Μια ματιά στα γεγονότα - ΠΑ 24062016

Ειδήσεις και σχόλια απ' όλο τον κόσμο - Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

0000000A

We are out: Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός διαιρεμένου Ηνωμένου Βασιλείου

Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο βαθιά διχασμένο γεωγραφικά, κοινωνικά και ηλικιακά.
Ιδού μερικές σημαντικές τάσεις που διαπιστώνονται στα αποτελέσματα:
Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.
Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση
Αντίθετα η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία στήριξε την παραμονή με 62%. Και όπως αναμενόταν σε περίπτωση Brexit, ήδη ετοιμάζεται για να ζητήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος βρίσκεται πλέον "πάνω στο τραπέζι".
Στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ψήφισε επίσης υπέρ της παραμονής με 55,7%, το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για μια ενοποιημένη Ιρλανδία.
Το Σιν Φέιν υπογράμμισε πως το Brexit έχει "μεγάλες συνέπειες σε ό,τι αφορά τη φύση του βρετανικού Κράτους".
Η ΕΕ χορήγησε δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με τις οποίες τερματίσθηκαν τρεις δεκαετίες διαθρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.
Η Ουαλία υποστήριξε από την πλευρά της την έξοδο από την ΕΕ (με ποσοστό 52,5%), αλλά η πρωτεύουσά της, το Κάρντιφ, ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 60%.
Τέλος το Γιβραλτάρ, ο βρετανικός θύλακος στη νότια Ισπανία, που φοβάται ότι θα απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ύπαιθρος εναντίον αστικών περιοχών
"Το δημοψήφισμα έκανε φανερό το κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα ανάμεσα στο Λονδίνο και την αγγλική επαρχία", σύμφωνα με τον ειδικό στις δημοσκοπήσεις Τζον Κέρτις.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν έναν αξιοσημείωτο ευρωσκεπτικισμό στον αποβιομηχανοποιημένο βορρά της Αγγλίας, πρώην προπύργιο των Εργατικών, και στις αγροτικές ζώνες στα ανατολικά που γνώρισαν τα τελευταία χρόνια σημαντική συρροή μεταναστών προερχόμενων από την ανατολική Ευρώπη. Η υπόσχεση για μια τροχοπέδη στις αφίξεις των μεταναστών αυτών, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι συντηρούν μια στεγαστική κρίση καθώς και την κρίση στο βρετανικό σύστημα υγείας, φαίνεται ότι έπιασε ιδιαίτερα εκεί.
Αντίθετα το Λονδίνο ψήφισε σε ποσοστό σχεδόν 60% υπέρ της παραμονής. Κοσμοπολίτικη πόλη 8,6 εκατ. κατοίκων, η βρετανική πρωτεύουσα, χρηματιστικό και οικονομικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, βλέπει τη συμμετοχή στην ΕΕ ως πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις και την ελεύθερη κυκλοφορία σ' όλη την Ευρώπη.

Δημογραφικό ρήγμα
Η διαίρεση είναι σαφής ανάμεσα στους νεαρούς ψηφοφόρους, που είναι φιλοευρωπαίοι, και τους πιο ηλικιωμένους, που είναι ευρωσκεπτικιστές. Ήταν ακόμη πιο έντονη ανάμεσα στους Βρετανούς που έχουν σπουδάσει και τους άλλους, διαπιστώνει ο Τζον Κέρτις.
"Το ένα από τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων ήταν ότι οι πτυχιούχοι ήθελαν πολύ περισσότερο να παραμείνουν απ' ό,τι αυτοί με λίγα ή χωρίς προσόντα", δήλωσε.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα The Independent, τα αποτελέσματα "δείχνουν το χάσμα ανάμεσα στις φιλελεύθερες τάξεις των πόλεων και τις εργατικές τάξεις στο ζήτημα της μετανάστευσης, ανάμεσα σ' αυτούς που τα βγάζουν καλά πέρα με την παγκοσμιοποίηση και τους παρατημένους στην τύχη τους που δεν βλέπουν οφέλη απ' αυτή, ούτε σε όρους απασχόλησης ούτε σε όρους μισθών".

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.
2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.
Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Αντιδράσεις - Συνέπειες

000000254

- Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

- «Σκληρές και άμεσες» περικοπές στο εμπόριο με τη Μεγάλη Βρετανία αναμένει ο Πρόεδρος των Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Μάρκους Κέρμπερ. «Περιμένουμε τους επόμενους μήνες μια σημαντική πτώση των συναλλαγών με τους Βρετανούς. Δεν αναμένονται νέες απευθείας γερμανικές επενδύσεις  στο νησί», δήλωσε ο κ. Κέρμπερ.

- "Σοβαρή και δραματική" εξέλιξη κυρίως για τη Βρετανία αποκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, τόνισε πως η ΕΕ είναι "προετοιμασμένη" για το αρνητικό αυτό σενάριο.

- «Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε. Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

- Η ψήφος των Βρετανών για την έξοδό τους από την ΕΕ είναι αρνητική για το αξιόχρεο της Βρετανίας (credit negative) και για άλλους εκδότες χρέους της χώρας, ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's με ανακοίνωσή του. «Το αποτέλεσμα αυτό είναι προάγγελος μίας παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας για την πολιτική, η οποία θα αποτελέσει βάρος για την οικονομική και χρηματοπιστωτική επίδοση της Βρετανίας», σημείωσε ο οίκος. «Η αυξημένη αβεβαιότητα θα πλήξει πιθανότατα τις ροές επενδύσεων και την εμπιστοσύνη, επιβαρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της Βρετανίας - ένα credit negative για το αξιόχρεο της χώρας και άλλων Βρετανών εκδοτών χρέους», πρόσθεσε ο Moody's, ο οποίος αξιολογεί τη Βρετανία μία βαθμίδα κάτω από το ΑΑΑ (την ανώτατη βαθμίδα) με σταθερή προοπτική. [Α.Χ.]

- Το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) επέκρινε την Ε.Ε.: Xρειαζόμαστε τώρα μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, δήλωσε ο συμπρόεδρος του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ, ενώ η συμπρόεδρος Σάρα Βάγκενκνεχτ έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Το Brexit δείχνει ότι κυριαρχία των μονοπωλίων και των λόμπι των Βρυξελλών υπονόμευσε την υποστήριξε των πολιτών. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει διότι διαφορετικά θα διαλυθεί» Το δημοψήφισμα είναι ένα «ιστορικό πισωγύρισμα», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Αντον Χόφράιτερ. Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει ώστε να μην κερδίσουν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ βλέπει ότι δεν ήρθε ακόμα το τέλος της Ευρώπης. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Είναι ένα πικρό αγγλικό πρωινό για την Ευρωπη. Το Brexit είναι ένας σταθμός, αλλά όχι και το τέλος της Ευρώπης».

- Για την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες και οι άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ. Σήμερα το πρωί συναντώνται στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -Τουσκ, Γιούνκερ και Σουλτς, αντίστοιχα- ενώ στη συνάντηση έχει προσκληθεί και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία στην ΕΕ. Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει μέτρα από τη Φρανκφούρτη που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καθησυχάσουν τις αγορές και τους οικονομικούς παράγοντες. Μία πρώτη επίσημη συνεδρίαση των 27, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, επίσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν ανώτατα στελέχη υπουργείων εξωτερικών της ΕΕ. Επίσης, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συναντηθούν στη Γερμανία οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι κρατών μελών που ίδρυσαν την ΕΟΚ. Στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων προοπτικών στην ενωμένη Ευρώπη. Υπέρ αυτής της ιδέας τάσσεται πρωτίστως η Γαλλία.

- Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου αποδοκίμασαν την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Την ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας, τόνισε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα εκλέξει νέο πρωθυπουργό» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε πως πρέπει να ακολουθήσουν άμεσα τα απαραίτητα νομικά βήματα από την πλευρά της Βρετανίας. «Έξοδος σημαίνει έξοδος» τόνισε ο Μ. Βέμπερ.

Στην ίδια γραμμή, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, αποκάλεσε «ανεύθυνη» την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, να «καθυστερήσει» την επίσημη ενημέρωση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την οποία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Για μια ακόμη φορά ο Κάμερον ενδιαφέρεται για τα εσωτερικά οφέλη και όχι για το συμφέρον των Βρετανών πολιτών» υπογράμμισε ο Τζ. Πιτέλα, ενώ κάλεσε τον Ντ. Κάμερον να παραιτηθεί μετά την «τρελή ιδέα» που είχε να καλέσει αυτό το δημοψήφισμα, επίσης με στόχο να κερδίσει κομματικά οφέλη.

- Ο Γκι Φερχόφσταντ, επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων χαρακτήρισε, από την πλευρά του, «απαράδεκτη» την ανακοίνωση του Κάμερον ότι θα περιμένει έως τον Οκτώβριο για να παραιτηθεί και πως θα αφήσει για τον διάδοχό του την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για τη δρομολόγηση της εξόδου. «Αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του βρετανικού λαού» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πέρα από αναστάτωση στις αγορές και πολιτικά προβλήματα στα άλλα κράτη-μέλη. Σαφήνεια προς την ΕΕ αλλά και τους Βρετανούς πολίτες ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Σαγιέντ Καμάλ, ενώ η επικεφαλής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία την επόμενη εβδομάδα και κάλεσε τον Ντ. Κάμερον να αναλάβει τις "ευθύνες του", δηλώνοντας ταυτόχρονα πως δεν πρέπει να δοθεί ένας χαρακτήρας "τιμωρίας" σε αυτή τη διαδικασία.

- Τέλος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας θέλει να κερδίσει χρόνο, είτε για να ερευνήσει το κατά πόσο η πλειοψηφία του βρετανικού κοινοβουλίου επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ είτε για να κάνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα. «Δεν είναι σωστή καμία από τις δύο επιλογές. Δεν είμαι υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά υπήρξε σαφήνεια από πριν για τις επιπτώσεις που θα έχει ενδεχόμενη αρνητική ψήφος» κατέληξε η Γκάμπι Τσίμερ.

- Κυριάκος Μητσοτάκης: «H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας» επισημαίνει, σε δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης». Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων. “Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης» καταλήγει στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. [Δ.Κοττ]

- Η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, κάνοντας την διαπίστωση ότι οι κάτοικοί της ψήφισαν κατά πλειοψηφία κατά του Brexit. «Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πρέπει να είναι στο τραπέζι και είναι στο τραπέζι», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Νίκολα Στέρτζον, που εκτός από πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο 2014 και , τότε, είχε υπερισχύσει το «όχι» με το 55% των ψήφων.

- Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά είναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόνισε πως πρόκειται για μία απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες "χωρίς προηγούμενο" την οποία, όπως είπε, οι άλλες 27 χώρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους. Περιμένουμε από τη βρετανική κυβερνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της είπε ο Γιούνκερ σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. "Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις", είπε ο Γιούνκερ αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακρές. Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά "όχι" και αποχώρησε από την αίθουσα Τύπου χειροκροτούμενος.

- Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει "το συντομότερο δυνατόν" τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια. "Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν", έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. "Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις", προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους. [ΑΓ]

- Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την ΕΕ πιθανόν να ασκήσει πίεση για τη διοργάνωση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. "Είναι μια απόφαση που θα έχει τεράστιες συνέπειες", δήλωσε σήμερα ο Μπλερ στο Sky News. "Θα υπάρξει αυξημένη πίεση για ένα άλλο δημοψήφισμα στη Σκοτία κάτω υπό διαφορετικές περιστάσεις από εκείνες υπό τις οποίες διεξήχθη το προηγούμενο δημοψήφισμα (το 2014)". Ο Μπλερ είπε ακόμη πως οι πολίτες θα διαπιστώσουν ότι η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η παγκοσμιοποίηση. "Αυτή είναι η τραγωδία... αυτό που θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα ανακαλύψουμε ότι αυτό που ο κόσμος νόμιζε ότι επρόκειτο να είναι μια απάντηση σε αυτά τα προβλήματα στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μια απάντηση". [ΒΧ]

000000255

- Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής της εκστρατείας για το Brexit και φαβορί, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, για να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού, υποστήριξε πως τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. "Έχει ζωτική σημασία να υπογραμμίσουμε ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη και ότι πράγματι,όπως μόλις είπε ο πρωθυπουργός,τίποτε δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα", δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit. Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι στο μέλλον η Βρετανία θα ωφεληθεί από την ψήφο υπέρ της αποχώρησης. "Μπορούμε να βρούμε και πάλι τη φωνή μας στον κόσμο, μια φωνή που να είναι ανάλογη της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στη Γη", δήλωσε. "Πιστεύω ότι έχουμε τώρα μια λαμπρή ευκαιρία: μπορούμε να θεσπίζουμε τους νόμους μας και να ορίζουμε τους φόρους μας εντελώς σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου". [ΓΑ] Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον, ηγετική φυσιογνωμία της εκστρατείας υπέρ του Brexit και ο επικρατέστερος, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στην πρωθυπουργία, αποδοκιμάστηκε σήμερα καθώς έβγαινε από το σπίτι του. Ο Τζόνσον δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απέξω καθώς κατευθυνόταν συνοδευόμενος από αστυνομικούς στο αυτοκίνητό του εν μέσω κραυγών "σκουπίδι" να αντηχούν στα αυτιά του. [ΒΧ]

- Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας: H νίκη του Brexit, είναι το αποτέλεσμα της αποστροφής των λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή, απολυταρχική, νεοφιλελεύθερη και ιμπεριαλιστική Ε.Ε. H νίκη του Brexit είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής βούλησης των λαών για αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας απέναντι σε μια γερμανική Ευρώπη Η Ευρωπαϊκή ριζοσπαστική Αριστερά, οφείλει άμεσα να αρθρώσει τον δικό της λόγο και να μιλήσει ξεκάθαρα για την ανατροπή της Ευρωζώνης και της Ε.Ε, με αριστερές φιλολαϊκές και δημοκρατικές θέσεις . Στην αντίθετη περίπτωση, διαγράφεται ο κίνδυνος να παραδοθούν βορρά, πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα στην δημαγωγική, ξενόφοβη και εθνικιστική ακροδεξιά. Αυτή την ώρα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική για την Ελλάδα η έξοδος από την Ευρωζώνη, σε σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ, στη βάση ενός ριζοσπαστικού, αντιμνημονιακού προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού, με δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον.

 Handelsblatt: Το Brexit: είναι η ευρωπαϊκή συντέλεια, BIld: Mαύρη μέρα για την Ευρώπη:"Η ευρωπαϊκή εκδοχή της συντέλειας του κόσμου γίνεται πραγματικότητα : Η Μ. Βρετανία αποφάσισε να τιμωρήσει τον ίδιο τον εαυτό της. Η χώρα θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. μετά από πολύμηνη σφοδρή αντιευρωπαϊκή αλλεργία. Το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της ρήξης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μόνο το 48% βλέπει το μέλλον της εντός της Ε.Ε., το οποίο τώρα πλέον δεν θα υπάρχει», σχολίασε για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο εκδότης της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ. «Είναι λοιπόν γεγονός: Eίναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί. Ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. και έτσι πυροβόλησαν από μόνοι τους το κεφάλι τους. Πρέπει κανείς να γελάσει από αμηχανία η να κλάψει, επειδή καμιά χώρα δεν θα αποφύγει τις συνέπειες; Μάλλον το δεύτερο, διότι είναι ξεκάθαρο ότι από σήμερα το πρωί το Brexit δεν είναι μόνο υπόθεση των Βρετανών. Είναι μια μαύρη μέρα για την Ευρώπη. Γιατί μια πλούσια χώρα η οποία διακρίνεται για τον πραγματισμό της επιστρέφει στον νησιωτικό απομονωτισμό της; Ολοι θα πρέπει να αναρωτηθούν. Απαντήσεις δεν έχει κανένας. Ούτε εμείς οι Γερμανοί. Μετά το Brexit προηγείται της επόμενης νίκης των λαϊκιστών. Είτε από τα αριστερά στην Ισπανία, είτε από τα δεξιά στην Γαλλία και , την Αυστρία και την Ολλανδία. Η Ευρώπη δεν ήταν καλά από πριν. Τώρα απειλείται θανάσιμα», σχολίασε ο επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας Bild Νικολαους Μπλόμε.

0000000A

Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη

000000257

«Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας». Γι' αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να υπογραμμίσει πως γι' αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη. Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο. «Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γι το κοινό μας μέλλον», σημείωσε. [Ν.Λ.]

♦ ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ♦


0000000HV

0000000MDS

Last modified onΔευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 14:07