Tο νέο Skoda Kodiaq ανεβάζει αισθητά τον πήχη στην κατηγορία

Με νέα εξωτερική εμφάνιση, επανασχεδιασμένο μπροστινό μέρος, νέα χαρακτηριστικά εκτός δρόμου, νέα εξαγωνική μάσκα και ισχυρούς κινητήρες, το Skoda Kodiaq ανεβάζει τον πήχη στην κατηγορία και θέτει τις βάσεις της απόλυτης αποδοχής από το ελληνικό κοινό. Η ευρωπαϊκή παρουσίαση του μοντέλου έγινε στις Γαλλικές 'Αλπεις και συγκεκριμένα στη Megève της Γαλλίας, όπου οι άνθρωποι της τσέχικης εταιρείας επέλεξαν ένα ξεχωριστά όμορφο μέρος για να δηλώσουν την αναγέννηση του μοντέλου. Στην πρώτη επαφή που είχαμε, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός στο σπόιλερ όπου βελτιστοποιεί την αεροδυναμική του μεγάλου SUV και επιτρέπει να έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,31cd. Τιμή πολύ καλή για τέτοια κατηγορία. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται λιγότεροι θόρυβοι στην καμπίνα στις υψηλές ταχύτητες, μικρότερη κατανάλωση, που κατά τη διάρκεια της οδήγησης ήταν πολύ χαμηλή σε εκτός πόλης διαδρομές και αρκετά χαμηλότερους ρύπους. Οι νέες ζάντες αλουμινίου με διάμετρο έως 20 ίντσες είναι ένα στοιχείο που κερδίζει την ματιά και δίνει πόντους στην εξωτερική εμφάνιση του μοντέλου.

Το καπό έχει ανυψωθεί σημαντικά στα πλάγια, πάνω από τους θόλους των μπροστινών τροχών και η μάσκα είναι πλέον πιο όρθια, με εξαγωνικό σχεδιασμό, ενώ οι προβολείς είναι πιο λεπτοί και διαθέτουν τεχνολογία LED. Οι σχεδιαστές έδωσαν πολύ μεγάλη βαρύτητα στον επανασχεδιασμό του προφυλακτήρα, έχοντας ως βασικό μέλημα τον δυναμισμό του. Το νέο πίσω σπόιλερ κάνει το Kodiaq να εμφανίζεται μεγαλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα. Μαζί με τα πλευρικά πτερύγια, η αεροτομή βελτιώνει την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2. Ο διαχύτης στο πίσω μέρος διαθέτει επένδυση αλουμινίου, ενώ ο προφυλακτήρας έχει χρώμα αμαξώματος. Το τρίτο φως φρένων είναι ενσωματωμένο στην αεροτομή και το πίσω παράθυρο κάτω από αυτό είναι πιο στενό από πριν. Αυτό ενισχύει το πλάτος του SUV και προσθέτει στη δυναμική του εμφάνιση.

Αυτό που αποκομίζεις από την πρώτη στιγμή είναι οι μεγάλες διαστάσεις της καμπίνας. Με μήκος 4.69μ., πλάτος 1.88μ. και με μεταξόνιο 2.79μ. το Kοdiaq κάνει αισθητή την παρουσία του στο δρόμο, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά άτομα, εάν έχει συμπεριληφθεί η προαιρετική τρίτη σειρά καθισμάτων. Ως πενταθέσιο, έχει χωρητικότητα πορτμπαγκάζ που αγγίζει τα 835 λίτρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί στα 2.065 λίτρα αναδιπλώνοντας τα πίσω καθίσματα.

Εσωτερικό

Το εσωτερικό έγινε πιο άνετο, εργονομικό και βιώσιμο. Για πρώτη φορά, το μεγάλο SUV μπορεί να εξοπλιστεί με εργονομικά μπροστινά καθίσματα, όπως εξαερισμό και λειτουργία μασάζ. Τα καλύμματα των προαιρετικών eco καθισμάτων είναι κατασκευασμένα από βιώσιμα, vegan υλικά, ενώ διαθέτει φρέσκες πινελιές παρέχονται από νέες διακοσμητικές λωρίδες και ραφές σε αντίθεση που ανεβάζουν την ποιότητα της αισθητικής. Το ταμπλό και οι πόρτες είναι διακοσμημένες με νέες διακοσμητικές λωρίδες από αλουμίνιο ή αδαμάντινο μοτίβο, ενώ ο φωτισμός περιβάλλοντος LED με εκτεταμένο φάσμα λειτουργιών φωτίζει επίσης στον χώρο των ποδιών, σε μία από τις δέκα επιλογές χρωμάτων. Παράλληλα, φωτίζει τα διαμερίσματα αποθήκευσης στις μπροστινές πόρτες με λευκό χρώμα. Κατά το άνοιγμα των μπροστινών θυρών, το λογότυπο Skoda προβάλλεται στο έδαφος δίπλα στο όχημα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επιλογής δερμάτινου τιμονιού επιλογής δύο ή τριών ακτίνων και νέων λειτουργιών. Το Travel Assist μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί με ένα μόνο κουμπί, ενώ τα συστήματα βοήθειας προσφέρουν επίσης Hands-on Detect για το τιμόνι. Με αυτό το χαρακτηριστικό, το αυτοκίνητο μπορεί να ελέγχει σε τακτά χρονικά διαστήματα αν ο οδηγός αγγίζει σταθερά το τιμόνι ή αν ενδέχεται να μην έχουν πλέον έλεγχο λόγω πιθανής ιατρικής έκτακτης ανάγκης. Το τιμόνι των οχημάτων που είναι εξοπλισμένα με DSG διαθέτει επίσης paddles αλλαγής ταχυτήτων που επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει χειροκίνητα τις σχέσεις. Όμως αυτό που μας άρεσε από την πρώτη στιγμή είναι οι μεγάλοι χώροι, η άνεση των πίσω επιβατών και οι δεκάδες επιλογές που έχουν οι επιβάτες για την χρήση των αποθηκευτικών χώρων.

Κινητήρες

Στη Megève της Γαλλίας είχαμε την τύχη να δούμε και να δοκιμάσουμε αρκετούς από τους πέντε αποδοτικούς κινητήρες από την τελευταία γενιά EVO του γκρουπ Volkswagen. Τα οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από τους δύο κινητήρες ντίζελ είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα πρότυπα που ορίζονται χάρη στην επεξεργασία καυσαερίων «διπλής δόσης». Υπάρχει και ο κορυφαίος βενζινοκινητήρας 2.0 TSI που είναι τοποθετημένος στο σπορ μοντέλο, χαρίζοντάς του 245 ίππους και εκρηκτικές επιδόσεις και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο μεγάλο SUV. Αναλύοντας λίγο παραπάνω αυτόν τον κινητήρα, να επισημάνουμε ότι η μέγιστη ροπή είναι 370 Nm στις 1.600 σ.α.λ. Δεδομένου ότι η νέα μονάδα είναι περισσότερο από 60 κιλά ελαφρύτερη από τον προκάτοχό της και το νέο 7-τάχυτο DSG έχει επίσης χάσει 5,2 κιλά, το μοντέλο διαθέτει ακόμα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης και βελτιωμένη απόδοση. Το RS επιταχύνει από 0 έως 100 χλμ/ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα (0,4 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον προκάτοχό του) και η τελική του ταχύτητα έχει αυξηθεί στα 234 χλμ/ώρα.

Οι δύο πετρελαιοκινητήρες 2.0 TDI αποδίδουν 150 και 200 ίππους και συνδυάζονται με ένα DSG 7 ταχυτήτων. Και υπάρχει μια επιλογή δύο βενζινοκινητήρων, 1.5 TSI, με ισχύ 150 και 190 ίππων. Όλοι οι κινητήρες πληρούν το πρότυπο εκπομπών Euro 6d.

Συστήματα υποβοήθησης οδηγού

Φυσικά το νέο μοντέλο της Skoda προσφέρει βελτιωμένα συστήματα υποβοήθησης και χαρακτηριστικά ασφαλείας, καθώς και εννέα αερόσακους, για την προστασία των επιβατών του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η προαιρετική λειτουργία Crew Protect Assist αντιδρά σε επικείμενες συγκρούσεις για να μειώσει τη σοβαρότητα ενός ατυχήματος. Το Travel Assist ενσωματώνει πέντε έως οκτώ συστήματα υποβοήθησης, όπως το Predictive Cruise Control, το Adaptive Lane Assist και μια βελτιωμένη έκδοση του Traffic Sign Recognition.

Εκτός από την προαιρετική κάμερα οπισθοπορείας, το Area View παρέχει μια επισκόπηση του άμεσου περιβάλλοντος του αυτοκινήτου κατά τη στάθμευση ή τον ελιγμό. Για το σκοπό αυτό, τέσσερις κάμερες δημιουργούν μια εικόνα 360 μοιρών γύρω από το όχημα, η οποία εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη. Επίσης, προσφέρει υπερσύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας τρίτης γενιάς με μεγάλες οθόνες αφής και μια ολοκληρωμένη λίστα διαδικτυακών δυνατοτήτων. Τα συστήματα Bolero, Amundsen και Columbus διαθέτουν ψηφιακό ραδιόφωνο DAB και είναι μόνιμα online χάρη στο ενσωματωμένο eSIM.

Εντυπώσεις από την οδήγηση

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής μας στις Γαλλικές 'Αλπεις επιλέξαμε να οδηγήσουμε τον δίλιτρο κινητήρα με τους 150 ίππους και τετρακίνηση. Αυτό που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι η μεγάλη ροπή και η δύναμη που είχε ο κινητήρας από τις χαμηλές στροφές. Ελαστικός σε όλο το φάσμα των στροφών και ζωηρός κάθε φορά που πατούσαμε το γκάζι, αντιληφθήκαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δυνατό αυτοκίνητο. Αθόρυβο κατά την οδήγηση, αλλά κυρίως οικονομικό. Με ταχύτητες έως 130 χλμ/ώρα η κατανάλωση ήταν πολύ χαμηλή και ο δείκτης του πετρελαίου ούτε που έπεσε και αν κάναμε τη διαδρομή Γενεύη- Megève, αλλά και κάποιες άλλες διαδρομές, συνολικής απόστασης 160 χιλιομέτρων. Το δεύτερο στοιχείο που μας άρεσε, αλλά και μας εντυπωσίασε, ήταν η μεγάλη άνεση που μας πρόσφερε η καμπίνα, αλλά και ο σχεδιασμός του εσωτερικού, που ίσως να είναι και ο μεγαλύτερος σε όχημα της κατηγορίας. Οδηγήσαμε το αυτοκίνητο και στις 'Αλπεις, εκεί που οι απαιτήσεις του δρόμου είναι δύσκολες και ιδιαίτερες. Αν και δεν το δοκιμάσαμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, εντούτοις έδειξε να έχει καλή οδηγική συμπεριφορά. Στα δύσκολα σημεία του δρόμου βάζοντας το αντίστοιχο πρόγραμμα και με την τετρακίνηση δεν «κόλλησε» ούτε στιγμή και έδειξε ότι έχει πολλές δυνατότητες. Μπορεί να μην είχε τον σκληροπυρηνικό χαρακτήρα ορισμένων SUV, όμως έδειξε ότι μπορεί να τα ακολουθήσει σε τέτοιου είδους διαδρομές. Και όλα αυτά έχοντας ασφάλτινα ελαστικά, που πάντα στέκονται εμπόδιο σε αυτό που θέλει να κάνει ο οδηγός σε εκτός δρόμου διαδρομές. Φυσικά, η τετρακίνηση καθιστά την κίνηση είτε σε παγωμένο, είτε κυρίως σε χωμάτινο οδόστρωμα, πιο εύκολη και ήταν απαραίτητα στις χωμάτινες διαδρομές. Όμως αυτές αποτελούν οδηγικές καταστάσεις που οι περισσότεροι οδηγοί που θα το επιλέξουν δεν είναι διατεθειμένη να το φθάσουν στα όριά του. Επίσης, η απόσταση του αμαξώματος του Kodiaq από το έδαφος, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 192 και 199 χιλιοστών και χαρίζει ελευθερία κινήσεων σε εκτός δρόμου διαδρομές. Στην οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, οι αναρτήσεις έκαναν καλά τη δουλειά τους και τα γόνατα McPherson εμπρός και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω, αύξησαν τα επίπεδα οδήγησης. Η απόδοση των φρένων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα διεύθυνσης ήταν άμεσο και ακριβές.

Σίγουρα διαπιστώσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα καλό μοντέλο. Στην ελληνική αγορά η έκδοση με τον κινητήρα των 1.500 κ. εκ. θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των χρηστών της κατηγορίας. Σίγουρα όσοι το επιλέξουν στο τέλος θα πάρουν περισσότερα από αυτά που θα δώσουν. Η τιμή του νέου Skoda Kodiaq στην Ελλάδα θα ξεκινάει από τα 27.000 ευρώ για την εισαγωγική έκδοση Ambition για το 1.5 TSI με τους 150 ίππους.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]