Σύσκεψη των Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη των τεσσάρων Περιφερειαρχών της Βόρειας Ελλάδας (Κ. Μακεδονίας Απ.Τζιτζικώστα και Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Χρήστου Μέτιου, Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη) στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 14:00, καθώς οι περιφερειάρχες έχουν δηλώσει ανοικτά την αντίθεσή τους με την κατασκευή και λειτουργία συνολικά 38 σταθμών διοδιών στην Εγνατία Οδό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτη την απόφαση «της κυβέρνησης και της "Εγνατία Οδός ΑΕ"να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν συνολικά 38 σταθμούς διοδίων στο μεγαλύτερο οδικό άξονα της Βόρειας Ελλάδας». Σε γραπτή δήλωσή του, μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι «η Κοινή Υπουργική Απόφαση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σπίρτζη αποτελεί αναπτυξιακή ταφόπλακα όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας είναι ο μεταφορικός, τουριστικός, συγκοινωνιακός και εξαγωγικός μοχλός της».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είχε ζητήσει την επανεξέταση του θέματος και είχε γνωστοποιήσει την ανάληψη πρωτοβουλίας για το θέμα, με τη σύγκληση των συναδέλφων του Περιφερειαρχών

Την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών τους η εγκατάσταση των νέων σταθμών διοδίων, είχαν εκφράσει δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι δέκα πόλεων της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, που βρίσκονται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού (Κοζάνη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Νέστος, Παγγαίο, Αμφίπολη, Λαγκαδά και Καβάλα), σε συνάντηση που είαν πραγματοποιήσει στις 7 Ιουνίου στην Καβάλα, μετά από σχετική πρωτοβουλία της δημάρχου της πόλης, Δήμητρας Τσανάκα.

Διευκρινίσεις για το θέμα των διοδίων από τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»

Διευκρινίσεις για το θέμα των σταθμών διοδίων έδωσε ο πρόεδρος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολος Αντωνούδης με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες μέρες.

«Η χρέωση παραμένει σταθερή στα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο μέχρις ότου παραχωρηθεί η Εγνατία. Από εκεί και πέρα λοιπόν, είτε έχεις 10 σταθμούς είτε έχεις 18 -γιατί 38 προφανώς δεν έχεις σε καμία περίπτωση- για τον πολίτη δεν αλλάζει τίποτα. Ίσα- ίσα που γίνεται περισσότερο αναλογικό το ζήτημα» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ημερίδας για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία.

«Τώρα όσον αφορά τους 20 επιπλέον πλευρικούς σταθμούς να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτοί δεν είναι μετωπικοί, δεν είναι πάνω στον άξονα. Είναι για τις εισόδους και για τις εξόδους του άξονα. Βέβαια αυτός ο σχεδιασμός, για να φτάσουμε να τον δούμε υλοποιημένο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες. Αυτές οι προθεσμίες που αναφέρονται μέσα στην ΚΥΑ, οι πεντάμηνες, προφανώς δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν. Θέλουμε μελέτες θέλουμε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις που, όπως ξέρουμε, απαιτούνται πολλοί μήνες και βέβαια θέλουμε και την κατασκευή του έργου» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της «Εγνατίας Οδού» υπογράμμισε ότι το αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα για τα διόδια θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα με πρώτη την Εγνατία, εντός του 2018. «Άρα λοιπόν, ο σχεδιασμός μας για την υλοποίηση των πλευρικών διοδίων και όχι μόνο των πλευρικών, αλλά και της Σιάτιστας και του Αρδανίου, που είναι δύο νέοι σταθμοί που μπήκαν στην ΚΥΑ προφανώς θα προλάβει το αναλογικό σύστημα αυτό που σχεδιάσαμε» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, τέλος στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τους περιφερειάρχες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Ηπείρου και στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Τρίτη ώστε να διευκρινιστούν τα ζητήματα αυτά. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]