Πρώτη οδήγηση του νέου Volvo XC40 στην Ελλάδα

Στην πανέμορφη Μονεμβασιά παρουσιάστηκε το νέο Volvo XC40. Το πιο καινούργιο μοντέλο της σουηδικής φίρμας ανήκει στην κατηγορία των μικρομεσαίων πολυτελών SUV και ανταγωνίζεται τα Audi Q3, BMWX1 και Mercedes GLA.

Το σουηδικό αυτοκίνητο είναι το πρώτο μοντέλο της Volvo που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα CMA (Compact Modular Architecture) και ενσωματώνει τεχνολογίες, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στις Σειρές 60 και 90, όπως η ενεργή υποβοήθηση στο σύστημα διεύθυνσης.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά ασφαλείας του XC40 ξεχωρίζουν τα συστήματα:

Αποφυγής εμπρόσθιων συγκρούσεων City Safety τελευταίας γενιάς.

Αποφυγής εκτροπής από το δρόμο Run-Off Road Mitigation.

Αποφυγής συγκρούσεων με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα Oncoming Lane Mitigation, τα οποία σε κρίσιμες προσφέρουν βοήθεια στον οδηγό.

Η πρώτη δοκιμή στην Ελλάδα έγινε με την έκδοση D5, η οποία φέρει κινητήρα ντίζελ 2.000 κ.εκ. απόδοσης 190 ίππων. Η μέγιστη ισχύς είναι διαθέσιμη στις 4.000 σ.α.λ. Η ροπή ανέρχεται στα 40,6 χλγμ. και εμφανίζεται από χαμηλά από τις 1.750 σ.α.λ.

Ο ισχυρός κινητήρας συνδυάζεται μόνο με αυτόματο κιβώτιο Geartrtonic οκτώ σχέσεων. Η ενέργεια που παράγει το μοτέρ μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω του συστήματος τετρακίνησης AWD (στάνταρ).

Κατά την διάρκεια της δοκιμής διαπιστώθηκε ότι ο σουηδικός κινητήρας αποδίδει από χαμηλά και έχει την ικανότητα να κινήσει εύκολα το αυτοκίνητο βάρους 1.733 κιλών. Οι επιδόσεις είναι υψηλές και βρίσκονται στο ανώτερο τμήμα της κατηγορίας.

Ο κατασκευαστής ανακοίνωσε ότι το τυπικό τεστ από στάση στα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 7,9’’ και η τελική ταχύτητα φθάνει τα  210 χλμ./ώρα.

Η λειτουργία του πετρελαιοκινητήρα είναι πολιτισμένη και η αποδοτική ηχομόνωση κρατά μακριά από την καμπίνα θορύβους και κραδασμούς. Η ποιότητα κύλισης έχει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα πολυτελή αυτοκίνητα.

Εκτός από το χαμηλό επίπεδο θορύβου οι επιβάτες απολαμβάνουν την άνεση και την ικανότητα του αυτοκινήτου να ξεπερνά σχετικά εύκολα τις εδαφικές ανωμαλίες. Η οδική συμπεριφορά είναι καλή και δεν προβληματίζει τον οδηγό ούτε στις υψηλές ταχύτητες.

Το σουηδικό SUV φτιάχτηκε για να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις και να προσφέρει υψηλά ποσοστά άνεσης και ασφάλειας. Ανήκει στη νέα γενιά των μοντέλων της φίρμας και εκτιμάται θα συμβάλει στην αύξηση του μεριδίου της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω των υψηλών χαρακτηριστικών του.

Ο βασικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει City Safety τελευταίας γενιάς, προβολείς LED, ψηφιακό πίνακα οργάνων, κεντρική οθόνη αφής και το προηγμένο σύστημα Volvo On Call, με κλήση έκτακτης ανάγκης και εφαρμογή (app) για έλεγχο του αυτοκινήτου από απόσταση.

Η τιμή της έκδοσης D4 με επίπεδο εξοπλισμού Momentum καθορίστηκε στα 49.352 ευρώ.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό του Volvo XC40 διατίθενται μεταξύ άλλων: Adaptive Cruise Control με σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Pilot Assist, για πρώτη φορά στην κατηγορία. IntelliSafe Surround, το οποίο συνδυάζει σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων BLIS (Blind Spot Information System), Rear Collision Warningκαι Cross Traffic Alert, για πρώτη φορά με αυτόματο φρενάρισμα.

Η γκάμα περιλαμβάνει και άλλους κινητήρες: Ντίζελ  2.000 D3 150 ίππων, από 35.194 ευρώ. Βενζίνη 2.000 κ.εκ. Τ5 247 ίππων 50.177 ευρώ από και  1.500 κ.εκ. Τ3 156 ίππων προς 30.713 ευρώ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]