Τελικοί Κυπέλλου Χαλκιδικής - Ιστορική Αναδρομή - Μέρος Α'

 Γράφει: Σωτήρης Θωμαδάκης - Photos: HALKIDIKI VOICE WebTv

Ο φετινός Τελικός Κυπέλλου Χαλκιδικής, μεταξύ Ανθεμούντα Γαλάτιστας - Ολύνθου Ολύνθου, που ήταν προγραμματισμένος για χθες Τετάρτη 25 Μαρτίου στις 17:00 στο Γήπεδο της Νέας Τρίγλιας, ακολουθώντας τις περιστάσεις έπεσε και αυτός "θύμα" του Κορωνοϊού, όπως βέβαια και κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα και όχι μόνο, πανελλαδικά αλλά και παγκόσμια! Εννοείται ότι πάνω απ' όλα είναι η υγεία -ατομική και συλλογική- και όλα τα υπόλοιπα όσο σοβαρά και αν είναι, περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο υπέρτατο αγαθό!
Αυτό ωστόσο δεν μας εμποδίζει,ελλείψει πάντα κάθε αθλητικού γεγονότος, να επιχειρήσουμε μια ιστορική αναδρομή στον δεύτερο τη τάξει, αλλά εξίσου σημαντικό σε αξία και γόητρο, θεσμό του ποδοσφαίρου της Χαλκιδικής μας αλλά και όλης της Ελλάδας και όχι μόνο!

Ο πρώτος Τελικός Κυπέλλου Χαλκιδικής διεξήχθη την περίοδο 1975-76 στο Εθνικό τότε και Δημοτικό σήμερα Στάδιο Νέων Μουδανιών, με την Νίκη Πολυγύρου να κατακτάει το πρώτο τρόπαιο, επικρατώντας με 2-1 της Προποντίδας Νέου Μαρμαρά.
Ο εκπρόσωπος του Νομού μας στις επαγγελματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα στην Football League Π.Ο.Τρίγλιας, είναι ο πολυνίκης του Κυπέλλου Χαλκιδικής, αφού έχει στο ενεργητικό του εννέα κατακτήσεις σε δεκατρείς συμμετοχές σε τελικούς, όντας πρώτος και στην κατηγορία των φιναλίστ.

Η πρώτη συμμετοχή του Π.Ο.Τρίγλιας σε τελικό, σήμανε και την πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου. Ήταν την Τετάρτη 3 Μαρτίου του 1982, όταν είχε επικρατήσει με 2-0 του Απόλλωνα Αρναίας στο Εθνικό τότε και Δημοτικό σήμερα Στάδιο Πολυγύρου. Αυτή ήταν και η απαρχή μιας μεγάλης πορείας για τον Π.Ο.Τρίγλιας, που έφτασε το 1985 μια ανάσα από την Γ' Εθνική τότε, χάνοντάς την για έναν μόλις βαθμό από τον Πανθρακικό. Μια εξαιρετική ομάδα που εκπροσώπησε επάξια την Χαλκιδική στις Εθνικές Κατηγορίες για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους, βασισμένη αποκλειστικά σε "δικά της παιδιά". Μιλάμε μόνο για την δεκαετία του 80, αφού οι επιτυχίες της συγκεκριμένης ομάδας είχαν και συνέχεια, με αποκορύφωμα το σήμερα!
Η δέκατη τρίτη κατάκτηση επιτεύχθηκε πέρσι,το Σάββατο 9 Μαρτίου του 2019, με τον μετέπειτα δευτεραθλητή του 2ου Ομίλου της Γ' Εθνικής να επικρατεί στην παράταση με 2-1 του Άρη Κασσανδρείας 2005, στο Γήπεδο "Νάκης Αυγέρης" της Ολύνθου, σ' έναν από τους πιο δραματικούς τελικούς! Η περσινή περίοδος μάλιστα ολοκληρώθηκε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για τον Π.Ο.Τρίγλιας, ο οποίος επικρατώντας σε διπλούς αγώνες μπαράζ του Νέστου Χρυσούπολης, κέρδισε την άνοδο στην επαγγελματική Football League, για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Στην σχετική λίστα ακολουθούν Νέος Π.Ο.Νέας Καλλικράτειας, με έξι Κύπελλα σε 13 συμμετοχές σε Τελικούς, όσους δηλαδή και ο Π.Ο.Τρίγλιας, με τον οποίον μοιράζεται την πρωτιά στην κατηγορία των φιναλίστ. Για να είμαστε ακριβείς, η πιο πρόσφατη κατάκτηση της ομάδας της Καλλικράτειας μετά την επανασύστασή της, καταγράφηκε την Κυριακή 1 Απριλίου 2018, όταν είχε επικρατήσει στο Γήπεδο Νέας Τρίγλιας με 2-0 του Άρη Παλαιοχωρίου, που τότε είχε καταταγεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, δεύτερος στον 2ο Όμιλο της Γ' Εθνικής!
Οι υπόλοιπες πέντε κατακτήσεις, σε δώδεκα συμμετοχές σε Τελικό, ήταν ως Π.Ο.Νέας Καλλικράτειας, αλλά μιλάμε για την ίδια ακριβώς ομάδα,η οποία είχε αναστείλει την δραστηριότητά της το 2012 και επανήλθε έναν χρόνο μετά, ως Νέος Π.Ο.Νέας Καλλικράτειας. Έτσι η πρώτη κατάκτηση Κυπέλλου Χαλκιδικής για την Καλλικράτεια καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου του 1978, όταν είχε επικρατήσει στον Πολύγυρο με 1-0 των Μεταλλείων Κασσάνδρας Στρατωνίου.

Έξι Κύπελλα σε οκτώ συμμετοχές σε Τελικούς, έχει και η Νίκη Πολυγύρου, με πρώτη κατάκτηση την αναφερθείσα παραπάνω και πιο πρόσφατη, την έκτη, να καταγράφεται στις 25 Μαρτίου 2009, όταν είχε επικρατήσει στο Δημοτικό Στάδιο Γαλάτιστας "Νίκος Αβέρης" με 2-0 του Άρη Παλαιοχωρίου.
Η συγκεκριμένη ήταν η τέταρτη συνεχόμενη κατάκτηση για τη Νίκη, που εκείνο το διάστημα ταυτόχρονα πρωταγωνιστούσε στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, φτάνοντας μάλιστα μια ανάσα από την Γ' τις περιόδους 2007-08 και 2008-09, όταν την έχασε στις λεπτομέρειες, πρώτα από τον Μακεδονικό και μετά από την Αναγέννηση Επανομής!

Ακολουθεί με πέντε Κύπελλα σε έξι συμμετοχές, ο ένας εκ των δύο φετινών φιναλίστ Ανθεμούς Γαλάτιστας, με τις τέσσερις κατακτήσεις να πραγματοποιούνται στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 90, διάστημα στο οποίο οι "πράσινοι" εκπροσώπησαν επάξια την Χαλκιδική στην Δ' Εθνική, παραμένοντας σ'αυτήν για τέσσερις συνεχόμενες περιόδους, βασισμένοι κυρίως στην εξαιρετική τους έδρα!
Η πρώτη συμμετοχή του Ανθεμούντα σε Τελικό συνδυάστηκε και με το πρώτο του Κύπελλο, αλλά και το νταμπλ, αφού στο τέλος εκείνης της περιόδου είχε στεφθεί για πρώτη του φορά και πρωταθλητής στην Α' Κατηγορία! Ήταν την Τετάρτη 14 Μαρτίου του 1990, όταν επικράτησε στον Πολύγυρο του Απόλλωνα Αρναίας με 4-2 στα πέναλτι, ενώ κανονική διάρκεια και παράταση ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα.
Η πέμπτη κατάκτηση για τον Ανθεμούντα καταγράφηκε στις 25 Μαρτίου 2002, πάλι στον Πολύγυρο, όταν είχε επικρατήσει με 4-3 του Π.Ο.Τρίγλιας.

- Θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στο Κύπελλο Χαλκιδικής, με τις υπόλοιπες ομάδες που το κατέκτησαν, αλλά και επιπλέον λεπτομέρειες! Μόνο στο halkidikivoice.gr/Αθλητικά!