Θεσσαλονίκη: 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ

"Παρακολουθούμε, γιατί έχουμε μια στενή συνεργασία πια, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές επιδιώκουμε να τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα της και καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι δεν θα ευοδωθεί αυτό το κοινό μας εγχείρημα, ακριβώς γιατί θεωρούμε αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες αυτή τη Συμφωνία", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει χρονικά πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, αλλά διαβεβαίωσε πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την κυρώσει και η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη για την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως από την πρώτη στιγμή οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης, η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και η περιφρούρηση των διμερών σχέσεων που είχαν φτάσει ένα πολύ καλό σημείο.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εφαρμοστεί στην Αλβανία ο νέος νόμος για τις μειονότητες, καθώς συναρτάται και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Για το χθεσινό επεισόδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα σημείωσε πως πρόκειται για μια κλασική αστυνομική επιχείρηση χωρίς καμιά πολιτική διάσταση. Σε ό,τι αφορά στην Υπουργική Συνάντηση είπε ότι σε αυτή επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προώθηση των ενταξιακών προοπτικών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρώσουν τους όρους που έχουν τεθεί και θα προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να βοηθήσουν, με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, στην προσαρμογή της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ήδη η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνια τεχνικής συνεργασίας γι αυτόν το λόγο.

Τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών και λόγω της σημαντικής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή και γιατί μετά την έξοδο της χώρας από την κρίση ανοίγονται νέες δυνατότητες και προοπτικές. Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι σε αυτές πρέπει να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές της και στην προσπάθεια ένταξης και νέων χωρών σε αυτή. Με τις Υπουργικές Συναντήσεις που πραγματοποιούνται ανά εξάμηνο, τις Συνόδους Κορυφής με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ηγετών γειτονικών χωρών και άλλες πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη καθίσταται κέντρο άσκησης διπλωματίας για όλα τα Βαλκάνια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνάντησης πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια των υπουργών που συμμετέχουν από τις 4 χώρες, δύο συνεδρίες, μία των υπουργών Εξωτερικών και μία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και διμερείς συναντήσεις.

"Υποχρέωσή μας ως πολιτικοί είναι να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα

"Υποχρέωσή μας ως πολιτικοί είναι να συνδέσουμε επιχειρήσεις και ανθρώπους και αν αυτό συμβεί, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, δεν θα είναι δυνατόν να καταστραφεί η καλή σχέση μεταξύ των γειτόνων" δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, στο περιθώριο της τέταρτης υπουργικής συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ για τη διασυνοριακή συνεργασία, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, σχετικά με την ελληνική πρόταση στη Βουλγαρία, για συνεργασία σε ζητήματα παρεμπορίου, η κ. Ζαχάριεβα σημείωσε ότι "αν υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα, οι κακές υποδομές, θα πρέπει να εργαστούμε για τη βελτίωση των υποδομών αυτών". Δήλωσε, παράλληλα, ότι συμμερίζεται πλήρως την άποψη που διατύπωσε νωρίτερα ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ότι πρέπει να εργαστούν από κοινού όλες οι χώρες της περιοχής, καθώς, όπως είπε, "η περιοχή μας είναι πιο μεγάλη και είμαστε πιο ανταγωνιστικοί όταν είμαστε μαζί και ενώνουμε τις προσπάθειές μας".

Για τις επαφές που γίνονται μεταξύ των κρατών της περιοχής, η κ. Ζαχάριεβα επισήμανε ότι πρόκειται για συνεργασίες σε διαφορετικά επίπεδα, τόνισε ότι κάθε μορφή συνάντησης είναι πολύ σημαντική και πρόσθεσε: "είναι σημαντικό είναι ότι εδώ έχουμε δύο κράτη-μέλη και δύο χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Μπορούν να νιώσουν την υποστήριξή μας όχι μόνο στα λόγια, αλλά θεωρώ ότι συμφωνήσαμε σε πολλά πρακτικά ζητήματα". Υπογράμμισε, άλλωστε, τον ρόλο της νέας γενιάς στις εξελίξεις λέγοντας: "το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πούμε την αλήθεια στη νέα γενιά μας. Αν θέλετε να δείτε στο μέλλον και αν εμείς θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας, η νέα γενιά πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια" είπε. Τόνισε, τέλος, τη σημασία της διοργάνωσης επαφών και συναντήσεων μεταξύ των νέων διπλωματών, ώστε να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για την περιοχή αλλά για όλο τον κόσμο.

"Είμαστε στο ίδιο πλοίο" δήλωσε ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ για τις προσπάθειες σε Αθήνα και Σκόπια να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

«Κατά πολλούς τρόπους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή πάνω στο ίδιο πλοίο και οι προσπάθειές μας είναι ευθυγραμμισμένες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την προοπτική ολοκλήρωσης των συμπεφωνημένων με την Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ, ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι είναι ζήτημα εβδομάδων «το να δημιουργήσουμε μέλλον, επιλύοντας μεγάλα ιστορικά ζητήματα». Παρατήρησε δε πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και αυτές που βλέπω ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα, για εμένα αποδεικνύουν ότι φτάσαμε σε έναν καλό συμβιβασμό, που καλύπτει τα πιο σημαντικά ζητήματα και τις ανησυχίες και των δύο πλευρών και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεσφκι, ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Όλοι ξέρουμε ότι βρίσκεται στην Ουγγαρία. Είναι ένα ζήτημα στο επίκεντρο της προσοχής μας, αλλά και της προσοχής της ευρύτερης περιοχής -τις τελευταίες ημέρες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Οι κανόνες δικαίου είναι πολύ σημαντικοί για εμάς» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως «έχουμε να κάνουμε με μια υπόθεση κάπως παράδοξη», αλλά «ανάμεσα στον κανόνα του δικαίου (rule of law) και το δίκαιο του ηγεμόνα (law of the ruler), νομίζω ότι πρέπει να επιλέξουμε τον κανόνα δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των εργασιών της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- πΓΔΜ, που εξετάζει τα ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, στο πλαίσιο του άρθρου 8 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ.Ντιμιτρόφ ανέφερε: «Η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί σύντομα -στο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου. Ενέκριναν τη μεθοδολογία της εργασίας τους και νομίζω ότι το κλίμα και η ατμόσφαιρα της πρώτης συνάντησης ήταν πολύ ενθαρρυντικά».

Ερωτηθείς εάν είναι σε γνώση του δημοσιεύματα, που αναφέρονται σε αίτημα της πλευράς των Σκοπίων για απαλοιφή στοιχείων από τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας δήλωσε άγνοια περί του θέματος. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη διέξοδος από την κατάσταση αυτή παρά η αληθινή συμφιλίωση και οικοδόμηση της φιλίας και είμαι πραγματικά υπερήφανος που ήμουν μέρος όλης αυτής τη διαδικασίας», τόνισε.

Σημείωσε δε, πως τον περασμένο Μάιο, στην προηγούμενη υπουργική συνάντηση των τεσσάρων χωρών στη Θεσσαλονίκη «είχαμε περισσότερους δημοσιογράφους -το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο, ήμασταν πριν τη συμφωνία των Πρεσπών- αλλά αυτό πιθανότατα είναι ένα καλό σημάδι, γιατί αυτό που επιδιώκουμε είναι να έχουμε μια λιγότερο συναρπαστική περιοχή».

Σχετικά με την ατζέντα των θεμάτων, που απασχόλησαν την υπουργική συνάντηση, διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης προβλημάτων, παράλληλα με τη σύσφιξη των πολιτικών σχέσεων και την οικοδόμηση φιλίας, «ώστε να διανοιχθούν οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις μας, για την οικονομία μας και η συνεργασία να ξεκινήσει να παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούν να τα αντιληφθούν οι πολίτες». «Αυτό το κλίμα θα βοηθήσει να έλθουμε ακόμη πιο κοντά και πολιτικά, να έχουμε πιο φυσιολογικές, πιο συνηθισμένες σχέσεις γιατί ο κόσμος γίνεται πιο ενδιαφέρων. Νομίζω πως είναι πολύ ενθαρρυντικό ό,τι καταφέραμε να πετύχουμε. Είμαστε μία περιοχή που είναι πολύ πλούσια σε ιστορία, όμως δείχνουμε ότι μπορούμε επίσης να παράγουμε και μέλλον, που συνίσταται στην επίλυση των προβλημάτων μας» είπε.

«Την ανάγκη εμβάθυνσης της τετραμερούς συνεργασίας και σε κοινωνικό επίπεδο», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Άρτεμις Ντράλο

Tην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και πΓΔΜ σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο προς όφελος όλων των πλευρών, υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, 'Αρτεμις Ντράλο, σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Υπουργικής Συνάντησης των τεσσάρων χωρών.

«Ήταν μία τετραμερής συνάντηση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, βασισμένη στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών και της ευρύτερης περιοχής. Δεν πήραμε σήμερα συγκεκριμένες αποφάσεις, θα υπάρξει και συνέχεια, στο πλαίσιο των συναντήσεων σε διμερές επίπεδο. Διατυπώσαμε διαφορετικές ιδέες και προτάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα», εξήγησε η κ. Ντράλο, σημειώνοντας ότι πιθανώς σε ένα μήνα θα υπάρξει νέα συνάντηση σε επίπεδο διπλωματών για να εξεταστούν οι ιδέες και προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας είπε ότι υπάρχουν πολλές συμφωνίες που είναι σε ισχύ εδώ και πολλά χρόνια με τα κράτη της περιοχής. «Προσπαθούμε να αλλάξουμε το "χρώμα" σε αυτές τις συνεργασίες, ώστε να υπάρχει όφελος όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο (επιχειρήσεις, υποδομές, ενέργεια), αλλά στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των χωρών», σημείωσε η κ. Ντράλο.

Απαντώντας στην ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, η κ. Ντράλο απάντησε αρνητικά. «Δεν ήταν το θέμα μας. Το θέμα ήταν οι σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή και η προσπάθεια των δύο χωρών που επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, η κ. Ντράλο επισήμανε ότι ο επόμενος Ιούνιος θα είναι ένας δύσκολος μήνας. «Μας πιέζει, έχουμε τις προτεραιότητές μας, δουλεύουμε εντατικά επί χρόνια, αλλά αυτοί οι τέσσερις μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι για μας. Προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό στα καθήκοντα που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να υιοθετηθεί απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν σημαίνει ότι θα θεωρηθούμε αμέσως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δουλειά τώρα ξεκινάει και θεωρώ ότι θα αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα», τόνισε. Απαντώντας σε ερώτηση για το θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες και την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, η υφυπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας απάντησε: «Δεν μπορώ να κρίνω κάτι στο οποίο δεν ήμουν παρούσα, δεύτερον, το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και λόγω της θέσης μου, ως εκπροσώπου της αλβανικής κυβέρνησης και, επίσης, εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (...) Φυσικά το να χάνεται μία ανθρώπινη ζωή είναι θλιβερό και όχι μόνο για την οικογένεια, για όλη τη μειονότητα και γενικά για όλους. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε πολύ απομονωμένα τα πράγματα που είναι πιο πολύ προσωπικά, παρά εθνικά» τόνισε η κ.Ντράλο, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα αρμοδιότητας της δικαιοσύνης και της αστυνομίας.

Η 'Αρτεμις Ντράλο, της οποίας το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει πολιτικές σχέσεις, θέματα μειονοτήτων και ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εννέα μειονότητες πλέον βάσει νόμου και ότι τώρα αναμένεται η δεύτερη φάση για την επικύρωσή του.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]