Κομισιόν: "τρέξτε" τους πλειστηριασμούς

Μη ικανοποιητική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους πλειστηριασμούς, βάσει της οποίας περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες. Αποκαλυπτική της θέσης των δανειστών σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς είναι η έκθεση για την 2η μεταμνημονιακή εποπτεία. Και αυτό γιατί θέτουν ζήτημα αναφορικά με την τακτική να αγοράζουν τα περισσότερα ακίνητα οι ίδιες οι τράπεζες, ενώ παράλληλα εντοπίζουν τις αιτίες στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και το αντίτιμο πώλησης.

«Οι λόγοι για τους οποίους σημειώνεται υψηλό ποσοστό αποτυχίας δεν είναι εύκολο να εκτιμηθούν, αν και έγκειται αναμφίβολα στην έλλειψη τρίτου ενδιαφερόμενου και τις υπερβολικά υψηλές τιμές προσφοράς», αναφέρει η Έκθεση της Κομισιόν. Επιπλέον, πάνω από επτά στους δέκα επιτυχείς δημοπρασίες οδηγούν την αγορά του περιουσιακού στοιχείου από την τράπεζα και αυτή «η τακτική δεν είναι ικανοποιητική και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του ενδιαφέροντος τρίτων, όπως καθιστώντας την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών πιο φιλική προς το χρήστη (π.χ. με τη συμπερίληψη φωτογραφιών του ακινήτου, καθώς και λιγότερη νομική ορολογία στις περιγραφές και την παροχή πληροφοριών σχετικά με την πραγματική κατάσταση της ιδιοκτησίας».

Δύο αιτήματα από την ΕΕΤ
Σύμφωνα με την Κομισιόν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει επισημάνει δύο θέματα νομικής φύσης που διαταράσσουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή και προκαλούν εμπόδια στη κανονική ροή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εμπόδια τα οποία σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Έκθεση είναι ιδιαίτερα εμφανή τους τελευταίους μήνες. Η ΕΕΤ λοιπόν έχει ζητήσει:

1) Να αποτραπεί η κατάθεση αίτησης ένταξης στο πλαίσιο προστασίας (νόμος Κατσέλη) λίγο πριν από τον πλειστηριασμό, γεγονός που οδηγεί σε αυτόματη προστασία από τον πλειστηριασμό και η αναβολή μπορεί να επεκταθεί χρονικά ακόμη και πάνω από 2 χρόνια.

2) Εφόσον ο πρώτος πλειστηριασμός αποτύχει, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα νομοθετικής πρωτοβουλίας έτσι ώστε η τιμή επανεκκίνησης την οποία ορίζει το Δικαστήριο να είναι «δίκαιη» και να προκύπτει από ανεξάρτητους εκτιμητές/μηχανικούς και όχι να βασίζεται σε αναρμόδιες μαρτυρίες, οι οποίες κρατούν την τιμή σε υψηλά επίπεδα και το δικαστήριο αποφαίνεται μετά από 12 μήνες, άρα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Για το ζήτημα αυτό η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει περαιτέρω τα εμπόδια αυτά και να προχωρήσει ταχέως στην θέσπιση των απαιτούμενων νομοθετικών τροποποιήσεων, με σκοπό την αποτελεσματική διασφάλιση της τιμής επανεκκίνησης του πλειστηριασμού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των άγονων. ΠΗΓΗ: euro2day.gr0000000HV

Last modified onΠέμπτη, 28 Φεβρουάριος 2019 13:06