ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις σε άμαχους και πολιτικές υποδομές

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη.

Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές».

«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (...) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.

Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε γραμμές ηλεκτροδότησης πριν τον χειμώνα «δημιουργούν νέες ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και κυρίως για τις επιπτώσεις τους στους ευάλωτους πληθυσμούς», σημείωσε η Σαμντασάνι.

Οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία συνιστούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, είπαν σήμερα οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου συνοδευόμενοι από τους προέδρους της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.

Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO.

"Εμείς, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία και οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία "ειδική επιχείρηση" με στόχο, όπως υποστηρίζει, όχι την κατάληψη εδαφών αλλά την καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη επικίνδυνων εθνικιστών, όπως διατείνεται.

Υποστηρίζει, δε, ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]