Έκθεση για τα 55 χρόνια του designer Στέργιου Δελιαλή

Τι κοινό έχουν... ένα εξώφυλλο του δίσκου του Διονύση Σαββόπουλου (Το Περιβόλι του Τρελού), η αφίσα της discotheque HELP και του Music Hall Medusa, οι φρυγανιές Βοσινάκη, οι σακούλες των βιβλιοπωλείων Μαλλιάρη και Μόλχο και οι επιγραφές γνωστών café-bar της Θεσσαλονίκης, όπως το On The Road και το Café Νίκης 35; Έναν δημιουργό.
Designer, δηλώνει ο Στέργιος Δελιαλής εδώ και 55 χρόνια.

Σχέδια, χώροι κατασκευές, και ένα ολόκληρο Μουσείο Design – που έμεινε στα ...χαρτιά, αλλά και στο δημιουργικό μυαλό και τις συλλογές του -όλα δημιουργίες του ανήσυχου Στέργιου Δελιαλή- θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης- Αποθήκη Β1.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστική “σύμπτωση” πως ...η Αποθήκη Β1 υποδέχεται τον άνθρωπο που την επανασχεδίασε το 1997, με μία έκθεση που αφορά όλη την επαγγελματική ζωή και πορεία του. Ο περιμετρικός διάδρομος γίνεται το ίδιο το εργαστήριο του δημιουργού, με ειδικές κατασκευές- ταμπλό από μονωτικό υλικό στους τοίχους, όπως ακριβώς υπάρχουν και στο εργαστήριό του, στα οποία βλέπει κανείς γραφιστικές παραγγελίες και δουλειές του Στέργιου Δελιαλή, οργανωμένες ανά δεκαετίες, ξεκινώντας από το 1950. Πρωτότυπα σχέδια, προσχέδια και σκίτσα, εταιρικές ταυτότητες, μονογραφίες, projects, όλα συμβάλλουν στη μεταφορά των συνθηκών και του τρόπου εργασίας αλλά και του τρόπου που αντιμετωπίζει το design, σε όλες του τις εκφάνσεις, ο Στέργιος Δελιαλής.

Στον εσωτερικό χώρο/κύβο του ΚΣΤΘ, αναπτύσσεται υλικό από το ίδιο το Μουσείο Design, το έργο ζωής του Στέργιου Δελιαλή. Παρουσιάζεται όλη η ιστορική διαδρομή και η οπτική επικοινωνία του από το 1993 μέχρι σήμερα, με υλικό τεκμηρίωσης όλων των δράσεων και των συμμετοχών του Μουσείου τα τελευταία 23 χρόνια, όπως αφίσες, έντυπα, φυλλάδια και πρωτότυπα σχέδια- δωρεές διάσημων διεθνών designers, μεταξύ άλλων.

Η έκθεση, με τίτλο: “Στέργιος Δελιαλής, Designer. 55 Χρόνια Graphics- Χώροι- Κατασκευές- και ένα Μουσείο Design”, που αφορά όλη την επαγγελματική ζωή και πορεία του Στέργιου Δελιαλή εντάσσεται στο πλαίσιο του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Τυπογραφίας & Οπτικής Επικοινωνίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από 5-9 Ιουλίου, ενώ τα εγκαίνια της ορίστηκαν για το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουλίου, στις 20:30). Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από Τρίτη-Σάββατο, 10:00-18:00, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου εκτός από την περίοδο από 7-15 Αυγούστου -οπότε και το ΚΜΣΤ θα παραμείνει κλειστό.

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (ICTVC), με θέμα “Συζητάμε προτεραιότητες/Αναπτύσσουμε τον κλάδο”, θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός”, στη Θεσσαλονίκη, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου 2016.

Διοργανωτές είναι το Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Γραφικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και τη συμβολή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Το ICTVC έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που εξερευνούν θέματα τυπογραφίας και οπτικής επικοινωνίας. Το 6ο ICTVC θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο “Νικόλαος Γερμανός”, στη Θεσσαλονίκη.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]

ΣΣ: Η φωτογραφία είναι αυτο-σκιτσάρισμα του Στέργιου Δελιαλή.