Τα 20 χρόνια του γιορτάζει το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) με συμπόσιο ψηφιακής τεχνολογίας στο Κέντρο Σταύρος Νιάρχος

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) γιορτάζει τα 20 χρόνια του, διοργανώνοντας στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ένα διήμερο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας που ξεκίνησε σήμερα.

Όπως τονίστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου, το ΕΔΕΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τη διάθεση τεχνολογιών αιχμής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα ερευνητικά κέντρα, στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σε μουσεία και βιβλιοθήκες, συνολικά σε 151 φορείς σε 50 πόλεις.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι το υπουργείο «στηρίζει έμπρακτα» το ΕΔΕΤ και ότι συνεργάζεται μαζί του, ώστε να προχωρήσουν νέες υπηρεσίες όπως τα ψηφιακά πτυχία και η δικτύωση των φοιτητικών εστιών. Ο υπουργός κάλεσε το ΕΔΕΤ και ευρύτερα την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα να προωθήσει ένα δημόσιο προβληματισμό και διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και τις αξίες που τις συνοδεύουν. «Είναι απαράδεκτη η τεχνοφοβία, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η κριτική σκέψη για το τι σημαίνει πρόοδος και τεχνολογία», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου χαρακτήρισε «πολύτιμη τη συμβολή του ΕΔΕΤ στο εγχώριο ερευνητικό οικοσύστημα», βοηθώντας και αυτό ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις στην έρευνα. Όπως είπε, κατά την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη, φθάνοντας το 1,14% του ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Η επικεφαλής της ΓΓΕΤ εκτίμησε ότι έως το 2020 οι εθνικές αυτές δαπάνες θα ξεπεράσουν το 1,2% του ΑΕΠ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΤ ΑΕ, καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας, έκανε λόγο για «μια σπουδαία 20ετή διαδρομή σχεδόν από το τίποτε» και τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος του ΕΔΕΤ είναι πάντα η ανάπτυξη ενοποιημένων ηλεκτρονικών υποδομών για όλη, χωρίς εξαιρέσεις, την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα, από την Αθήνα ως τις συνοριακές περιοχές, ώστε και ο πιο απομακρυσμένος δημόσιος φορέας να έχει πρόσβαση σε προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές. Εκτίμησε ότι, χάρη στη λειτουργία του ΕΔΕΤ, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό (ποσό που το κράτος θα χρεωνόταν, αν ανέθετε σε τρίτους το ίδιο έργο), ενώ επεσήμανε ότι συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση επιστημόνων και ερευνητών για να κάνουν χρήση του υπερυπολογιστή του ΕΔΕΤ, του μοναδικού στην Ελλάδα. Μεταξύ των μελλοντικών στόχων, ο κ. Τσανάκας ανέφερε την κάλυψη από το ΕΔΕΤ όλων πλέον των δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας, την προώθηση της διαπανεπιστημιακής δικτυακής συνεργασίας, την συνεχή προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στις απαιτήσεις των χρηστών, τη διασφάλιση της ασφάλειας και προστασίας των πολλών προσωπικών δεδομένων που διαθέτει και χειρίζεται το ΕΔΕΤ, τη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των χρηστών και την προώθηση μιας κουλτούρας εξωστρέφειας, διεπιστημονικότητας διαλειτουργικότητας και ανοικτότητας, με μεγαλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου-ανοικτού λογισμικού.

Το «προφίλ» του ΕΔΕΤ

Όπως ανέφερε ο πρώτος πρόεδρος του ΕΔΕΤ, καθηγητής του ΕΜΠ Βασίλης Μάγκλαρης, η αρχή έγινε το 1995, όταν ξεκίνησε η παροχή υπηρεσιών Ίντερνετ σε ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα από το ΕΔΕΤ, το οποίο τότε ήταν απλώς ένα έργο της ΓΓΕΤ. Το 1998 ιδρύθηκε η ΕΔΕΤ ΑΕ από το υπουργείο Ανάπτυξης και αργότερα αυτή μεταφέρθηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα η ΕΔΕΤ Α.Ε., που ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, απασχολεί περίπου 100 άτομα. Είναι ο εθνικός πάροχος υποδομών και υπηρεσιών δικτύου (networking), υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και πληροφορικής, εξυπηρετώντας σε καθημερινή βάση περίπου 500.000 χιλιάδες χρήστες στη χώρα μας, στους τομείς της Έρευνας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας και του Πολιτισμού.

Εξυπηρετεί τους συνδεδεμένους δημόσιους φορείς μέσα από ένα πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών μήκους πλέον άνω των 10.000 χιλιομέτρων, παρέχοντας υπερ-υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στο διαδίκτυο. Παράλληλα, λειτουργεί υπολογιστικά κέντρα (Data Centers), που υποστηρίζουν την παροχή προηγμένων υπολογιστικών υπηρεσιών.

Μάλιστα το "πράσινο" κέντρο δεδομένων του στον ποταμό Λούρο στην Ήπειρο επιτυγχάνει πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή απόδοση, καθώς η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για το σύστημα κλιματισμού και την ψύξη των συστημάτων πληροφορικής χρησιμοποιείται νερό από ποτάμι, λύση που έχει υλοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το ΕΔΕΤ προσφέρει στην εγχώρια ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα ένα τεχνολογικό περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας μέσα από την ασφαλή δικτύωση με υπερ-υψηλές ταχύτητες, τη διάθεση υπολογιστικών και αποθηκευτικών πόρων και υποδομών «νέφους», καθώς και τις υπηρεσίες διαχείρισης μεγάλων δεδομένων (big data).

Τον Ιούνιο του 2015 πρωτοπόρησε με τη λειτουργία του πρώτου εθνικού υπολογιστικού συστήματος υψηλών επιδόσεων (HPC) με στόχο την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας. Η εθνική υποδομή με την ονομασία Aris είναι ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα υπερυπολογιστών PRACE. Μεγάλης χρησιμότητας είναι και οι υπηρεσίες του ΕΔΕΤ για την Υγεία, καθώς παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες και υποδομές σε νοσοκομειακές μονάδες, κέντρα αίματος και υπηρεσίες αιμοδοσίας. Συνδέει 30 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία στο διαδίκτυο σε υψηλές ταχύτητες (1Gbps έως 10 Gbps), ενώ έχει δημιουργήσει και ένα εθνικό ψηφιακό αποθετήριο για τις απεικονιστικές εξετάσεις των ασθενών στα νοσοκομεία. Ανάλογη είναι η συμβολή του στον Πολιτισμό, καθώς διαθέτει υπηρεσίες και τεχνολογίες αιχμής για την ανάδειξη διαφόρων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων.

Μεταξύ άλλων, με την υπηρεσία «Δίαυλος» μεταδίδει ζωντανά από το Διαδίκτυο διαλέξεις, σεμινάρια, καλλιτεχνικά γεγονότα και άλλες εκδηλώσεις. Επιπλέον εγκαθιστά σε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους ασύρματη υποδομή για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τη χρήση της υπηρεσίας περιαγωγής eduroam.

Ανάμεσα στις χρήσιμες εφαρμογές και υπηρεσίες που έχει αναπτύξει και προσφέρει το ΕΔΕΤ, είναι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ο «Εύδοξος» για τη γρήγορη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων στους φοιτητές, η ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης φοιτητικών ταυτοτήτων, ο «Ζευς» για τη διενέργεια ηλεκτρονικών εκλογών (ψηφιακή κάλπη), η υποδομή «Δήλος» για ταυτοποίηση και εξουσιοδότηση των χρηστών, η υποδομή "e:presence" για διαδικτυακές τηλεδιασκέψεις κ.α. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]