Η πρώτη «Πλωτή Φάρμα» στον κόσμο (στο Ρότερνταμ)

  • Published in Style

Μέσα στο λιμάνι Μερβεχάβεν του Ρότερνταμ, η ολλανδική εργολαβική εταιρεία Beladon εγκαινιάζει την πρώτη πλωτή φάρμα στον κόσμο. Στην «Πλωτή Φάρμα» θα εκτρέφονται 40 αγελάδες, ράτσας Meuse-Rhine-Issel, τις οποίες θα αρμέγουν ρομπότ.

Την ιδέα είχε ο Μίνκε βαν Βίνχερντεν της Beladon, όταν σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Νέα Υόρκη το 2012 μαζί με τη σύζυγό του υπέστη τις επιπτώσεις του κυκλώνα Σάντι. Οι παραλαβές τροφίμων γίνονταν με μεγάλη δυσκολία, και μέσα σε δυο μέρες ήταν δύσκολο να προμηθευτεί κανείς κάτι φρέσκο.

Στοχεύοντας να αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, η 27 επί 27 μέτρων «Πλωτή Φάρμα» αποτελείται από τρία επίπεδα και είναι σχεδιασμένη για να αντέχει σε τυφώνα. Στον δεύτερο όροφο θα είναι οι αγελάδες, και στο πιο χαμηλό επίπεδο θα είναι οι μηχανές για την παραγωγή και συσκευασία γαλακτοκομικών. Στον υψηλότερο όροφο θα φυτεύεται τριφύλλι και γρασίδι για τις αγελάδες. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, θα παράγεται και θα παστεριώνεται εκεί γάλα και γιαούρτι που θα πωλείται στο Ρότερνταμ. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]