Η Μόσχα αρχίζει στρατιωτικές ασκήσεις στον νότο της, κοντά στην Ουκρανία και στον Καύκασο

Η Ρωσία άρχισε σήμερα στρατιωτικές ασκήσεις στη νότια περιφέρειά της, στη συνοριακή περιοχή με την Ουκρανία, την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και στον Βόρειο Καύκασο, ενώ δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες αφότου είχε διεξαγάγει εκεί μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις αυτές --με την κωδική ονομασία Καύκασος 2016-- θα διαξαχθούν μέχρι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου και έχουν στόχο να ελέγξουν τη μαχητική ετοιμότητα σχεδόν 12.500 στρατιωτών που σταθμεύουν στον νότιο στρατιωτικό τομέα. Πρόκειται για την τελευταία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική εκπαιδευτική άσκηση για φέτος.

Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας και ο στόλος της Κασπίας θα μετάσχουν στα γυμνάσια, όπως και η πολεμική αεροπορία, το ναυτικό και αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται έπειτα από μια περίοδο έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά τις κατηγορίες της Μόσχας για αποστολή από το Κίεβο δολιοφθορέων στη χερσόνησο της Κριμαίας για να πραγματοποιήσουν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις, κάτι το οποίο το  Κίεβο απορρίπτει κατηγορηματικά.    

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη δώσει εντολή στα τέλη Αυγούστου για τη διεξαγωγή μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, μεταξύ τους αυτή που περιλαμβάνει την Κριμαία και τα σύνορα με την Ουκρανία.  

Ο ρωσικός στρατός έχει αυξήσει τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε όλο το έδαφος της Ρωσίας αφότου ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση λόγω της ουκρανικής κρίσης.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]