Χαλκιδική: Αισιοδοξία επιχειρηματιών ενόψει της θερινής σεζόν καταγράφει έρευνα του Επιμελητηρίου

Την αισιοδοξία του 69% των επιχειρηματιών της Χαλκιδικής ενόψει της θερινής σεζόν, καθώς και την πρόθεσή τους όχι μόνο να διατηρήσουν το προσωπικό τους, αλλά να προχωρήσουν και στη πρόσληψη νέου, κατέγραψε το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, με έρευνά του στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2023.

«Καθώς μπαίνουμε σε φάση προετοιμασίας για την καλοκαιρινή σεζόν, επικρατεί αισιοδοξία στους επιχειρηματίες της Χαλκιδικής για καλύτερα αποτελέσματα», αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των εταιρειών της Χαλκιδικής, σκαρφάλωσε στο διάστημα Φεβρουαρίου/Μαρτίου στο +2,4%, από το -5,1% στο προηγούμενο δίμηνο, εξέλιξη που αποδίδεται «στην έναρξη της νέας σεζόν, αλλά και στα θετικά μηνύματα, που έρχονται από τον τουρισμό και τις κρατήσεις», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η σημαντική αύξηση του προαναφερόμενου δείκτη είναι συνέπεια της αισιοδοξίας των επιχειρηματιών για την καλοκαιρινή σεζόν που ξεκινά, με το 69% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει πολύ/αρκετά αισιόδοξο, το 11% λίγο/καθόλου και το 20% ότι δεν τον αφορά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής δηλώνουν σε ποσοστό 76% ότι περιμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης, το 17% «βλέπει» ότι θα είναι ίδια, ενώ το 7% μίλησε για χειροτέρευση.

Σε επίπεδο προσωπικού, ενόψει της έναρξης της θερινής σεζόν, το 64% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα διατηρήσει το προσωπικό του για το μήνα που ακολουθεί, το 34% θα προσλάβει νέο και το 2% θα προβεί σε απολύσεις.

Σε ερώτηση για το εάν οι επιχειρηματίες της Χαλκιδικής μπορούν να ανταπεξέλθουν στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου του 2023, το 52% απαντά θετικά, το 13% ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο μέτρο, ενώ το 30% αναφέρει ότι δεν το αφορά.

Για το εάν η αύξηση 9,9% στις εισφορές ΕΦΚΑ επηρεάζει την επιχείρησή τους, το 46% δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά, το 41% εκφράζει τη δυσκολία του, το 6% σημειώνει ότι θα αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία για να μπορέσει να ανταποκριθεί, ενώ το 7% «μιλά» για αδυναμία να ανταπεξέλθει στην νέα του υποχρέωση.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα περίοδο σχετικά με την επίδοση των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, το 18% τη χαρακτηρίζει καλή, το 17% ικανοποιητική, το 49% μέτρια και το 16% κακή. «Ωστόσο κι εδώ διαφαίνεται κάποια αισιοδοξία, αφού υπάρχει πλήρης αναστροφή του κλίματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», τονίζεται στην ανακοίνωση του επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Αναφορικά με τον τζίρο της επιχείρησής τους, το 56% δηλώνει ότι παρέμεινε σταθερός στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο δίμηνο, το 14% αναφέρεται σε αύξηση και το 30% σε μείωση.

Την έρευνα διεξήγαγε, για λογαριασμό του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η εταιρεία Interview σε δείγμα 345 επιχειρήσεων διαφόρων μεγεθών.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]