Δοκιμή ανανεωμένου Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95 ίππων DSG

Οι καθημερινές ανάγκες μετακίνησης ποικίλουν και συχνά είναι μεγάλες λόγω των υποχρεώσεων των καταναλωτών.

Η Skoda έχει επενδύσει στην εξέλιξη των μοντέλων που παρέχουν γενναιόδωρους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους. Τα περισσότερα μοντέλα της εταιρείας διακρίνονται στους τομείς της αξιοποίησης των χώρων και διακρίνονται για την πρακτικότητα τους. Στη περίπτωση του ανανεωμένου Skoda Rapid Spaceback, οι διαθέσιμοι χώροι είναι από τους μεγαλύτερους στη κατηγορία του. Σε κανονική διάταξη των πίσω καθισμάτων ο αποθηκευτικός χώρος είναι 415 λίτρα. Όταν όμως αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα η χωρητικότητα αυξάνεται και αγγίζει τα 1.381 λίτρα.

Ωστόσο, το μικρομεσαίο χατςμπακ με την γερμανική τεχνολογία έχει και άλλα θετικά στοιχεία τα οποία διαπιστώθηκαν στη δοκιμή μεγάλης διάρκειας. Η δοκιμή έγινε στην Αττική με το ανανεωμένο Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95 ίππων DSG.

Το τρικύλινδρο μοτέρ βενζίνης περιλαμβάνεται στη νέα σειρά μονάδων παραγωγής ενέργειας του γκρουπ VW και χρησιμοποιείται για να κινεί τα περισσότερα μοντέλα του γερμανικού ομίλου. Η μέγιστη απόδοση του είναι 95 ίπποι και παρέχεται από τις 5.000-5.500 σ.α.λ. Επίσης, το βενζινοκίνητο μοτέρ παράγει και 16,2 χλγμ. ροπής η οποία είναι διαθέσιμη από χαμηλά από τις 1.600 σ.α.λ. Το εύρος της παροχής της ροπής έχει καθορισθεί από τους μηχανικούς έως τις 3.500 σ.α.λ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που ανήκει στον πρόσθετο εξοπλισμό του αυτοκινήτου της δοκιμής είναι το αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων DSG. Πρόκειται για μια δοκιμασμένη διάταξη υψηλών τεχνικών προδιαγραφών που επίσης αξιοποιείται στη πλειονότητα των μοντέλων του γερμανικού γκρουπ. Έχει μικρό ποσοστό θορύβου, επιλεγεί γρήγορα την κατάλληλη σχέση και ανταποκρίνεται σε ελάχιστο χρόνο στις εντολές του οδηγού. Ένα ακόμη στοιχείο που αξίζει να τονισθεί είναι ότι αυτός ο τύπος των αυτόματων κιβωτίων εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση - συχνά είναι μικρότερη σε σχέση με το μηχανικό κιβώτιο - αν ο οδηγός σεβαστεί τον τρόπο λειτουργίας του και αποφύγει τις άσκοπες απότομες επιταχύνσεις.

Η παρουσία του αυτόματου κιβωτίου έχει και άλλες θετικές παρενέργειες. Κατά αρχήν αυξάνει την άνεση στην πόλη αφού οι αλλαγές των σχέσεων γίνονται αυτόματα. Επίσης, μειώνει την επιβάρυνση στο σώμα του οδηγού σε σχέση με την έκδοση που διαθέτει μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Όπως είναι γνωστό η διαδικασία της χειροκίνητης αλλαγής των σχέσεων και το πάτημα του συμπλέκτη αυξάνουν την κόπωση του οδηγού.

Στο δρόμο όλο αυτό το τεχνολογικό υπόβαθρο φροντίζει για την απρόσκοπτη κίνηση του αυτοκινήτου. Η παροχή ισχύος είναι καλή σε όλο σχεδόν το φάσμα λειτουργίας του κινητήρα. Η συμβολή του αυτόματου κιβωτίου επτά σχέσεων DSG είναι καθοριστική στην αξιοποίηση της ενέργειας του κινητήρα. Μικρές υστερήσεις ισχύος παρατηρήθηκαν μόνο στις χαμηλές στροφές. Μόλις όμως ο οδηγός πατήσει πιο βαθιά το γκάζι, το αυτόματο κιβώτιο κατεβάζει αμέσως σχέση και η απόδοση αυξάνεται.

Οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές δεδομένου ότι το αυτοκίνητο ζυγίζει 1.199 κιλά και η ισχύς είναι μόλις 95 ίπποι. Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 11,3’’ και τελική ταχύτητά 186 χλμ./ώρα. Στη δοκιμή το αυτοκίνητο με τους άνετους χώρους είχε μέση κατανάλωση 6,7 λίτρα/100χλμ. Εργοστασιακή τιμή 4,6 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 107 γραμ./χλμ. Ετήσια τέλη κυκλοφορίας 104,86 ευρώ.

Η οδική συμπεριφορά είναι προσανατολισμένη στην άνεση. Καλύπτει τις απαιτήσεις των οικογενειαρχών που αναζητούν ένα στιβαρό και ασφαλές αυτοκίνητο. Η τιμή του ανανεωμένου Skoda Rapid Spaceback 1.0 TSI 95 καθορίστηκε στα 16.000 ευρώ. Οι παρατηρήσεις εστιάζονται στη έλλειψη δυναμικών στοιχείων στη σχεδίαση και στη διαμόρφωση της τελικής τιμής πώλησης. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]