Τα θέματα του πολέμου, των προσφύγων, της φτώχειας, των διακρίσεων κυριάρχησαν στα «Βραβεία UNICEF 2016»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού, που εορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου και της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της UNICEF, η UNICEF Ελλάδας απένειμε τα «Βραβεία UNICEF 2016» σε προσωπικότητες που προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών στη χώρα μας και σε σχολεία που ξεχώρισαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν και Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Η εκδήλωση έγινε για μια ακόμα φορά στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα και φέτος κυριάρχησαν τα θέματα του πολέμου, των προσφύγων, της φτώχειας, των διακρίσεων, τόσο στα έργα των παιδιών, όσο και στις τοποθετήσεις των ομιλητών.

Τα Βραβεία

Το βραβείο UNICEF 2016 «Λάμπρος Κανελλόπουλος» απονεμήθηκε στον Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 13 ετών, ο οποίος μιλά έξι γλώσσες και προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του στη διερμηνεία, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου διαμένει με την οικογένειά του.

Το βραβείο UNICEF 2016, στον Ολυμπιονίκη Λευτέρη Πετρούνια, για το ήθος, την προαγωγή του ευ αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού ιδεώδους, αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο, ενώ το ειδικό βραβείο «Νίκος Αναλυτής» πήρε η Δ' τάξη του 2/θέσιου δημοτικού σχολείου Ψαρής Φοράδας Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης βραβεύτηκαν το 15ο νηπιαγωγείο Βεροίας (κλασσικό τμήμα), το νηπιαγωγείο «Το Αερόστατο» Πατρών, το 2ο τμήμα προνηπίων του δημοτικού σταθμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, η Α2 τάξη του 3ου δημοτικού σχολείου Καρπενησίου, η Β1 τάξη του 4ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, η Β1 τάξη του «Ζάννειου Εκπαιδευτηρίου» Ηρακλείου Κρήτης, η Δ1 τάξη των εκπαιδευτηρίων «Ρόδια Παιδεία» Ρόδου, η Δ1 τάξη του 60ου δημοτικού σχολείου Πάτρας, η Γ2 τάξη του 11ου δημοτικού σχολείου Γλυφάδας, η Ε1 τάξη του 5ου δημοτικού σχολείου Πόλεως Ρόδου, η Ε1 τάξη του 1ου δημοτικού σχολείου Πετρούπολης και η Ε' τάξη του 26ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης.

«Η προσέγγιση της UNICEF με βάση την ισότητα δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά επίσης μια στρατηγική απαίτηση» «Όταν διαπλάθεις τα παιδιά, τους πολίτες του αύριο, τότε έχεις ελπίδα για το μέλλον», επισήμανε η πρόεδρος της UNICEF Ελλάδας, Σοφία Τζιτζίκου, κατά την παρουσίαση των βραβείων, υπογραμμίζοντας πως «η προσέγγιση της UNICEF με βάση την ισότητα -με επιτάχυνση της προόδου για τα παιδιά που υστερούν περισσότερο- δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά επίσης μια στρατηγική απαίτηση».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του βραβευμένου Μοχάμεντ Μοχάμεντ, ο οποίος μας δείχνει, όπως είπε, πως ποτέ δεν πρέπει να παραιτούμαστε. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, επισήμανε πως «οι πόλεμοι θα σταματήσουν μόνο αν νοιαστούμε και κινητοποιηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η ύπαρξή τους, οφείλεται, εν πολλοίς, στην αδιαφορία του κόσμου».

Στην κοινωνική ανισότητα στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, η οποία βασίζεται, όπως εξήγησε, «στο βάρβαρο πολιτικό σύστημα που κυριαρχεί». Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε τη σημασία τα παιδιά να μεγαλώνουν με τις αρχές της ισότητας και ενημέρωσε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Εβδομήντα χρόνια UNICEF: πρόοδος αλλά και εντεινόμενα προβλήματα εξαιτίας φτώχειας και συγκρούσεων Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο για τα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, σχεδόν έξι εκατομμύρια παιδιά πλήττονται από συγκρούσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, σχεδόν πενήντα εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί, 28 εκατομμύρια εξ αυτών εξαιτίας πολεμικών συρράξεων. Σχεδόν 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ένα μεγάλο ποσοστό δεν πηγαίνει στο σχολείο.

Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, έξι ή και περισσότερες φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές. Τα οφέλη για τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες είναι σημαντικά, μεταξύ άλλων, υπάρχει διαρκής πρόοδος, πάντα με τα στοιχεία της UNICEF, στους τομείς της παιδικής υγείας και επιβίωσης, με αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των θανάτων των παιδιών κάτω των 5 ετών το 2015, σε σχέση με το 1990.

Το 2015 επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών, κατά 41% σε σχέση με το 1990, ενώ το 2014, 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο, σε σύγκριση με το 1999. Η UNICEF, μόνο το 2015, παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 χρονών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, το 2015, 45 από τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους παρείχε υποστήριξη η UNICEF στους τομείς παροχής νερού, υγιεινής και αποχέτευσης, ζούσαν σε νοικοκυριά που είχαν πληγεί από κρίσεις.

Ενδυναμώθηκε η θέση των κοριτσιών και των γυναικών, με αποτέλεσμα σήμερα περισσότερα κορίτσια να ολοκληρώνουν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση από ποτέ άλλοτε και τις γυναίκες να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο σε πολλές περιοχές.

Τα βραβευμένα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών, θα εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου. Η έκθεση λειτουργεί από σήμερα, 21 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, καθημερινά 10.00-14.00 και 17.00-21.00, Σάββατο 10.00-14.00 και Κυριακή θα είναι κλειστά. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]