Τάσος Κανταράς: Δεύτερη έκδοση το "Διαρκές Φύλλο Πορείας" - Νέο βιβλίο μέσα στο 2018

Featured Τάσος Κανταράς: Δεύτερη έκδοση το "Διαρκές Φύλλο Πορείας" - Νέο βιβλίο μέσα στο 2018 Photos: HALKIDIKI VOICE / METRON DESIGN STUDIO

- Συνέντευξη του Τάσου Κανταρά στο Halkidiki Voice

Κύριε Κανταρά, τη χρονιά που πέρασε μας επιφυλάξατε μια έκπληξη. Εκδώσατε το πρώτο σας βιβλίο. Τι είναι αυτό και από τι παρακινηθήκατε για να γράψετε;
- Το βιβλίο μου, το “Διαρκές Φύλλο Πορείας”, είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που η πλοκή του διαδραματίζεται σε μια μεγάλη ιστορική περίοδο. Από το τέλος του 19ου αιώνα, μέχρι και την περίοδο του μεσοπολέμου.
Θα έλεγα, πως τα πραγματικά γεγονότα υπερισχύουν κατά πολύ των φανταστικών.
Ο αναγνώστης, μπορεί να ξαναδιαβάσει την ιστορία, μέσα από την πορεία και τη ζωή των απλών ανθρώπων του λαού μας.
Είναι αλήθεια πως μέσα μου, είχα ένα σημαντικό πλούτο πληροφοριών που με προκαλούσαν να γράψω.
Κυρίως οι ανεκτίμητες περιγραφές, που είχα την ευτυχία να ακούσω από τα χείλη του παππού μου. Ο οποίος έζησε ενενήντα έξι χρόνια, ήταν παρών σε όλα τα συμβάντα της μεγάλης αυτής ιστορικής περιόδου, σε ορισμένα μάλιστα πρωταγωνίστησε.

Ένα σημαντικό ερέθισμα, που επίσης με “έσπρωξε” στην συγγραφή, ήταν μια σειρά από φωτογραφίες του 1916, που ανακάλυψα στο διαδίκτυο και αφορούσαν την “επίσκεψη” στην περιοχή, της Γαλλικής Αποικιακής Στρατιάς. Φωτογραφίες συγκλονιστικές, που η προσεκτική τους μελέτη, αποκαλύπτει την βασική αιτία της κακοδαιμονίας και των περιπετειών της χώρας, που δεν ήταν άλλη από την αποικιακή πολιτική των κυρίαρχων της εποχής.
Ο Εθνικός Διχασμός, η εκστρατεία στην Ουκρανία, η Μικρά Ασία, τα πραξικοπήματα του Μεσοπολέμου, είναι ένα κουβάρι τραγικών γεγονότων.
Μέσα από την πορεία των ηρώων του μυθιστορήματος στις ιστορικές αυτές περιόδους, φωτίζονται πολλές άγνωστες πλευρές της ιστορίας μας. Τα συμβάντα στην Χαλκιδική, στα χρόνια του λεγόμενου Εθνικού Διχασμού, αλλά και μετέπειτα, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα βέβαια, δεν φιλοδοξεί να δώσει ιστορικές απαντήσεις. Αυτό είναι δουλειά της ιστορικής επιστήμης. Μπορεί όμως να προκαλέσει στον αναγνώστη ερεθίσματα, για να αναζητήσει αυτός περισσότερες πληροφορίες, να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα της τότε εποχής, πολλά από τα οποία παραμένουν και σήμερα.

Ποιό εσείς αξιολογείτε, ως το πιο σημαντικό μήνυμα του βιβλίου σας; Τι αντιπροσωπεύουν οι ήρωές του;
- Κάθε βιβλίο εμπεριέχει το δικό του ή καλύτερα τα δικά του μηνύματα. Πολύ περισσότερο ένα μυθιστόρημα ιστορικού περιεχομένου, στο οποίο προφανώς ο συγγραφέας βλέπει τα γεγονότα και από τη δική του υποκειμενική σκοπιά.
Μέσα από όλα αυτά, τα τραγικά πολλές φορές γεγονότα, πολλά από τα οποία έχουν άμεση αναφορά στη σημερινή ζοφερή κατάσταση, ήθελα να αναδείξω τη στάση ζωής των ανθρώπων που θέλησαν να ζήσουν με το κεφάλι ψηλά και να μην υποταχτούν. Οι ήρωες μου είναι καθημερινοί άνθρωποι. Αυτοί που όλο αυτό το διάστημα αισθανόμουν ότι ήσαν μέσα μου και μου ζητούσαν να τους δώσω “φωνή”.
Αυτό έκανα. Τώρα νομίζω, πως ταξιδεύουν πέραν των στενών ορίων της περιοχής που έζησαν και έδρασαν. Ταξιδεύουν μαζί με το βιβλίο, για να υπενθυμίζουν πως σε δύσκολους καιρούς, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα ανυπότακτοι.

kantaras2

Σε ποιούς αναγνώστες απευθύνεται το βιβλίο σας;
- Νομίζω πως η ανάγνωση ενός βιβλίου έχει πολλαπλά οφέλη.
Μπορεί να συμβάλλει από την απόδραση από την καθημερινότητα, μέχρι την τόνωση της πολιτικής συνειδητοποίησης του αναγνώστη. Από την ψυχαγωγία του, τον προβληματισμό του για τα διαδραματισθέντα ιστορικά γεγονότα, μέχρι τον επηρεασμό του από τις ηθικές αξίες και τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών.
Με αυτή την έννοια το βιβλίο απευθύνεται σε όλους. Σε αυτούς που αρέσει το διάβασμα, αλλά και αυτοί που δεν έχουν ιδιαίτερη παράδοση σ αυτό, όταν ξεκινήσουν να διαβάζουν το “Διαρκές Φύλλο Πορείας” πιστεύω ότι θα γίνουν φίλοι του.

Πώς πήγε μέχρι τώρα η κυκλοφορία του;
- Πολύ καλά. Η κυκλοφορία του ιστορικού μυθιστορήματος “Διαρκές Φύλλο Πορείας” έκλεισε ήδη ένα χρόνο. Έχει καλυφτεί η πρώτη έκδοση και οι εκδόσεις “ΤΟΠΟΣ” προχώρησαν στη δεύτερη. Αυτό είναι μια σημαντική ικανοποίηση για μένα. Για την προσπάθεια μου. Όταν μάλιστα πρόκειται για το πρώτο μου βιβλίο.
Είμαι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση των φίλων αναγνωστών. Και θέλω επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στις επιτυχημένες παρουσιάσεις - εκδηλώσεις.
Το βιβλίο ταξίδεψε σε πολλά μέρη το 2017 και θα συνεχίσει το ταξίδι του σε πολλά άλλα το 2018.

Σκέφτεστε να συνεχίσετε με κάποιο άλλο βιβλίο;
- Ναι, έχω ξεκινήσει να γράφω το επόμενο βιβλίο, ως συνέχεια του προηγουμένου. Θα είναι ένα πολιτικό, κοινωνικό και ιστορικό μυθιστόρημα, που τα γεγονότα του θα διαδραματίζονται στην μεταπολεμική περίοδο και υπολογίζω να εκδοθεί προς το φθινόπωρο της φετινής χρονιάς.

Σημαντικό εγχείρημα η συγγραφή βιβλίου, ιδιαίτερα όταν το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες! Εμείς απ' τη μεριά μας χαιρόμαστε για την επιτυχία της δεύτερης έκδοσης κι ευχαριστώντας τον Τάσο Κανταρά για την συνέντευξη που μας έδωσε, ευχόμαστε καλή περαιτέρω πορεία στο “Διαρκές Φύλλο Πορείας” και καλή συγγραφή στο δεύτερο βιβλίο που ετοιμάζει!0000000HV

Last modified onΠέμπτη, 25 Ιανουάριος 2018 00:52