Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Το σχέδιο, που φέρει τον τίτλο, "Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών", προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με τον νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008, και το σύνολο των 300 εδρών του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή όσα κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν εισόδου, το οποίο εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

0000000HVNEWS

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.
Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.
"Η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα", σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

- ΣΥΡΙΖΑ: "Η σημερινή πρόταση για το νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης"
«Η σημερινή πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί έναν σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης» υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ασκεί κριτική σε όσους «προσπαθούν με έωλα επιχειρήματα και με μικροπολιτικές λογικές να απαξιώσουν» τις δύο τομές που φέρνει ο νέος νόμος (κατάργηση του μπόνους και καθιέρωση ψήφου από τα 17 έτη), αναφέροντας ότι «ο άνεμος της επέκτασης της δημοκρατίας θα τους σαρώσει». Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί "κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο".

- Για εκλογικό νόμο"οπερέτα" κάνει λόγο η ΝΔ
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου - οπερέτα.  Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της.  Δεν θα τα καταφέρει.  Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα». 

- Με πέντε προτάσεις η Φ. Γεννηματά καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε διάλογο για τον εκλογικό νόμο
Πρόταση πέντε σημείων για να επιτευχθεί συναίνεση μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του εκλογικού νόμου, κατέθεσε με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για κατάργηση του μπόνους και δικαίωμα ψήφου στα 17.
Η πρόταση της κ. Γεννηματά περιλαμβάνει: 1. Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.
2. Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.
3. Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
4. Να δοθεί ψήφος στα 17.
5. Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.
Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι θα πάρει σχετική πρωτοβουλία άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενη ευρύτερης αποδοχής και αφετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου. Ακόμη, η κ. Γεννηματά στη μακροσκελή ανακοίνωση της ασκεί έντονη κριτική τόσο στον κ. Τσίπρα που "για λόγος επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και κομματικών επιδιώξεων", όπως λέει, εξήγγειλε αλλαγές στο σύνταγμα και στον εκλογικό νόμο. Επικρίνει επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση που, όπως σημειώνει, "για να εξυπηρετήσεις τις δικές της σκοπιμότητες αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στον διάλογο και κατάθεση των δικών της προτάσεων". (Διαβάστε όλη την ανακοίνωση εδώ)

- "Θεσμικό έγκλημα" συνιστά η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, υποστηρίζει το Ποτάμι
Την πλήρη διαφωνία του με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που τέθηκε σε διαβούλευση, εκφράζει, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι και καλεί όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση να μη συνανέσει στον τυχοδιωκτισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως αναφέρει. Το Ποτάμι επισημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται κυβερνήσεις που να βασίζονται σε ειλικρινείς συνεργασίες και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. "Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία", τονίζει και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την ολοκληρωμένη πρόταση που έχει καταθέσει, προβλέπεται αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα, το οποίο είναι μία έδρα για κάθε 2% που λαμβάνει. Τέλος, εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί δεν προβλέπεται τίποτα για την ψήφο των αποδήμων.

- Ένωση Κεντρώων: Όποιος δεν ψηφίσει την απλή αναλογική είναι υπηρέτης της δεξιάς. Στον χώρο του κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός
"Δημοσιογράφοι και συγκροτήματα που εξυπηρετούν προφανώς τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται στην Ένωση Κεντρώων και προσωπικά στον κ. Βασίλη Λεβέντη, αναφέροντας ότι δήθεν τα έχουμε βρει με τον Σύριζα και αποτελούμε δεκανίκι της κυβέρνησης. Όλους αυτούς τους ρωτάμε : Πως έφτασε η χώρα στην πτώχευση; Από μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν έφτασε η χώρα στο σημερινό χάλι, κυβερνήσεις που διόριζαν ασύστολα στο δημόσιο, που έκανα σκάνδαλα και παρανομίες και κάθε είδους σπατάλες προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία; Όταν φέρει ο κ. Τσίπρας προς ψήφιση εκλογικό νόμο με μηδενικό μπόνους και ψήφο στα 17 χρόνια των νέων μας, νομιμοποιείται δημοκρατικό κόμμα και δημοκράτης βουλευτής να αρνηθεί ψήφο;

Όποιος αρνηθεί ψήφο σε ένα τέτοιο νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοστάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα. Θεωρούμε ότι όποιος το πράξει αυτό θα τιμωρηθεί από τον ελληνικό λαό ο οποίος κατά πλειοψηφία τάσσεται υπέρ των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν. Ακόμη και ύπουλα να είναι τα κίνητρα του κ. Τσίπρα, επειδή ο νόμος αυτός ήταν το όραμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και το αίτημα κορυφαίων πολιτικών του κέντρου και της αριστεράς, όποιος δεν ψηφίσει είναι υπηρέτης της δεξιάς και δεν δικαιούται να παρουσιάζεται ως δημοκράτης. Για δε αυτούς που μας εμφανίζουν ουρά του κ. Τσίπρα, να κάνουν υπομονή. Εις τον χώρο του κέντρου υπάρχουν προσωπικότητες που δεν γίνονται ουρά κανενός" αναφέρει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.

- Λαϊκή Ενότητα: Όχι στο πλαφόν του 3%
Σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στo sky και τους δημοσιογράφους Χρ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν μιλάει για απλή ανόθευτη αναλογική, που είναι η θέση της ΛΑΕ, αλλά για ένα σύστημα απλής αναλογικής που έχει ως αφετηριακό κατώφλι το 3%». «Με αυτό το σύστημα είμαστε αντίθετοι. Η κυβέρνηση ανακινεί τώρα θέμα εκλογικού νόμου μόνο και μόνο για να διασωθεί από την κατάρρευση της επιρροής της, αφού ο υπάρχων εκλογικός νόμος, με το μπόνους των 50 εδρών, δεν τη συμφέρει. Κανένας εκλογικός νόμος δεν έχει διασώσει, όμως, ποτέ καμία κυβέρνηση που καταρρέει», τόνισε.Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με το Δ.Τ. που εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα, ο επικεφαλής της ΛΑΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μεταβίβαση του ΟΛΠ στην COSCO αλλά και στο Brexit (διαβάστε εδώ). [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


0000000HV

0000000MDS

Last modified onΔευτέρα, 04 Ιούλιος 2016 22:44