Ζωγράφος με Microsoft Excel

  • Published in Style

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, ο Τάτσουο Χοριούτσι από το Ναγκάνο της Ιαπωνίας αποφάσισε ότι θέλει να ζωγραφίζει. Υπήρχε όμως, ένα πρόβλημα. Δεν είχε οικονομική άνεση για να επιδοθεί στη ζωγραφική. Η επιθυμία του ήταν μεγάλη, έπρεπε να βρει λύση. «Πώς μπορώ να ζωγραφίζω με τον υπολογιστή μου;» αναρωτήθηκε. Δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για να αγοράσει ένα βασικό πρόγραμμα ζωγραφικής σε υπολογιστή. Του ήρθε η ιδέα να πειραματιστεί με  το Excel της Microsoft.

Ξεκίνησε το 2000, και έβαλε έναν στόχο: «Σε δέκα χρόνια, να ζωγραφίσω κάτι αξιοπρεπές που να μπορώ να το δείξω σε κόσμο». Το «αξιοπρεπές» ήρθε νωρίτερα. Το 2006, συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό Excel Autoshape Art Contest. Οι κριτές «έχασαν» το μυαλό τους, τόσο καλύτερη ήταν η δουλειά του Τάτσουο συγκρινόμενη με αυτά που ετοίμασαν οι άλλοι διαγωνιζόμενοι! Πήρε το πρώτο βραβείο και συνέχισε να ζωγραφίζει με Microsoft Excel.

Έργα του έχει αποκτήσει το Gunma Museum of Art στο Ναγκάνο. «Πολλοί γελάνε μαζί μου» λέει. «Μου λένε: "Τρελός είσαι; Γιατί προσπαθείς να κάνεις κάτι που δεν είναι χρήσιμο;"» συνεχίζει. «Τους απαντώ: Ναι, είμαι τρελός. Αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι αν δεν έχεις ταλέντο στη ζωγραφική, μπορείς να ζωγραφίζεις όσο έχεις Excel».

Ο Τάτσουο ζωγραφίζει πανοραμικά τοπία της ιαπωνικής υπαίθρου. Λεπτομέρειες βουνών, ανθισμένες κερασιές, πυκνά δάση. Ο 77χρονος, σήμερα, από το Ναγκάνο είναι πια γνωστός ως ο «Microsoft Excel artist».

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]Media