Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκλείει τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Αυτό δεν θα διασφάλιζε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Μόσχα, απεναντίας το Βερολίνο να διέτρεχε «διπλό» κίνδυνο να υποστεί «εκβιασμό», επιχειρηματολόγησε η κυρία Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια συζήτησής της με πολίτες στη Βρέμη χθες Πέμπτη.

Εάν η γερμανική κυβέρνηση αποδεχόταν πως οποιαδήποτε χώρα μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο «με τον πλέον βάρβαρο τρόπο», αυτό θα μετατρεπόταν «σε πρόσκληση προς όλους όσοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και τη δημοκρατία» να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο, έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η κυρία Μπέρμποκ επέμεινε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «όσο μας χρειάζεται. Και επομένως θα διατηρήσουμε τις κυρώσεις αυτές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν διχάζεται η κοινωνία στη χώρα μας».

Πολιτικοί του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) και της ακροδεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καλούν να χαλαρώσουν μέτρα που πλήττουν τη γερμανική οικονομία.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]