Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα: Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός και τα οφέλη για τον Δήμο Αριστοτέλη

Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα: Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός και τα οφέλη για τον Δήμο Αριστοτέλη Διαδρομή στο δάσος της Βαρβάρας ®Ελληνικός Χρυσός

Η αντίληψη ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα δύναται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην ισόρροπη ανάπτυξη μιας περιοχής, τείνει να καταρριφθεί και η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός και η άρρηκτη σχέση της με τον Δήμο Αριστοτέλη, αποτελεί ένα εύγλωττο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εταιρεία, υιοθετώντας τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Δήμο. Το 2023 μόνο, υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότητας, το οποίο απαριθμεί 146 έργα και δράσεις, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας πλήθος τομέων της καθημερινότητας των πολιτών.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Αριστοτέλη ωφελείται οικονομικά και από τα αυξημένα μεταλλευτικά τέλη που λαμβάνει. Το 2023, εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ, χάρη στην αποκλειστική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός εντός των ορίων του. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του μεταλλείου των Σκουριών και την άνοδο της παραγωγικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, τα έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη αναμένεται να αυξηθούν, καθώς υπολογίζονται βάσει της αξίας των πωληθέντων μετάλλων.

Στήριξη της κοινωνικής ευημερίας

Ειδικότερα, εντός του 2023, η εταιρεία, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Δήμου, υλοποίησε πληθώρα δράσεων συνολικής αξίας άνω των 226.000 ευρώ, όπως η δωρεά 600 κάδων απορριμμάτων προς τον Δήμο, η κάλυψη του κόστους της μελέτης επέκτασης του γηροκομείου Αρναίας «Αγάπη» , η δωρεά εξοπλισμού προς το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και η προμήθεια φίλτρων αποσιδήρωσης πόσιμου νερού για την τοπική κοινότητα Πυργαδικίων.

 «Πάρκο Αριστοτέλη» στα Στάγειρα Χαλκιδικής ®Ελληνικός Χρυσός 

Δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης

Παράλληλα, η εταιρεία χρηματοδότησε μελέτες και έργα υποδομής ύψους 350.000 ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου. Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανακαίνιση του κτιρίου “οικία Αλέξη Ζορμπά” στην κοινότητα Παλαιοχωρίου, ένα ιστορικό μνημείο που θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, καθώς και για την κατασκευή πεζογέφυρας στο πάρκο Αριστοτέλη στην κοινότητα Σταγείρων που θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή και θα προσφέρει ασφαλή και άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες. Επιπρόσθετα, σημειώνεται πρόοδος στη μελέτη χωροθέτησης του καταδυτικού πάρκου στην αποικία ιππόκαμπων και στον ύφαλο της Μπροστόμνιτσας Στρατωνίου με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την τόνωση του εναλλακτικού τουρισμού.

Επιπλέον, η εταιρεία υλοποίησε έργα υποδομής που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στο δρόμο 1ου χιλιομέτρου από το Νεοχώρι προς την Ολυμπιάδα, η ασφαλτόστρωση δύο δρόμων της Κοινότητας Μεγάλης Παναγιάς και η διάνοιξη αγροτικών δρόμων.

 Εκαπιδευτική ρομποτική & STEM ®Ελληνικός Χρυσός

Επενδύοντας στο μέλλον της νέας γενιάς

Ως σταθερός υποστηρικτής της νέας γενιάς, η Ελληνικός Χρυσός υλοποίησε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, όπως η συνέχιση του προγράμματος ρομποτικής & STEM σε συνεργασία με την Eduact για 6η συνεχόμενη χρονιά, της υποτροφίας στο Κολέγιο Anatolia, καθώς και των εργασιών επισκευής στα κτίρια των σχολείων του Δήμου Αριστοτέλη. Επιπλέον, η εταιρεία χρηματοδότησε την κατασκευή και λειτουργία του 2ου παιδικού σταθμού στην Ιερισσό.

 Παραλία «πρώτη αμμουδιά» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής με φόντο το τοίχος των Αρχαίων Σταγείρων ®Ελληνικός Χρυσός

Βιώσιμη ανάπτυξη σε αρμονία με το περιβάλλον

Στηρίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η εταιρεία υλοποίησε πλήθος δράσεων με συνολική δαπάνη που ξεπέρασε τις 165.000 ευρώ, όπως η δωρεά προς τον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο καθαρισμός των παραλιών του Δήμου Αριστοτέλη πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, υποστήριξε για ακόμη μια χρονιά την Αερολέσχη Θεσσαλονίκης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, ενώ ανέλαβε την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων (απορριμμάτων) από τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς ή ρύπανσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στο ρέμα Αργυρώς (περιοχή πλατείας μηχανικών) στο Στρατώνι.

Διαφάνεια και λογοδοσία

H Ελληνικός Χρυσός υιοθετεί μια σφαιρική προσέγγιση στην επικοινωνία με τους κοινωνικούς της εταίρους που βασίζεται στη διαφάνεια και τον ειλικρινή διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2023, εγκαινίασε το νέο, μόνιμο Κέντρο Πληροφόρησης Κοινού στο Παλαιοχώρι, δημιουργώντας έναν κόμβο ενημέρωσης και ανοιχτής επικοινωνίας, ενώ με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για όλα τα καίρια ζητήματα έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Κοινοτήτων Ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί μόνιμα ανοιχτό το κανάλι του Μηχανισμού Αναφοράς.

Τέλος, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία υλοποίησε εντός του 2023, ένα ευρύ κύκλο διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία, με στόχο τη συνδιαμόρφωση στόχων και την από κοινού χάραξη της στρατηγικής για την ορθολογική διάθεση των 80 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να διαθέσει τα επόμενα χρόνια για δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης. 

Last modified onΠαρασκευή, 15 Μαρτίου 2024 08:44