Ο ΟΗΕ ζητά εκεχειρία και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα

Υπηρεσίες του ΟΗΕ απηύθυναν σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα μετά την μεταφορά από 20 φορτηγά φορτίου με βοήθεια που έφθασε στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας.

"Απευθύνουμε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία μαζί με την άμεση, απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα ώστε να επιτραπεί στους φορείς της ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάσουν στους πολίτες που χρήζουν ανάγκης, να σωθούν ζωές και να αποτραπούν περαιτέρω ανθρώπινα δεινά", αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον πληθυσμό (UNFPA), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Οι ροές της ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς και να επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους της Γάζας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους".

Μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή με βοήθεια μπορεί να σταλεί την Κυριακή στη Γάζα, δηλώνει ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών θα σταλεί στη Γάζα την Κυριακή βάσει ενός μηχανισμού επιθεώρησης της βοήθειας που θα επιτρέψει να αυξηθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έως την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Μια πρώτη αυτοκινητοπομπή με 20 φορτηγά έφθασε σήμερα στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας, αλλά οι προσπάθειες για την παράδοση προμηθειών στον πολιορκούμενο θύλακα καθυστέρησαν μετά το αίτημα του Ισραήλ για επαλήθευση της βοήθειας.

Η αυτοκινητοπομπή των 20 φορτηγών ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά το ταξίδι του στο Ισραήλ την Τετάρτη και δεν υποβλήθηκε στην επιθεώρηση που οι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστεί για τις συνεχείς παραδόσεις στον θύλακα.

"Άκουσα σήμερα το απόγευμα, αλλά είμαστε σε διαπραγμάτευση για αυτό τώρα -- ότι μπορούμε να έχουμε άλλη μια αυτοκινητοπομπή αύριο, ίσως ελαφρώς μεγαλύτερη, 20 με 30 φορτηγά", δήλωσε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Γάζα, που διεξήχθη στο Κάιρο.

"Είναι απίστευτα σημαντικό να μην υπάρχει κενό στη βοήθεια που διασχίζει τα σύνορα", δήλωσε. Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζονται 100 φορτηγά την ημέρα για να ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες στη Γάζα, όπου το Ισραήλ έχει επιβάλει "πλήρη αποκλεισμό" καθώς βομβαρδίζει τον θύλακα σε αντίποινα για την φονική εισβολή μαχητών της Χαμάς στο έδαφός του.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ] 

Last modified onΚυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 10:37