Μια ματιά στα γεγονότα - ΔΕ 27062016

Μια ματιά στα γεγονότα - ΔΕ 27062016 Leader of Podemos Party, Pablo Iglesias, (R), and leader of United Left political coalition, Alberto Garzon/EPA/LUCA PIERGIOVANNI

Ειδήσεις και σχόλια απ' όλο τον κόσμο - Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

0000000A

ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Τελικά αποτελέσματα εκλογών

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη. Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες. Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Το χθεσινό αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες. Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%. [ΑΧΧ/ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Οι Σοσιαλιστές και οι Ciudadanos λένε πως δεν θα υποστηρίξουν τον Ραχόι για την πρωθυπουργία

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο. "Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε θα απόσχουμε", δήλωσε ο Ερνάντο.
Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι. Σε χωριστή δήλωσή του, ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos, ο Άλμπερτ Ριβέρα, ανέφερε επίσης σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ραχόι. [ΓΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Το νέο πολιτικό σταυρόλεξο ζητεί άμεση λύση

Μπροστά σ’ ένα νέο κυβερνητικό σταυρόλεξο βρίσκεται από σήμερα ξανά η Ισπανία, καθώς από τις χθεσινές εκλογές δεν προέκυψε πάλι μία αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, που θα έβγαζε τη χώρα από την εκτελεστική και νομοθετική ακινησία του περασμένου εξαμήνου.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το κόμμα πρώτευσε, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, δεν κατορθώνει με τους 137 βουλευτές του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα στερείται δυνατότητας να κυβερνήσει βασιζόμενος και στους “φυσικούς” πολιτικούς συμμάχους του, καθώς οι μόνοι που θα μπορούσαν να συμπράξουν, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με τους 32 βουλευτές τους, δεν μπορούν να του πορίσουν τον πολυπόθητο αριθμό της πλειοψηφίας των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο.
Πλέον το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή (καίτοι όχι απίθανη), είναι να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα αναγκαία και κρίσιμα νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχη της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον απεσταλμένο του, λίγο μετά τις δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ για την αποτίμηση του αποτελέσματος, ο υπεύθυνος Οργανωτικού του PSOE Θέσαρ Λουένα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργασθεί το κόμμα του με τον Ραχόι. Δεν απέκλεισε ωστόσο τον διάλογο, που μοιραία θα υπάρξει κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων: «θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ραχόι και θα τις υποβάλουμε στα όργανα και τα στελέχη μας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα είναι συλλογική», τόνισε ο ίδιος.
Βέβαια, μία τέτοια απόφαση από την πλευρά των Σοσιαλιστών θα κριθεί από τη στάση, όχι του Σάντσεθ, αλλά των "βαρόνων" του κόμματος, που σε ουδεμία περίπτωση έχουν δώσει λευκή επιταγή στον Σάντσεθ. Με τον προϋπολογισμό του 2017 να είναι ήδη στον αέρα και, σύμφωνα με τους αναλυτές, δύσκολο να καταρτισθεί, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι άκρως απαραίτητος για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ήδη, με τα οικονομικά στοιχεία και την ανυπαρξία πολιτικής να παραμένουν ως έχουν, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ζητήσουν επιπλέον μέτρα στον προϋπολογισμό για ν’ αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα που έχουν συσσωρευθεί στο εξάμηνο.
Αλλά κι η ισπανική κοινωνία αξιώνει πλέον να υπάρξει μία κυβέρνηση. Άμαθο σε κυβερνήσεις συνεργασίας και μειοψηφίας, με τον δικομματισμό να έχει επικρατήσει 40 και πλέον χρόνια ως κύριο πολιτικό μοντέλο, το εκλογικό σώμα προκρίνοντας την ψήφο στο Λαϊκο Κόμμα έδειξε ότι προτιμά δυνατές κυβερνήσεις κι όχι ευκαιριακούς σχηματισμούς που θα το ξαναοδηγούσαν δυνητικά, με τις διαφωνίες τους, σε νέες εκλογές. Όμως κι ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί τη λύση αυτού του Γόρδιου Δεσμού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον απεσταλμένο του ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαβιέρ Βέγα, δήλωσε πως οι οικονομικοί κύκλοι ανακουφίσθηκαν από το αποτέλεσμα.
«Μολονότι δεν έγινε κατορθωτό να επιτύχει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, η κατάσταση είναι λίγο καλλίτερη από εκείνη που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο. Το τοπίο ξεκαθάρισε κάπως», τόνισε. «Η μεγάλη επιτυχία που όλοι προέβλεπαν για τους Unidos Podemos, με γνώμονα τη στάση τους απέναντι στις Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με την συναισθηματική πράξη των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, είχε δημιουργήσει πανικό στους οικονομικούς κύκλους για το τι μέλλει γενέσθαι», πρόσθεσε.
Στην ερώτηση εάν βλέπει εφικτό τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης, ο Βέγα υπογράμμισε πως «το ΡΡ πλέον έχει την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις και φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει, με συγκεκριμένες κινήσεις, τις προϋποθέσεις για να σχηματίσει ένα σχήμα με την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων ώστε να τερματισθεί το αδιέξοδο. Οι Ισπανοί δεν αγαπούν τους πειραματισμούς, ούτε τις αιθεροβάμονες ιδέες, και το απέδειξαν με την ψήφο τους την Κυριακή. Το PSOE κατόρθωσε να περισώσει ό,τι μπορούσε, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να οδηγήσει τις εξελίξεις για μία κυβέρνηση». [Γιώργης-Βύρων Δάβος/ΑΠΕ-ΜΠΕ]

0000000A

0000000HV

0000000MDS

Last modified onΤρίτη, 28 Ιουνίου 2016 11:54