Συνέντευξη Ν. Παππά στο insider.gr: Κονδύλια 380 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές startups

Ο ψηφιακός κόσμος είναι ένας από τους τομείς που μπορεί πραγματικά να απογειώσει την ελληνική οικονομία υποστηρίζει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό ιστότοπο insider.gr και αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση στηρίζει την νεοφυή επιχειρηματικότητα με κονδύλια συνολικού ύψους 380 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Παππάς, αναφορικά με την αδειοδότηση των καναλιών και τον διαγωνισμό που ‘φρέναρε' η απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε ότι παρά την μη ολοκλήρωση της αδειοδότησης έχει σημειωθεί πρόοδος και κανένας σήμερα δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να υπάρξουν άδειες και το Δημόσιο να απολαμβάνει ένα σημαντικό τίμημα από τις συχνότητες.

Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ υπενθυμίζει ότι αυτά δεν ήταν δεδομένα στην αρχή της διαδικασίας, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ που μιλούσε για απεριόριστες άδειες και μηδενικό τίμημα, ο Ν. Παππάς σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα ακουστεί αδιανόητο σήμερα στα αυτιά του ελληνικού λαού αν κάποιος επιχειρήσει να δώσει άδειες διασφαλίζοντας τίμημα μικρότερο των 250 εκατ. ευρώ που πέτυχε ο διαγωνισμός.

Ο Ν. Παππάς τονίζει ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο του θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις το έργο του ΕΣΡ, με την κατάλληλη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφερόμενος στο Μητρώο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ που παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στη ΓΓΕΕ, τόνισε ότι σκοπός του είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των online media, η ενίσχυση της διαφάνειας στις εργασιακές σχέσεις και φυσικά η εφαρμογή της νομοθεσίας για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψή του στις Κάννες, στις εγκαταστάσεις όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος Hellas Sat 3. «Η διαστημική μας πολιτική δεν ήταν επαρκώς ανεπτυγμένη», σημείωσε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «δεν είχε ενταχθεί σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και ήταν κατακερματισμένη. Σήμερα όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη» τόνισε.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, σημείωσε: «ο ένας από τους τρεις αναμεταδότες που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα ως αντιπαροχή για την εκμετάλλευση της τροχιακής θέσης της χώρας παραμένει επι μακρόν ανεκμετάλλευτος. Ακόμη κι αν δεν τον αξιοποιούσε κανείς για την ανάπτυξη εφαρμογών υπέρ της ελληνικής γεωργίας, της τηλε-ιατρικής, της εποπτείας των συνόρων, της 'Αμυνας κλπ θα μπορούσαμε τουλάχιστον να τον είχαμε εκμεταλλευτεί εμπορικά, ώστε να διασφαλίζουμε επιπλέον έσοδα υπέρ του τόσο ταλαιπωρημένου Έλληνα φορολογούμενου».

«Όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι στις Κάννες» συνέχισε ο Ν. Παππάς, «ο νέος δορυφόρος που θα εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου και θα καταλάβει την ελληνική τροχιακή θέση βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής και έχει περάσει όλες τις δοκιμές. Τώρα, είναι σειρά της Πολιτείας να σχεδιάσει με συγκροτημένο τρόπο πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση. Να τις αξιοποιήσουμε ως Πολιτεία, να τις αξιοποιήσουμε ως κοινωνία, να τις αξιοποιήσουμε στην παραγωγή, να τις αξιοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Αυτές τις δυνατότητες δεν πρέπει επ' ουδενί να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.

Αναφορικά με τις ‘επίγειες' ευκαιρίες στον ψηφιακό κόσμο, ο Ν. Παππάς υποστήριξε ότι εδώ δεν μιλάμε απλά για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. «Μιλάμε για τον ‘τομέα των τομέων'» τόνισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «τομέα τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και να απογειωθεί πραγματικά η ελληνική οικονομία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το υπουργείο ήταν, είναι και θα είναι εδώ για όλες τις ψηφιακές startup πρωτοβουλίες».

Ο Ν. Παππάς ανέφερε πως για την υποστήριξή τους έχουν ήδη αναπτύξει δυο εργαλεία: το πρόγραμμα για τη Νεοφυή επιχειρηματικότητα που διοχετεύει 120 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των ελληνικών startups, με 5.000 ήδη κατατεθειμένες προτάσεις - σε πρώτη φάση έχουν επιλεγεί οι 1.500 προς χρηματοδότηση- και αφετέρου το «Fund of Funds» που σε συνεργασία με το European Investment Fund χρηματοδοτεί με 260 εκατ. ευρώ μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

«Η πρωταρχική μας μέριμνα» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, «είναι ένα ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές Αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω».

Τέλος, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ μιλώντας για την πρόσφατη συμμετοχή της Ελλάδας στο Mobile World Congress 2017 στη Βαρκελώνη, όπου η χώρα ήταν παρούσα με 35 περίπου επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 25 έλαβαν μέρος μέσω της εθνικής συμμετοχής, ανέφερε ότι δρομολογείται η διοργάνωση μιας διεθνούς έκθεσης startups και στην Αθήνα. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]