Εκταμιεύεται (τελικά) η δόση των 7,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Την έγκρισή της για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε η Eπιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Η απόφαση της επιτροπής της Μπούντεσταγκ έρχεται σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Euro-working Group έκρινε πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και εισηγήθηκε την αποδέσμευση των χρημάτων.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση από άλλα 4 ευρωπαϊκά κοινοβούλια (Ολλανδίας, Φινλανδίας, Σλοβακίας και Ισπανίας). Στη συνέχεια, η οριστική έγκριση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα συνεδριάσει στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ θα βρίσκεται στα δημόσια ταμεία αμέσως μετά, και πάντως νωρίτερα από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Οι γκρίζες ζώνες

Δύο γκρίζες ζώνες συνεχίζουν να παραμένουν στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

- Η πρώτη αφορά στη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, για το οποίο ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η Αθήνα έχει πράξει όλα όσα έπρεπε και το θέμα πλέον αφορά τη Deutsche Telekom. Και μετά το χθεσινό EuroWorkingGroup πάντως, δεν είχε γίνει σαφές εάν το ζήτημα του ΟΤΕ θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι το τέλος Ιουλίου ή θα κλείσει τώρα.

- Η δεύτερη, στο θέμα της θέσπισης του ακαταδίωκτου για τη διοίκηση του νέου Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο, επίσης σύμφωνα με πηγές στην Αθήνα, παραπέμπεται σε μεταγενέστερο χρόνο.


0000000HV

Last modified onΠαρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 16:50