Από τον Πλάτωνα στο facebook

Αν ζούσε ο Αριστοτέλης, τι άποψη θα είχε για τα likes και τα friends του facebook; Μάλλον δεν θα είχε ξετρελαθεί, αν πιστέψουμε την Αντωνία Καπελέρη, απόφοιτο φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου πραγματοποιεί την διδακτορική της διατριβή.

0000000HVNEWS

Στο βιβλίο της «Από τον Πλάτωνα στο facebook», εκδόσεις Παπαζήση, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, εξετάζει τον κορυφαίο αυτό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, από την πλευρά της ηθικής φιλοσοφίας.

Το εγχειρίδιο αυτό των 146 σελίδων έρχεται να μας υπογραμμίσει ότι η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι… trendy. Με γλώσσα αφηγηματική, πραγματεύεται την αριστοτελική θέση για την διαπλανητική τρέλα, όπου οι μισοί χρήστες του διαδικτύου γίνονται φίλοι με τους άλλους μισούς!
Αν, λοιπόν, σήμερα ζούσε ο μεγάλος Έλληνας σοφός, πιθανότατα θα έβγαινε σε κάποιο τοκ σόου για να αποφανθεί ότι: Υπάρχει η φιλία που δημιουργείται από χρησιμότητα, η φιλία από ευχαρίστηση και η φιλία από αρετή («δια τον χρήσιμον, δι’ ηδονήν, κατ’ αρετήν»). Και συνεχίζει: Η φιλία είναι ενέργεια διότι, κατά την κοινή αντίληψη, οι ευεργέτες αγαπούν τους αποδέκτες της ευεργεσίας τους περισσότερο από ότι οι αποδέκτες της ευεργεσίας τους ευεργέτες τους.

Η διαφορά με το σημερινό υπερδημοφιλές μέσο –επισημαίνει η μελετήτρια- είναι ότι προβάλλει ως αρχή του την αξία της αναγνωρισιμότητας, της δημοτικότητας και του φαίνεσθαι. Στόχος είναι, τελικά, να ανταλλαγούν εικόνες, κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο που κολακεύουν, οδηγώντας σε μια πλασματική ζωή. «Συνεπώς η ψηφιακή φιλία δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματική φιλία και κυρίως δεν αποσκοπεί στην ενάρετη συμβίωση των φίλων με σκοπό την ολοκλήρωση της προσωπικότητάς τους προς το αγαθό». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


0000000HV