Aλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και αυτούς που υπέφεραν

Σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στον Alpha, και πρόσθεσε ότι "στις 26 Μαΐου θα καταρρεύσει η πολιτική απάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη".

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζοντάς του ότι "έχει βαθιά αντικοινωνική ατζέντα", και πρόσθεσε ότι "είναι υπέρτατη αθλιότητα να μιλάς για το νεκρό πατέρα του πολιτικού σου αντιπάλου που δεν είναι δημόσιο πρόσωπο".

Με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τα εργασιακά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν ήταν η πρώτη φορά, "ο κ. Μητσοτάκης έχει αντιλαϊκή ατζέντα: έχει πει ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο, ότι η κοινωνική αδικία είναι στην ανθρώπινη φύση, τώρα είπε για τη επταήμερη εργασία".

Στο ερώτημα γιατί έφερε τώρα το πακέτο των θετικών μέτρων απάντησε ότι "κάθε φορά που φέρνουμε θετικά μέτρα μας λένε ότι είναι προεκλογικές παροχές, όπως το 2016 και 2017 με την απόδοση του πλεονάσματος. Τα μέτρα είναι συνέχεια των δεσμεύσεων της ΔΕΘ, κάθε κίνηση γίνεται βάσει στρατηγικού σχεδίου, τα μέτρα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί θα δώσουν ρευστότητα στην οικονομία, οι βουλευτικές εκλογές είναι σε πέντε μήνες, τα μέτρα όμως είναι μόνιμα". Επέστρεψε την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και είπε ότι θα πρέπει να καταλήξουν εάν είναι ανέφικτα ή κουτσουρεμένα και λαϊκισμός και τότε γιατί τα ψηφίζουν, σημειώνοντας ότι υπάρχει αντίφαση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Σημείωσε ακόμη ότι έχει εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος 1,2 δισ. για το 2019 που επιτρέπει 400 εκατομμύρια ευρώ φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη ενέργεια και επίδομα στους συνταξιούχους. "Αυτό έχουμε τώρα αυτό δίνουμε, όσο αυξάνονται οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τόσο θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για τους πολλούς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "λέμε στον ελληνικό λαό ότι καταφέραμε να σε βγάλουμε από το βάθος του γκρεμού, οι αντίπαλοί μας θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι είναι για τον Καιάδα και γι αυτό είχαν προεξοφλήσει τις μειώσεις που ήθελε το ΔΝΤ από 1/1/2019.

Ο κ. Βέμπερ να κάνει κουμάντο στην Βαυαρία

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη αντίδραση των εταίρων στα φιλολαϊκά μέτρα, όπως υποστηρίζει μέρος του Τύπου και της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Αν τα μέτρα δημιουργούσαν προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές. Αλλά δεν αντέδρασαν". Ακολούθως είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε μνημόνια, έχει κυρίαρχη κυβέρνηση. Δεσμεύεται από μία σειρά συμφωνημένους στόχους αλλά τα μέσα εναπόκεινται στην κυβέρνηση. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης ευρωπαίος τι να κάνουμε. Ακραίες δυνάμεις σαν τον κ. Βέμπερ, τον φίλο του κ. Μητσοτάκη αντιδρούν. Κύριε Βέμπερ να ξεχάσετε όσα ξέρατε για την Ελλάδα, να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία και στην Γερμανία. Εμείς φέραμε, υπεραπόδοση, ανάπτυξη, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη διεθνώς. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία δύναμη που ερωτεύτηκε την λιτότητα και τα μνημόνια, είναι μία δύναμη που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών.

Ανείπωτη αθλιότητα η προσβολή της μνήμης νεκρού

Σε ερώτηση για το αν ξέφυγε η κατάσταση, με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι ξέφυγε, ήταν ένα σχέδιο από τη πλευρά του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη να μην μιλά για την οικονομία γιατί πέφτει σε γκάφες και επανειλημμένως έπεσε έξω στις προβλέψεις του. Έχει βαθιά αντικοινωνικό σχέδιο και θέλει να το κρύψει γι αυτό πετάει την μπάλα στην εξέδρα της παραπολιτικής. Ήταν επιλογή". Ακολούθως κατήγγειλε τον αντίπαλό του για τη προσβολή της μνήμης του πατέρα του: "Ήταν υπέρτατη αθλιότητα αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί άλλο να επιτίθεσαι για την προσωπική ζωή του αντιπάλου σου ακόμη και για κότερα και άλλο να μιλάς για τον νεκρό πατέρα του που δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, ήταν ανείπωτη αθλιότητα. Ήλθε στην βουλή και αναπαρήγαγε τις αθλιότητες ακροδεξιών φυλλάδων". Συνεχίζοντας είπε ότι την επόμενη ημέρα ο ευρωβουλευτής του Μανώλης Κεφαλογιάννης έδειξε και φωτογραφία παρόλο που του είπαν ότι δεν ισχύει. Στην συνέχεια μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε "δεν ανακαλώ".

Τίμησα την μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Αντιστικτικά ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκης λέγοντας ότι "την μνήμη του θανόντος, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την τιμώ. Ασκώ κριτική στον υιό Μητσοτάκη για τις θέσεις του ή γιατί δεν εμφανίζει από που προέρχονται κάποια εισοδήματα". Σε παρέμβαση ότι είναι της συζύγου του ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι "είναι οικογενειακά εισοδήματα". Επανέλαβε ότι τίμησε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ποτέ δεν τον χαρακτήρισε ακόμη και αποστάτη της Δημοκρατίας. Σημείωσε όμως ότι ο πατέρας του κ. Μητσοτάκη ήταν δημόσιο πρόσωπο "ο δικός μου δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο και γι αυτό η συκοφαντία κατακάθεται σαν πλαστογραφημένη απόδειξη και μένει στη συνείδηση της κοινής γνώμης".

Για τις διακοπές του στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου είπε:"Δεν έκρυψα τίποτε ούτε που μένω ούτε ποια είναι η περιουσιακή μου κατάσταση...Φιλοξενήθηκα στο σκάφος μίας συνεργάτιδάς μου. Το έγραψε και μία εφημερίδα του κ. Μαρινάκη και δεν το διέψευσα. Ωστόσο έχω δικαίωμα κάποιες στιγμές οικογενειακές, με τα παιδιά μου να τις κρατήσω μακριά από την δημοσιότητα, δεν τα θεωρώ κομμάτι του πολιτικού μάρκετινγκ". Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό ήταν γνωστό από το Σεπτέμβη του 2018, ωστόσο "το να φθάσουν μέσα από παρακρατικές μεθόδους να δείχνουν φωτογραφίες, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ όσο η ΝΔ επιμένει στο ζήτημα αυτό. Γιατί κι εκείνοι με ελικόπτερα κυκλοφορούσαν και σε βίλες έκαναν διακοπές και όχι συνεργατών τους".

Ακροδεξιά διολίσθηση της ΝΔ

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κι άλλος υπουργός του που έκανε διακοπές στο ίδιο κότερο απάντησε "Δεν το γνωρίζω, αλλά δεν έχω πρόβλημα με το αν κάποιοι υπουργοί έχουν κάνει διακοπές σε κότερα". Συνέχισε ότι η ΝΔ θέλει να στρέψει την συζήτηση στα δευτερεύοντα και πρόσθεσε ότι οι επικοινωνιακοί του σύμβουλοι -κατονόμασε μάλιστα τον κ. Θεοδωρικάκο που ήταν γραμματέας της ΚΝΕ όταν εκείνος εντάχθηκε- τον έχουν οδηγήσει σε μία πολιτική χωρίς αρχές και σε μία πολιτική ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Είπε ακόμη ότι τον οδηγήσανε στο Μακεδονικό στο σφιχταγκάλιασμα με την ακροδεξιά και με τους Μάκη Βορίδη και 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Περνώντας στην αντεπίθεση στον θέμα των διακοπών είπε ότι "έχει σημασία που φιλοξενείται ο καθένας: εγώ δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη ούτε στο Noor 1. Δεν έχω κουμπάρο υπόδικο για διακίνηση ναρκωτικών, είναι ιδιοκτήτης επτά εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων και χτυπάει την κυβέρνηση. "Ζούμε ένα πείραμα μεταδημοκρατίας στην Ελλάδα, με τα ΜΜΕ που στηρίζουν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης φτιάχνοντας μία πλαστή εικόνα καταστροφής και κατάρρευσης της κυβέρνησης. Στις 26 Μαΐου το βράδυ θα ξέρουμε αν το πείραμα της μεταδημοκρατίας πέτυχε ή αν για μία ακόμη φορά ο λαός θα αντιδράσει. Το ζήσαμε και στο παρελθόν ειδικά την εβδομάδα του δημοψηφίσματος όταν όλα τα μέσα ενημέρωσης ήταν απέναντι αλλά ο ελληνικός λαός ακολούθησε εκείνο που πρότεινε η κυβέρνηση για να διαφυλάξει την αξιοπρέπειά του.

Ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εκλογές

Σε ερώτηση για την εκλογική μάχη της 26η Μαΐου απάντησε ότι στη μάχη δεν πας για να χάσεις αλλά για να κερδίσεις και πρόσθεσε ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μία δυναμική παρόμοια με του 2015. Σημείωσε ότι αν και δεν είναι εθνικές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρόσθεσε ότι όλες οι εταιρείες που σέβονται τον εαυτό τους έχουν αρχίσει και αλλάζουν τις διαστημικές τους προβλέψεις. Είπε με κατηγορηματικότητα ότι "θα είναι ντέρμπι οι εκλογές" και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης τις εθνικές εκλογές".

Συνέχισε λέγοντας ότι "εκείνος που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αν χάσει δεν θα τον έχω αντίπαλο τον Οκτώβρη, ενώ εγώ θέλω να τον έχω αντίπαλο τον Οκτώβρη. Δεν θα βρω άλλον να μου κάνει τέτοια απλόχερα δώρα...Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα διαμορφώσει εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Θα δημιουργήσει κατάρρευση της πολιτικής απάτης του κ. Μητσοτάκη περί περιπάτου, περί απόλυτης υπεροχής, περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ".

Απευθυνόμενος προς τον Αντώνη Σρόιτερ είπε: "Συγκρίνετε τις εικόνες των περιοδειών των δικών μου με τις εικόνες από τις κλειστές συγκεντρώσεις του κ. Μητσοτάκη. Να σας πάρω μαζί μου σε μία περιοδεία να δείτε. Αλλά τότε θα κάνετε άλλες ερωτήσεις".

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των εθνικών εκλογών

Σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει ο σχεδιασμός των εθνικών εκλογών ανάλογα με το αποτέλεσμα του Μαΐου απάντησε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός για εκλογές τον Οκτώβρη. Δέχθηκα εισηγήσεις να κάνω μαζί και τις εθνικές, τις απέρριψα για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα και είναι ευκαιρία να αποδείξω το σύστημα της μεταδημοκρατίας που στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική απάτη. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αλλάξει και το κλίμα αλλά και την παράσταση νίκης".

Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε ότι "όλες οι προβλέψεις που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχουν διαψευστεί, έτσι θα διαψευστεί και αυτή η πρόβλεψή του καθώς και ότι κανένας υποψήφιός μας στους τρεις μεγάλους δήμους δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο".

Θα υπάρξει όφελος από την Συμφωνία των Πρεσπών

Επανήλθε στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ενώ είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της ημέρας το πολιτικό κόστος θα μετατραπεί σε όφελος. Όσο περνά στη συνείδηση των πολιτών ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι οι βόρειοι γείτονες και αρχίζουν να διαφαίνονται θετικά τόσο το κλίμα γυρίζει και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή είπε το ποσοστό κατά και υπέρ ήταν 60-40, αυτό το 40 δεν υπάρχει κανείς άλλος για να το πάρει, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον η Συμφωνία προκάλεσε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού καθώς η κ. Γεννηματά έσυρε το κόμμα της πίσω από τον κ. Μητσοτάκη. Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό όφελος".

Η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου

Αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας λέγοντας: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή, υπάρχει όμως το καινούργιο στοιχείο ότι η Ελλάδα δεν ηχεί ποτέ μέχρι τώρα τόσο ισχυρή υποστήριξη και τόσο ισχυρές συμμαχίες -η ΕΕ στήριξε ομόθυμα την Κύπρο στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής- αλλά και το Ισραήλ την Αίγυπτο. Η Τουρκία και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων διατηρεί μία στάση αλλοπρόσαλλη και προκλητική. Εμείς έχουμε ανοικτούς τους διαύλους αλλά παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θα γίνουν ανεκτές. Αν συνεχίσει η Τουρκία, στις επόμενες Συνόδους της ΕΕ θα υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές. Αντί να συνεχίζει αυτή την τακτική θα έπρεπε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου αφού δηλώσει πρώτα όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις αλλά και διεθνείς συμμαχίες.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]