Τελικοί Κυπέλλου Χαλκιδικής - Ιστορική Αναδρομή - Μέρος Β'

 Γράφει: Σωτήρης Θωμαδάκης - Photos: HALKIDIKI VOICE WebTv, Φένια Χρηστίδου

Μετά τον Ανθεμούντα Γαλάτιστας των πέντε Κυπέλλων σε έξι Τελικούς, ακολουθούν Π.Ο. Μουδανιών και Απόλλων Αρναίας, με αμφότερους να έχουν στο ενεργητικό τους από τέσσερα κύπελλα.

Ο πολυνίκης του Πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας Π.Ο. Μουδανιών, που προηγείται στην συγκεκριμένη λίστα με 13 πρωταθλήματα, έλαβε μέρος σε πέντε Τελικούς Κυπέλλου Χαλκιδικής και πανηγύρισε στους τέσσερις. Συγκεκριμένα στις 9 Ιανουαρίου του 1977 ο Π.Ο.Μ. επικράτησε στον Πολύγυρο με το εμφατικό 5-0 του Π.Ο. Νέας Καλλικράτειας, φτάνοντας έτσι στην πρώτη του κατάκτηση, η οποία συνδυάστηκε και με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αργότερα, που μεταφράστηκε στο πρώτο του νταμπλ!

Πάλι στον Πολύγυρο, περίπου δεκαεννέα χρόνια μετά, καταγράφηκε η τέταρτη και τελευταία κατάκτηση Κυπέλλου για την ομάδα των Μουδανιών. Ήταν την Τετάρτη 20 Μαρτίου του 1996, όταν είχε επικρατήσει με το ευρύ 4-0 του Ανθεμούντα Γαλάτιστας, ο οποίος εκείνη την ημέρα γνώρισε την πρώτη του ήττα σε Τελικό Κυπέλλου Χαλκιδικής. Αυτή η τελευταία κατάκτηση για τον Π.Ο.Μ. επιτεύχθηκε εν μέσω μιας τετραετούς συνεχόμενης εξαιρετικής εκπροσώπησης της Χαλκιδικής στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής, με καλύτερη επίδοση την τέταρτη θέση στον 8ο Όμιλο της περιόδου 1994-95.

Από την άλλη, η πρώτη ήττα του Π.Ο. Μουδανιών σε Τελικό σήμανε και το πρώτο Κύπελλο για τον Απόλλωνα Αρναίας. Ήταν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου του 1980 στον Πολύγυρο, όταν οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά σε Τελικό με την κανονική διάρκεια και την παράταση να ολοκληρώνονται με το "αγγλικό" 3-3!
Στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι οι ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα παρουσιάστηκαν πιο ψύχραιμοι και πιο εύστοχοι, επικρατώντας με 4-1 και πανηγυρίζοντας έτσι το πρώτο τους Κύπελλο!
Στις 5 Μαρτίου του 2014, πάλι μέρα Τετάρτη και πάλι στον Πολύγυρο, καταγράφηκε η τελευταία συμμετοχή του Απόλλωνα Αρναίας σε Τελικό, η οποία συνδυάστηκε με την κατάκτηση του τέταρτου Κυπέλλου. Φιναλίστ ήταν ο Αετός Βαρβάρας, επί του οποίου ο Απόλλων επικράτησε με 2-1. Έτσι έφτασε στο νταμπλ, σε μια ονειρεμένη χρονιά για την ομάδα του Χρήστου Νεοφώτιστου τότε, η οποία πανηγύρισε και την άνοδο της στην Γ' Εθνική, μέσω της αήττητης πορείας της στους αγώνες μπαράζ!

Το απόλυτο επιτυχιών, με δύο κατακτήσεις σε ισάριθμες συμμετοχές σε συνεχόμενους μάλιστα Τελικούς, έχουν Α.Ο. Σημάντρων και Α.Σ. Κασσάνδρας.
Ο Α.Σ. Κασσάνδρας, όπως είχε μετονομαστεί τότε ο Άρης Κασσανδρείας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου του 2000 είχε επικρατήσει στο Δημοτικό Στάδιο Νέων Μουδανιών με 2-0 του Κάσσανδρου Καλλιθέας και έφτασε και αυτός στο νταμπλ, αφού στο τέλος εκείνης της περιόδου είχε κόψει πρώτος το νήμα και στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας.
Έναν χρόνο περίπου αργότερα, στις 21 Μαρτίου του 2001, πάλι μέρα Τετάρτη και πάλι στα Μουδανιά, ο Α.Σ. Κασσάνδρας έφτανε στο δεύτερο Κύπελλό του, με φιναλίστ την Δόξα Ορμύλιας, επί της οποίας επικράτησε με 2-1. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο τέλος εκείνης της περιόδου ο Α.Σ. Κασσάνδρας στέφθηκε και πρωταθλητής στον 4ο Όμιλο της Δ' Εθνικής, ανεβαίνοντας στην επαγγελματική τότε Γ' Εθνική!

Ο Α.Ο. Σημάντρων στην πρώτη του συμμετοχή σε Τελικό, πανηγύρισε και το πρώτο του Κύπελλο. Ήταν την Τετάρτη 11 Μαρτίου του 2015, όταν επικράτησε με 4-3 στα πέναλτι του Αετού Βαρβάρας, με κανονική διάρκεια και παράταση να ολοκληρώνονται χωρίς τέρματα. Αυτός ήταν και ο πρώτος Τελικός που διεξήχθη στο ήδη ανακαινισμένο Γήπεδο της Νέας Τρίγλιας. Από την άλλη ο Αετός ήταν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φιναλίστ.
Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου του 2016 ο Τελικός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Γήπεδο "Νάκης Αυγέρης" της Ολύνθου, όπου αναμετρήθηκαν Α.Ο. Σημάντρων και Νίκη Πολυγύρου, με τον Α.Ο.Σ. να επικρατεί με 2-1, φτάνοντας στην δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου, σε ισάριθμες συμμετοχές σε τελικούς!

Δύο κατακτήσεις -τυπικά- σε πέντε συμμετοχές σε τελικούς, έχει στο ενεργητικό του και ο Άρης Παλαιοχωρίου, ο οποίος όμως στο Γήπεδο νίκησε σε τρεις τελικούς!
Στην πρώτη του συμμετοχή ο Άρης είχε επικρατήσει στον Πολύγυρο στις 24 Μαρτίου του 1984, με 1-0 του Διαγόρα Νέων Πλαγίων στον οποίο όμως τελικά πήγε το Κύπελλο,το μοναδικό στην ιστορία του, στην μοναδική συμμετοχή του σε Τελικό, κατόπιν ένστασης.
Εννέα χρόνια αργότερα, στις 25 Μαρτίου του 1993 πάλι στον Πολύγυρο, ο Άρης Παλαιοχωρίου που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Δ' Εθνική για πρώτη φορά στην ιστορία του, είχε επικρατήσει με 2-0 του Π.Ο. Νέας Καλλικράτειας, φτάνοντας έτσι στην κατάκτηση του πρώτου του Κυπέλλου.
Τέσσερα χρόνια περίπου μετά, το Σάββατο 8 Μαρτίου του 1997, στον πρώτο Τελικό Κυπέλλου Χαλκιδικής που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Ορμύλιας, ο Άρης επικρατούσε με 1-0 στην παράταση του Π.Ο. Τρίγλιας, πανηγυρίζοντας έτσι το δεύτερό του Κύπελλο, σε μια περίοδο που κατέκτησε στο τέλος της και το πρωτάθλημα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και το πρώτο του νταμπλ!

Η μοναδική συμμετοχή του Διγενή Λακκώματος σε Τελικό Κυπέλλου συνδυάστηκε και με την κατάκτησή του! Επίσης ήταν ο μοναδικός, μέχρι στιγμής βέβαια, τελικός που έγινε μήνα Μάϊο και συγκεκριμένα στις 5 στο Δημοτικό Στάδιο Γαλάτιστας "Νίκος Αβερης", με τον Διγενή να επικρατεί με 3-1 του Απόλλωνα Αρναίας. Την συγκεκριμένη περίοδο, 2011-12, οι δύο φιναλίστ αγωνίζονταν στον 2ο Όμιλο της Δ' Εθνικής, με τον Κυπελλούχο Διγενή Λακκώματος να τερματίζει στην δεύτερη θέση, στην απαρχή μιας εξαιρετικής τριετούς πορείας στις Εθνικές Κατηγορίες, που ολοκληρώθηκε την περίοδο 2013-14, όταν εκπροσώπησε την Χαλκιδική στον 1ο Όμιλο της Γ' Εθνικής, μαζί με τον Π.Ο. Μουδανιών.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου του 2005 στο Δημοτικό Στάδιο Πολυγύρου αναμετρήθηκαν στον Τελικό δύο "πρωτάρηδες", με τον Αριστοτέλη Νέας Γωνιάς να επικρατεί με 2-0 του Τορωναίου Συκιάς και να κατακτά το κύπελλο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Αριστοτέλης αγωνιζόταν τότε στον 2ο Όμιλο της Δ' Εθνικής, στον οποίον παρέμεινε για τρεις συνεχόμενες περιόδους, 2003-04, 2004-05 και 2005-06, ενώ επανήλθε, χωρίς επιτυχία όμως, και την 2007-08.

Στην μοναδική συμμετοχή του σε Τελικό πανηγύρισε και το μοναδικό του Κύπελλο ο Χολομών Παλαιόχωρας. Ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1979 στον Πολύγυρο, όταν επικρατούσε στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι με 6-5 της Δόξας Ορμύλιας, με κανονική διάρκεια και παράταση να ολοκληρώνονται με 1-1.

- Θα ακολουθήσει το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στους Τελικούς Κυπέλλου Χαλκιδικής, με ορισμένα ενδιαφέροντα ακόμη στατιστικά στοιχεία! Μόνο στο halkidikivoice.gr/Αθλητικά!Last modified onΠαρασκευή, 27 Μάρτιος 2020 22:15