Ουρές συνταξιούχων έξω από τις τράπεζες για το έκτακτο επίδομα και το ΕΚΑΣ

Ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί στα ταμεία αλλά και στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης χρημάτων σε τράπεζες της Θεσσαλονίκης καθώς οι συνταξιούχοι έσπευσαν να πάρουν εκτός από τις συντάξεις τους, το έκτακτο επίδομα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και το ΕΚΑΣ.

“Παίρνω σύνταξη του ΤΕΒΕ 405 ευρώ, βρήκα επίδομα αν δεν κάνω λάθος, 443 ευρώ. Μου έκοψαν όμως από το ΕΚΑΣ, από 230 πήρα 115 ευρώ” αναφέρει στο www.praktoreio-macedonia.gr η κ. Ζωγραφιά Κ. η οποία μόλις είχε ενημερώσει το βιβλιάριό της.

“Μια ανακούφιση είναι αυτό το επίδομα. Να πω ότι δεν το θέλω; Έχουμε πολλούς λόγους να γκρινιάζουμε. Τα πιο πολλά θα πάνε σε λογαριασμούς και ό,τι μείνει για τα εγγόνια” συμπλήρωσε.

Με πικρό χαμόγελο, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ, προσπέρασε τον κόσμο που περίμενε για να φωνάξει: “τα πήραμε τώρα, θα μας τα πάρουν σε λίγο. Ε! Σαν ασπιρίνη είναι για να σου φύγει ο πονοκέφαλος”.

Μία ηλικιωμένη περιμένει στην πόρτα με το σύζυγό της. Ανοίγει το βαρύ μπουφάν, δείχνει τρεις τέσσερις λογαριασμούς που έχει στην τσέπη. “Οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες παιδί μου. Θα κλείσω τις υποχρεώσεις και θέλω να μείνει κάτι να βοηθήσω τα παιδιά μου. Όχι δεν είναι άνεργα. Και τα δύο δουλεύουν, αλλά “πετσοκομμένους” μισθούς παίρνουν και έχουν οικογένειες”.

“Δε λέω πως δεν είναι μια ανάσα αυτό το επίδομα. Θεωρώ αδικία να μην πάρουν ένα έκτακτο βοήθημα οι άνεργοι, ειδικά αυτοί που είναι μακροχρόνια άνεργοι” σχολιάζει η κ. Σωτηρία Β. “Πριν πάρω τη σύνταξη - από μικρό παιδί δούλευα – έμεινα πολύ καιρό χωρίς δουλειά, άγριο συναίσθημα, μοναξιά, ανημποριά. Μήπως όλοι οι συνταξιούχοι τώρα που θα τα δώσουν; στα παιδιά τους” συμπληρώνει, για να καταλήξει “και οι ηλικιωμένοι να ζουν αξιοπρεπώς, το δικαιούνται, και οι νέοι άνθρωποι να έχουν δουλειές, και αυτοί έχουν δικαίωμα να περπατούν με το κεφάλι ψηλά”.

Δεν ήταν λίγοι οι συνταξιούχοι που έφυγαν απογοητευμένοι καθώς δεν δικαιούνται το έκτακτο επίδομα.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]