ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

- Με την ποιήτρια - δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου 

Το εργαστήρι δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθενός, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να συνδυαστεί γόνιμα η φαντασία με τη γλωσσική και μορφική ακρίβεια.

Κατά τη δημιουργική ανάγνωση θα γνωρίσουμε ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία όσο και με τη μεταφρασμένη θα δώσει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο.

Κατά τη δημιουργική γραφή θα μάθουμε να συνδυάζουμε το γνωστικό μας υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα θα μετατραπούν σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία θα δούμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος. Η ανατροπή και το απροσδόκητο, η εξοικείωση με μιαν άλλη κανονικότητα, θα εγκαινιάσει την νέα όραση των πραγμάτων και θα αναδείξει την κρυμμένη εσωτερική φωνή του καθενός ξεχωριστά.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στα μαθήματα του εργαστηρίου μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες /εγγραφές στα τηλέφωνα: 6945251330 και 2310816685 ή στο inbox Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

EYTYXOYLA2

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές:
"Λυπημένες μαργαρίτες", Εγνατία 1986
"Το τρίπτυχο του φέγγους", 1993
"Εν τη ρύμη του νόστου", Αρμός 1999
"Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα", Καστανιώτης 2004
"Όροφος μείον ένα", Καστανιώτης 2008, β΄έκδ. 2009
"Το Επιδόρπιο", Κέδρος 2012, γ΄έκδ. 2013 (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο)

Έχει επίσης εκδώσει Μελετήματα:
•"Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή", (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004.
•"Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη", Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012.
•"Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση", Κέδρος 2015.

Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και του Κύκλου Ποιητών.

Ποιήματά της περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
•Ανθολογία Ελλήνων και Γερμανών Λυρικών του 20ου αιώνα: «UndewigruftKassandra...» σε μετάφραση Ευάγγελου Κωνσταντίνου, εκδόσεις Konigshausen&Neumann.
•Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, Τόμος 2 «Fernvorderdichtbesiedeltenspräche, GriechischeLyrikderGegenwart, Bd. 2, σε μετάφραση DadiSideri – Speck, εκδόσεις Romiosini.
•Ανθολογία Ελληνοαλβανικής ποίησης, Πελαργοί των Βαλκανίων.
•Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη, με ανθολόγηση Κατερίνας Καριζώνη.
•Anthologie Sète 2013, Voix Vives de méditerranée en méditerranée.
•Τα ποιήματα του 2007, επιμέλεια Γιάννης Ευσταθιάδης – Κώστας Παπαγεωργίου. Τα ποιήματα 2008, επιμέλεια Γιώργος Μαρκόπουλος – Κώστας Παπαγεωργίου. Τα ποιήματα του 2012, επιμέλεια Κώστας Καναβούρης – Γιώργος Μπλάνας. Υπεύθυνος σειράς Ντίνος Σιώτης. Κοινωνία των (δε)κάτων Αθήνα.
•Ανθολογία Γιάννη Παππά "Η τρέλα στη Λογοτεχνία"
•Ανθολογία Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Ξένων αιμάτων τρύγος», Γαβριηλίδης 2014.
Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στο "Ελληνομουσείον", ένθετο του Κυπριακού περιοδικού Ακτή, τεύχος 84, Φθινόπωρο 2010 και μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά.

Η ποίησή της παρουσιάστηκε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. από τον καθηγητή κ. Γιώργο Κεχαγιόγλου και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Σωτηρία Σταυρακοπούλου.

Συμμετείχε δύο φορές στο «Συμπόσιο Ποίησης» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εισηγήτρια και ως παρουσιαζόμενη.
Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Sète, VOIX VIVES, deméditerranéeenméditerranée τον Ιούλιο του 2013.0000000HV

Last modified onΤετάρτη, 05 Οκτώβριος 2016 00:55