Αυτοκίνητο: Η επόμενη ημέρα μετά την αγορά

Αυτοκίνητο: Η επόμενη ημέρα μετά την αγορά Opel Adam

Μετά την παραλαβή του καινούργιου αυτοκινήτου ξεκινά η διαδικασία συντήρησης του οχήματος. Ο κατασκευαστής έχει καθορίσει συγκεκριμένο πρωτόκολλο τεχνικών εργασιών για όλα τα τμήματα, ανάλογα με την χρήση και τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Η εγγύηση του κατασκευαστή είναι μια διασφάλιση για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου. Συχνά όμως παρατηρούνται προβλήματα και αστοχίες υλικών που μειώνουν την ικανότητα του αυτοκινήτου.

Η τεχνική υποστήριξη που έχει δημιουργήσει κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Αν ισχύει η εγγύηση και περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες επισκευές, τότε η χρέωση στον κάτοχο είναι μηδενική. Στη περίπτωση που εντοπισθεί ένα πρόβλημα σε μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων τότε ο κατασκευαστής ενεργοποιεί την διαδικασία ανάκλησης, η οποία καθορίζει τον τρόπο αποκατάστασης του προβλήματος χωρίς καμία χρέωση για τον κάτοχο του αυτοκινήτου.

Μια εικόνα των πιο πιθανών προβλημάτων και αστοχιών, δίνουν οι έρευνες που διεξάγουν ανεξάρτητοι οργανισμοί και φορείς. Στη Γερμανία, διεξάγεται κάθε χρόνο η μεγαλύτερη έρευνα ικανοποίησης πελατών αυτοκινήτων, J.D. Power Vehicle Dependability Study (VDS).
Το Opel Adam ήρθε πρώτο στην κατάταξη στη κατηγορία του. Το Opel Insignia πήρε την τέταρτη θέση στη μεσαία κατηγορία, ενώ το Opel Mokka ελαβε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των συμπαγών SUV.

Η έρευνα J.D. Power αξιολογεί 24 κατασκευαστές αυτοκινήτων και 68 μοντέλα. Φέτος, ρωτήθηκαν 15.453 οδηγοί online για το αυτοκίνητό τους στο πλαίσιο της έρευνας J.D. Power. Για να λάβουν μέρος, οι πελάτες πρέπει να έχουν οδηγήσει το όχημα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η έρευνα περιλαμβάνει ερωτήσεις για την ποιότητα/αντοχή, εμφάνιση και λειτουργικό κόστος. Από τις αξιολογήσεις προκύπτει μία κατάταξη στην οποία αναδεικνύεται νικητής η μάρκα ή το μοντέλο με το μικρότερο αριθμό προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της απονομής διακρίσεων J.D. Power, το Auto-Test – ο μεγαλύτερος οδηγός αγοράς αυτοκινήτου στην Ευρώπη – διοργάνωσε την τελετή βραβείων Auto-Test Winners 2016.
Το Opel Insignia 1.6 CDTI απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία μεσαίων οχημάτων, σαν νικητής στον τομέα "value-for-money" (κατανάλωση μικτού κύκλου NEDC 4,1-3,8 λίτρα/100 χλμ., 109-99 γραμ. CO2/ χλμ.).

Το Auto-Test Winners και τα αποτελέσματα της έρευνας J.D. Power ανακοινώνονται μαζί από το 2008. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]


0000000HV