Αλιευτικός τουρισμός: Μια νέα σελίδα ανάπτυξης

Ψάρεμα με πετονιά και δίχτυα, αλλά και πρωτόγνωρες εμπειρίες δίπλα στους σφουγγαράδες της Καλύμνου και τους επαγγελματίες Έλληνες αλιείς, επιλέγουν να ζήσουν όλο και περισσότεροι τουρίστες  που επισκέπτονται τη χώρα μας. Πρόκειται  για τον αλιευτικό τουρισμό, που φαίνεται ότι ήδη αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, μετά τις αλλαγές της νομοθεσίας από τρία συναρμόδια υπουργεία, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προοπτικές στον κλάδο των επαγγελματιών αλιέων που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια. Ο αλιευτικός τουρισμός προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες, λίμνες και στα ποταμιά της χώρας μας.

«Σε καθημερινή βάση σε όλη την Ελλάδα, τουρίστες από τη χώρα μας, αλλά και το εξωτερικό κλείνουν εκδρομές για ψάρεμα, σε μέρη όπως τα Χανιά, το Ιόνιο και τη Χαλκιδική. Ο ενδιαφερόμενος βρίσκει στο χάρτη της σελίδας μας την περιοχή που θέλει να επισκεφθεί για να ψαρέψει και μπορεί να κλείσει για μια μονοήμερη αλιευτική εκδρομή ή και για πολυήμερη όπως επιθυμεί» υποστηρίζει ο Νίκος Συρίγος ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου και ηλεκτρονικής πλατφόρμας για κρατήσεις αλιευτικών εκδρομών στην Ελλάδα.
 
Ο αλιευτικός τουρισμός τονίζει ότι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς στη χώρα μας και προσθέτει «Το υπουργείο τουρισμού προωθεί τον αλιευτικό τουρισμό υπάρχει νομοθεσία που ευνοεί την ανάπτυξη του, 365 ημέρες το χρόνο. Τρία υπουργεία συνεργάστηκαν άμεσα και νομοθέτησαν μέσα σε ένα χρόνο προκειμένου να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος.  Συγκεκριμένα έχει  καταργηθεί η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας και δεν χρειάζονται έγγραφα για τον τουρίστα που επιθυμεί να πάει για ψάρεμα και παράλληλα πλέον επιτρέπει τους επαγγελματίες αλιείς να πάρουν στο σκάφος τους τουρίστες και επισκέπτες, ενώ στο παρελθόν επιτρεπόταν στο σκάφος να είναι μόνο επαγγελματίες και εργαζόμενοι. Σε 3 μήνες που λειτουργεί η πλατφόρμα έχουμε 53 διοργανωτές σε ολόκληρη της Ελλάδα».

Όπως ισχυρίζεται ο κ. Συρίγος  «η αλιευτική εκδρομή είναι η δυνατότητα που έχει κάθε τουρίστας να νοικιάσει σκάφος, να κάνει ψαροντούφεκο με έναν εκπαιδευτή, ή να πάει με κάποιον γνώστη της περιοχής για ψάρεμα από την ακτή, σε ένα ποτάμι, σε λίμνη ή και στη θάλασσα, όπου επιτρέπεται το ψάρεμα. Πληρώνει το σκάφος, τον εξοπλισμό, τα δολώματα, μέσα από την πλατφόρμα μας και μπορεί να πάει με τον φίλο του, την οικογένεια του, με όποιον επιθυμεί για ψάρεμα στα ελληνικά νερά».

Ο κ. Νίκος Συρίγος θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για αλιευτικές εκδρομές «Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ψαρέψει με όλα τα επιτρεπόμενα είδη αλιείας που υπάρχουν στην Ελλάδα είτε από την ακτή, είτε από το σκάφος με καθετή, με ένα καλάμι ή με πετονιά και να παρακολουθήσουμε έναν επαγγελματία να μας δείξει πως σηκώνει τα δίχτυα και το παραγάδι του ή να δούμε ένα σπογγαλιέα στην Κάλυμνο, μοναδικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει μόνο στην Ελλάδα. Μπορεί επίσης να μάθει από έναν  εκπαιδευτή ελεύθερης κατάδυσης  πως να ψαρέψει με το ψαροντούφεκο τεχνικές όπως  το καρτέρι, το βύθισμα. Έχουμε όμορφα μέρη, ήλιο, θάλασσα και μοναδικά είδη ψαριών που δεν υπάρχουν στο εξωτερικό. Χώρες όπως η Κροατία πουλάνε ακριβότερες αλιευτικές εκδρομές με βάθος μικρότερο από τις ελληνικές θάλασσες που δεν ξεπερνά τα 50 μέτρα, για παράδειγμα για καθετή οι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν 2700 ευρώ, ενώ στη χώρα μας οι Έλληνες διοργανωτές κοστολογούν για καθετή 20 - 30 ευρώ για 4 ώρες και οι τιμές φθάνουν μέχρι 2500 και 3000 ευρώ για 12 ώρες».[ΑΠΕ-ΜΠΕ]