Νέος εκλογικός νόμος "σήμερα" - νέο Σύνταγμα το 2021

Αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, και ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης το 2021 είναι το χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο νέος εκλογικός νόμος

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιβεβαίωσε χθες ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει ο νέος εκλογικός νόμος άμεσα με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων – δηλαδή 200 βουλευτών – έτσι ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Είναι ένας στόχος η επίτευξη του οποίου θα εξαρτηθεί από την πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και που προϋποθέτει είτε τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας, είτε των υπολοίπων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης (χωρίς την Χρυσή Αυγή).

Τα πρώτα μηνύματα επ’ αυτού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι μάλλον αρνητικά, σε ό,τι αφορά δε τα μικρότερα κόμματα τηρείται σιωπή αναμονής.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι πληροφορίες επιμένουν ότι η «βασική κατεύθυνση θα είναι εκείνη της απλής αναλογικής», τονίζεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει σκέψη για πλήρη κατάργηση αλλά για μείωση του μπόνους των εδρών κυβερνησιμότητας.

Το σε ποιόν, ποιους και πώς θα χορηγείται αυτό το μπόνους είναι ένα από τα «κλειδιά» για το τι θα πράξουν ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων, ενώ τον δικό του ρόλο θα παίξει και το πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, καθώς και το εάν – και πώς – θα πριμοδοτούνται προεκλογικές προγραμματικές συνεργασίες κομμάτων.

Ο Νίκος Βούτσης, πάντως, απέρριψε χθες το ενδεχόμενο πλήρους κατάργηση του ορίου για είσοδο στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι άδολη η απλή αναλογική, αλλά όχι για προσωποκεντρικά κόμματα και σχηματισμούς».

Τσίπρας: Νέο Σύνταγμα το 2021

Σε ό,τι αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεκαθαρίζεται πλέον σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Συντάγματος με δημοψήφισμα – «βάσει του Συντάγματος δεν προβλέπεται δημοψήφισμα γι’ αυτό το μείζον θέμα» επανέλαβε κατηγορηματικά ο Νίκος Βούτσης –, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεσα στον χειμώνα η διαδικασία που θα καταστήσει την επόμενη Βουλή αναθεωρητική.

Στην πράξη, όπως διαμήνυσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει νέο Σύνταγμα το 2021.

Οπως είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, η αριστερά δεν μπορεί να καταγραφεί ως δύναμη καλύτερης διαχείρισης της κρίσης. Η διαχείριση της κρίσης, χωρίς όραμα για μεγάλες τομές, γρήγορα θα μετατραπεί σε κρίση της διαχείρισης.

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών. Στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Η χώρα έχει ανάγκη από μια βαθειά δημοκρατική τομή. Με χρονικό ορίζοντα το 2021 πρέπει να ξεκινήσουμε μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με στόχο ένα νέο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.


0000000HV