Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO

Δεκαεπτά κτίρια του Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO epa05413086 (FILE) The file picture dated 24 June 2011 shows the Le Corbusier House at the Weissenhof Estate in Stuttgart, Germany. The building was nominated among other architectural works by Swiss-French architect Le Corbusier (1887-1965) to be added

Δεκαεπτά κτίρια που σχεδίασε ο γαλλο-ελβετός πρωτοποριακός αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ εντάχθηκαν στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ανέφερε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση, διευρύνοντας τις ευκαιρίες για περισσότερη χρηματοδότηση για τη συντήρησή τους.

Τα κτίρια αυτά περιλαμβάνουν την Οικία Γκιέτ στην Αμβέρσα (Βέλγιο), το Εθνικό Μουσείο Δυτικής Τέχνης στο Τόκιο και άλλα κτίρια στη Γαλλία, την Ελβετία, την Αργεντινή, τη Γερμανία και την Ινδία.

"Η εργασία του Λε Κορμπιζιέ αποτελεί μια κεντρική συμβολή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική", ανέφερε στη δήλωσή της η κυβέρνηση.

Τα έργα αυτά "εκφράζουν τις εξαιρετικές αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές απαντήσεις στις κοινωνικές προκλήσεις του 20ού αιώνα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Σαρλ-Εντουάρ Ζανερέ ο οποίος έχει αποκαλέσει την κατοικία μια μηχανή μέσα στην οποία ζούμε γεννήθηκε στη Λα Σο-ντε-Φον της Ελβετίας το 1887. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο Λε Κορμπιζιέ από τον παππού του, από την πλευρά της μητέρας του, Λεκορμπεζιέ το 1920.

Απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα το 1930 και πέθανε το 1965. Η εικόνα του αποτυπώνεται στα χαρτονόμισμα των δέκα ελβετικών φράγκων. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


Last modified onΚυριακή, 17 Ιούλιος 2016 22:16