούτιν θα είναι ότι «θέλουμε ο πόλεμος να τερματιστεί. Θέλουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Θέλουμε οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος «δεν έχει ευρωπαϊκή εντολή». Η επίσκεψή του στη Μόσχα είναι «προσωπική πρωτοβουλία», μια απόφαση που έλαβε μετά τις συνομιλίες που είχε στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και έπειτα από τις συζητήσεις του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολς, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, διευκρίνισε ο Σάλενμπεργκ.

«Κάθε φωνή που κάνει τον πρόεδρο Πούτιν να κατανοήσει πώς είναι η πραγματικότητα έξω από τους τοίχους του Κρεμλίνου δεν είναι χαμένη», εκτίμησε ο ίδιος, ενώ παραδέχθηκε ότι «κανείς δεν περιμένει ένα θαύμα».

Ο Νέχαμερ θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντάται με τον Ρώσο πρόεδρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ταξίδι στη Μόσχα είναι «μια παρακινδυνευμένη αποστολή», παραδέχθηκε χθες Κυριακή ο Αυστριακός καγκελάριος, αλλά παρουσιάστηκε «ένα παράθυρο διαλόγου», πρόσθεσε.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]