«Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα» το μήνυμα του παγκόσμιου συνεδρίου για την αναγκαστική μετανάστευση

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, είναι πόροι για την κοινωνία» είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει το παγκόσμιο συνέδριο για την Αναγκαστική Μετανάστευση, το οποίο φιλοξενείται από αύριο στη Θεσσαλονίκη. Το 17o Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης (International Association for the Study of Forced Migration - IASFM)  με τίτλο: «Whither Refugees? Restrictionism, Crises and Precarity Writ Large» («Προς τα πού οι Πρόσφυγες; Περιοριστικές Πολιτικές, Κρίσεις και Επισφάλεια σε Μεγέθυνση»), συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Τμήματος αυτού, καθώς και την IASFM.

«Ο συντονισμός για αυτό το συνέδριο ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με απώτερο στόχο να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση της IASFM, που είναι παγκόσμιος οργανισμός για τη μελέτη της αναγκαστικής μετανάστευσης. Ξεκίνησε το 1980 και μετακινείται ανά δύο χρόνια σε περιοχές, όπου υπάρχει είτε προσφυγικό πρόβλημα, είτε πολιτικές αλλαγές σχετικά με τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση» ανάφερε σε συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ Ευτυχία Βουτυρά, ιδρυτικό μέλος της διεθνούς οργάνωσης και ανθρωπολόγος.

«Μετά από 15 χρόνια το συνέδριο επιστρέφει στην Ευρώπη» ανέφερε, επισημαίνοντας πως «μετά από μία πολύ ανταγωνιστική διαδικασία η Ελλάδα κατάφερε να πάρει το συνέδριο και να το φέρει στη Θεσσαλονίκη περισσότερο με στόχο να δει η παγκόσμια κοινότητα, πού είναι οι πρόσφυγες και πώς η χώρα έχει αντιμετωπίσει το λεγόμενο πρόβλημα των προσφύγων».

«Είναι μέρος της φιλοσοφίας αυτής της οργάνωσης ότι οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έτσι ξεκίνησε. Είναι όμως και μέρος της έρευνας που γίνεται από αμνημονεύτων χρόνων ότι οποιαδήποτε εισδοχή προσλαμβάνεται από τη χώρα υποδοχής ως πρόβλημα. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο που θα μιλήσει στο συνέδριο ότι οι πρόσφυγες είναι πόροι ανάπτυξης θα έχουμε πετύχει και έναν πολιτικό στόχο» εξήγησε, γνωστοποιώντας ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν και πρόσφυγες που θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους, θα αναδείξουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ο στόχος», υπογράμμισε η κ. Βουτυρά, «είναι να χρησιμοποιηθεί σαν πλατφόρμα, έτσι ώστε να κινητοποιηθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία [...] το συνέδριο δεν είναι για να λυθούν τα προβλήματα, είναι για να διατυπωθούν και γι' αυτό συμμετέχει και η Ύπατη αρμοστεία για τους πρόσφυγες με διάφορες εκδοχές και σε διάφορα επίπεδα».

«Οι πρόσφυγες είναι πόροι, διότι βρήκαν δουλειά όλα τα εξειδικευμένα παιδιά μας, οι φοιτητές και φοιτήτριές μας που έχουν κάνει τα ελληνικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα με μισθούς κανονικούς, αξιοπρεπείς. Το δεύτερο είναι ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν και ψωνίζουν, κινείται χρήμα, ενώ άνθρωποι που είχαν κλειστά τα διαμερίσματα πήραν ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό για να τα ανακαινίσουν. Επίσης έχουμε περισσότερα ανοιχτά σχολεία επειδή έχουμε τα προσφυγόπουλα», ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελένη Χοντλίδου, εξηγώντας πώς οι πρόσφυγες λειτουργούν ως πόροι ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία και οικονομία.  «Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε τους πρόσφυγες εδώ» τόνισε.

Το συνέδριο ξεκινά αύριο το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου. Έχουν προσκληθεί να μιλήσουν καθηγητές  όπως η Dr Barbara Harell-Bond, Emerita Professor του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, o Jim Hathaway, καθηγητής του Πανεπιστημίου Michigan και κορυφαίος επιστήμονας  του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, η Renée Hirschon Philippakis, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  ο Fateh Azzam, καθηγητής στο American University in Beirut, ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος προστασίας της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το συνέδριο πλαισιώνεται από παράλληλο πολιτιστικό πρόγραμμα με εκθέσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια κολλάζ, multimedia πάνελ κ.λπ [ΑΠΕ-ΜΠΕ]