Γαία Επιχειρείν: Τρομερό εργαστήριο ανάπτυξης ευφυούς γεωργίας η Ελλάδα, λόγω παραλλακτικότητας των εδαφών και του μικροκλίματός της

Τη θέση του ότι η Ελλάδα λόγω της παραλακτικότητας των εδαφών και του μικροκλίματος που διαθέτει, αποτελεί ένα "τρομερό εργαστήριο" ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας, και στα επόμενα χρόνια θα μπορεί να εξάγει την τεχνογνωσία που μπορεί να αναπτύξει μέσω start up εταιρειών σε όλο τον κόσμο, βρίσκοντας πεδίο εφαρμογής σε σειρά καλλιεργειών, διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της 7 Grapes-Πήγασος, Μάρκος Λέγγας, στο περιθώριο του 4ου πανελλήνιου συνεδρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η GAIA Επιχειρείν, με θέμα την «Καινοτομία & γνώση στον πρωτογενή τομέα: Απελευθερώνοντας τη δυναμική της υπαίθρου».

Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισήμανε, "με την ανάπτυξη μοντέλων ευφυούς γεωργίας στη χώρα μας, που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε όλο τον πλανήτη, θα δημιουργηθεί η ανάγκη χρησιμοποίησης υπεράριθμων μηχανικών, αναλυτών, ηλεκτρολόγων, μαθηματικών και γεωπώνων, αφού τα προϊόντα που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι πάρα πολλά".

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι η ευφυής γεωργία στη χώρα μας ασκείται πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια σε 200.000 στρέμματα σε όλη την επικράτεια, ενώ τόνισε ότι η ανάγη υιοθέτησής της είναι μεγάλη, στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου που έχει τεθεί, να υπάρξει επάρκεια τροφής για τους πολίτες όλου του πλανήτη το 2050. Σημείωσε ότι σήμερα, το 35% με 45% των προϊόντων που παράγονται πετιούνται, λόγω μη επαρκούς γνώσης των παραγωγών στο να φροντίσουν τα χωράφια τους προλαμβάνοντας τις ασθένειες και θωρακίζοντάς τα, μεταξύ άλλων και απ' την κακοκαιρία, αλλά και συνεπεία της μη δικτύωσής τους αναφορικά με τη διάθεση των τροφίμων που παράγουν.

Οι εισηγητές της ενότητας που αφορά την ευφυή γεωργία, συμφώνησαν ότι η επόμενη πρόκληση για την ΕΕ, είναι ο δείκτης αειφορικότητας των καλλιεργειών, και στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται να διαθέτει τη γνώση για την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Τα επιτυχημένα μοντέλα τους, με ψηφιακές εφαρμογές, παρουσίασαν οι υπεύθυνοι που ασχολούνται με την αξιοποίηση της έξυπνης γεωργίας σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και την Ελλάδα, με τις ψηφιακές πλατφόρμες τους να βρίσκουν εφαρμογή σε αμπελοκαλλιέργειες, ελαιοκαλλιέργειες, δημητριακά αλλά και στη γαλακτοπαραγωγή.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι με την ευφυή γεωργία, ο παραγωγός πετυχαίνει μεταξύ άλλων αύξηση της παραγωγής του, με μικρότερο κόστος παραγωγής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC, που συνεργάζεται με τη GAIA Επιχειρείν, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, σημείωσε πως «για να προβούμε σε ευφυή καλλιέργεια, χρειαζόμαστε να έχουμε σωστά δεδομένα, να αξιοποιείται στο έπακρο η τεχνολογία», ενώ αναφερόμενος στη διετή εφαρμογή της υπηρεσίας ευφυούς γεωργίας Gaia Sense, παρουσίασε τα σημαντικά της αποτελέσματα, με αφορμή την ολοκλήρωση της δεύτερης καλλιεργητικής περιόδου σε δέκα διαφορετικές καλλιέργειες 100 παραγωγών σε όλη την επικράτεια. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]