Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν - Από αεροσυνοδός βασίλισσα της Ταϊλάνδης

  • Published in Style

Αεροσυνοδός, σωματοφύλακας του βασιλιά της Ταϊλάνδης προτού γίνει βασίλισσα: η Σουτίντα, που ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά της στη διάρκεια της στέψης του Ράμα Ι’, είχε μια ραγδαία άνοδο αλλά η ζωή της παραμένει μυστήριο για τους Ταϊλανδούς.

Σύντροφος του Μάχα Βατζιραλονγκόρν εδώ και χρόνια η Σουτίντα Βατζιραλονγκόρν να Αγιουντία περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα του παλατιού της Ταϊλάνδης από τον Αύγουστο του 2017 ως αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

Την 1η Μαΐου η 40χρονη γυναίκα παντρεύτηκε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος έχει ήδη παντρευτεί τρεις ακόμη φορές. Σήμερα στο Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ, λίγα λεπτά αφού ο σύζυγός της φόρεσε στο κεφάλι του τη «Μεγάλη Κορώνα της Νίκης», τον προσκύνησε σε ένδειξη σεβασμού. Ο βασιλιάς έριξε λίγες σταγόνες νερό στο μέτωπό της προτού της δώσει τα σύμβολα του νέου της ρόλου, αυτού της βασίλισσας. Στη συνέχεια έκατσε δίπλα του στην αίθουσα του θρόνου.

Ο πρόσφατος γάμος της, μόλις τρεις ημέρες πριν τη στέψη του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, μπορεί να θεωρηθεί «ως μέσο για να νομιμοποιηθεί περαιτέρω ο βασιλιάς. Ένας μονάρχης οφείλει να έχει μια βασίλισσα», σχολιάζει ο Πολ Τσέιμπερς ειδικός σε θέματα πολιτικής της Ταϊλάνδης στο πανεπιστήμιο Naresuan της χώρας. Τίποτε δεν προμήνυε τη ραγδαία άνοδο της Σουτίντα. Γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1978 και φοίτησε σε ένα καθολικό πανεπιστήμιο στο οποίο πηγαίνει η ελίτ της Μπανγκόκ, όπου το 2000 πήρε πτυχίο στην Επικοινωνία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως αεροσυνοδός για την κρατική αεροπορική εταιρεία Thai Airlines. «Είναι μια βασίλισσα που προέρχεται από τον λαό», εξηγεί η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ, ειδική στην Ταϊλάνδη του Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), σε αντίθεση με την προηγούμενη βασίλισσα Σιρικίτ Κιτιγιακόρν.

Η χήρα του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που σήμερα είναι 86 ετών, είναι δισέγγονη του βασιλιά Ράμα Ε’, ενώ ο σύζυγός της ήταν εγγονός του ίδιου μονάρχη. Η Σουτίντα γνώρισε τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν το 2007 στη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, όπως αναφέρει τοπική εφημερίδα. Τότε ήταν αεροσυνοδός και εκείνος, καθώς έχει δίπλωμα πιλότου, πιλοτάριζε ένα αεροπλάνο της Thai Airways. Τον Νοέμβριο του 2013 εντάχθηκε στον βασιλικό στρατό της Ταϊλάνδης και έκτοτε ανήλθε πολύ γρήγορα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο έγινε δεκτή στο σώμα των προσωπικών φρουρών του βασιλιά. Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο μήνες μετά τον θάνατο του Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι και αφού ανήλθε στον θρόνο ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν προήχθη σε στρατηγό και στη συνέχεια σε αναπληρώτρια διοικητής των σωματοφυλάκων του βασιλιά.

Το ζευγάρι περνά πολύ χρόνο στη Βαυαρία της Γερμανίας, όπου ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν έχει πολλές κατοικίες. Το παλάτι προς το παρόν δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο της βιογραφίας της σε μια χώρα όπου η προσβολή του βασιλιά επισύρει ποινή από τρία ως 15 χρόνια κάθειρξη. Παραμένει λοιπόν άγνωστη για τους Ταϊλανδούς, οι οποίοι την έχουν απλώς δει σε πολύ λίγες δημόσιες εκδηλώσεις πίσω από τον Μάχα Βατζιραλονγκόρν. Ο Βατζιραλονγκόρν χώρισε με τη δεύτερη γυναίκα του αφού την κατηγόρησε ότι τον απατά. Η τρίτη σύζυγός του, η κοινή θνητή Σριράσμι την οποία παντρεύτηκε μυστικά το 2001, εξέπεσε από τον βασιλικό της τίτλο το 2014. Έκτοτε, μέλη της οικογένειάς της έχουν φυλακισθεί για εξύβριση του προσώπου του βασιλιά.

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει επτά παιδιά, αλλά έχει αποκηρύξει τέσσερις από τους γιους του. Ο γιος της Σιράσμι, ο Ντιπανγκκόρν Ρασμιτζότι, 14 ετών, κατέχει την πρώτη θέση στην σειρά διαδοχής. Η Σουτίντα «θα παίξει πλήρως τον ρόλο της, αν και δεν θα γίνει ποτέ μητέρα ενός γιου – διαδόχου», εκτιμά η Σοφί Μπουασό ντι Ροσέρ.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]